Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Octavia 1.6 8v - Brak napięcia na pompie paliwa, nie działa kontrolka gazu.

30 Gru 2014 12:11 4416 13
  • Poziom 10  
    Witam;) Jestem posiadaczem Skody Octavii 1.6 8v glx 99r. (przed liftingiem)
    Samochód wyposażony w instalacje sekwencyjną "Auto gaz cenrum. Ostatnio samochód po prostu przestał palić podczas jazdy. Scholowałem samochód i objawy są następujące: -kontrolka gazu nie świeci
    -brak napięcia na pompie paliwa
    -Vag nie wykrywa samochodu

    Co już sprawdziłem: Bezpieczniki, przekaźniki, jest iskra na świecach.

    Będę aktywnie udzielał sie w temacie i z góry dziękuje za pmoc w rozwiązaniu problemu. Czy możliwe że padł mi komputer?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    sprawdzone te w skrzynce jak i od instalacji gazowej
  • Poziom 20  
    Ewidentny brak zasilania
    Albo przerwa w obwodzie albo uszkodzona wiązka.

    Bezpieczniki w kabinie i pod maska.
    Prześledzić gdzie wpięty jest gaz i szukać problemu po tej lini zasilania.

    Może głupie pytanie ale co z akumulatorem? Sprawny? Reszta odbiorników działa?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    Aku sprawny. Wyjęty z samochodu na chodzie. Rozrusznik kręci wszystkie kontrolki i światła działają. Sprawdze wiązkę od bezpiecznika do pompy gdyż przekaźnik pompy tyka po ustawieniu zapłonu. Komputer mogę wykluczyć jeśli działają mi kontrolki?
  • Poziom 20  
    Obstawiałbym raczej brak zasilania i dlatego jest błąd pomiędzy komunikacja: Laptop>ECU
  • Poziom 10  
    O ile dobrze się zorientowałem za zasilanie pompy odpowiedzialny jest przekaźnik 167 wyciągnąłem kostkę za przekaźnikiem zrobiłem pomiar probówką i po przekręceniu zapłonu probówka świeci sie przez ok 3 sekundy. Następnie sprawdziłem bezpiecznik który znajduje się pod numerem 28 i tu niestety nie ma prądu. Jakieś sugestie? Ma ktoś moze schemat el.?
  • Poziom 20  
    Zamontowany jakiś alarm albo odcięcie?
  • Poziom 10  
    Jest alarm (spy) i możliwe że jakieś odcięcie od instalacji gazowej. Tyle że z alarmu wyciągnąłem bezpiecznik jakieś 3 miesiące temu i wszystko chodziło.

    Chyba ze jakieś styki w stacyjce poszły i nie ma prądu na gazie i do pompy
    Schemat odcinka od przekaźników do bezpieczników załatwiłby sprawę, a tak muszę gdybać.
  • Poziom 20  
    Daj zasilanie na przekaźnik 28 i zobaczymy o co chodzi. Nie mam dostępu do schematów teraz.

    EDIT:
    Stałe zasilanie na gnieździe przekaźnika pompy jest?
    Zasilanie po zapłonie?
  • Poziom 10  
    kostka przekaźnika pompy miała tylko 2 gniazda, sam przekaźnik ma więcej pinów więc w listwie przekaźników muszą być jakieś ścieżki. Zasilanie jest przy zapłonie 3 sekundy i podczas kręcenia.
  • Poziom 20  
    167 to z tego co widzę jest 4 Pinowy.
    Myślałem, że jest inny. Jak np w VW Bora.

    Na pinie 30 powinno być stałe zasilanie z akumulatora.
    Mostkowanie 30 i 87 powinno uruchomić pompę.

    Jeszcze tylko poszukam info jak wygląda linia akumulator>przekaźnik

    Sprawdziłbym na chwilę obecną czy jest ciągłość w obwodzie przekaźnik PIN30 i bezpiecznik 28.

    EDIT:
    Na chwilę obecną mam tylko to:
    Octavia 1.6 8v - Brak napięcia na pompie paliwa, nie działa kontrolka gazu.

    Nie ma oznaczeń ale stawiam że F28 to bezpiecznik za przekaźnikiem.
    Obstawiam na przerwę między akumulatorem a przekaźnikiem pompy
  • Poziom 10  
    kamo502 napisał:
    Obstawiam na przerwę między akumulatorem a przekaźnikiem pompy


    Skoro na kostce przed listwą przekaźników jest napiecie to obala Twoją teorię.
    Co do przekaźnika 167 to sprawdzałem go w golfie 4 kolegi i mimo że jego przekaźnik miał 7 pinów to samochód i tak odpalił na moim przekaźniku bodajze 4 pinowym.
    Sprawdziłem również kostke stacyjki ale nie widze nic upalonego. Szukam dalej

    Po podłączniu pompy na krótko samochód dalej nie odpala, jedynie po zalaniu przepustnicy łapie na chwile.. W środe samochód zawożę do elektryka, skończyły mi sie pomysły.