Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Pioneer VSX-859RDS - Szumy, trzaski, brak dźwięku.

witekkrk 30 Gru 2014 12:38 972 2
  • #1 30 Gru 2014 12:38
    witekkrk
    Poziom 9  

    Witam. Dostałem amplituner kina domowego Pioneer VSX-859RDS z zaznaczeniem, że jest uszkodzony, nie daje dźwięku i szumi czasami. Po podłączeniu do sieci, urządzenie zachowuje się prawidłowo, po kilku sekundach od włączenia słychać charakterystyczne 'cyknięcie' przekaźników. Podłączenie sygnału na wejście powoduje, że na słuchawkach pojawia się szum, czasami trzaski a czasami jest wychodzi prawidłowy dźwięk. Sytuacja wygląda tak bez względu czy podam sygnał analogowy czy cyfrowy poprzez gniazdo koaksjalne. Nie wiem konkretnie jaki element może tym sterować, ale moje podejrzenia padły na kilka układów: IC107,108 strona 18. SM oraz być może IC1101-1103 strona 14., ale te układy chyba tylko analogowymi wejściami sterują. Jak sprawdzić te układy, może podgrzać/wychłodzić? Czy może jeszcze inny układ jest za to odpowiedzialny?

    0 2
  • #2 30 Gru 2014 17:29
    witekkrk
    Poziom 9  

    Czy uszkodzenie selektora TC9163AF może być tego przyczyną? Teraz np od pół h sprzęt pracuje bez zastrzeżeń.

    0
  • Pomocny post
    #3 01 Sty 2015 12:43
    leonsocio
    Poziom 28  

    Wydaje mi się, że warto by było podgrzać/ochłodzić układy i zobaczyć reakcję, jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

    0