Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C# - Wyświetlanie dwóch tabel w dwóch różncyh dataGridView

Narvall 30 Gru 2014 12:43 477 3
  • #1 30 Gru 2014 12:43
    Narvall
    Poziom 7  

    Witam ponownie :D
    Napisałem sobie prosty programik łączący się z bazą SQL. Na razie program służy do dodawania rekordów do tabel oraz wyświetlania. Dopóki miałem jedną tabele było wszystko dobrze. Następnie wymyśliłem sobie że będę miał 2 tabele. jak pomyślałem tak też zrobiłem. Stworzyłem nową tabele, przycisk do dodawania rekordów i niby wszystko działa dopóki nie chce wyświetlić tej tabeli. Na początku tabela wyświetlała się w dwóch dataGridView jednocześnie. Chcąc to zmienić utworzyłem nowe:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    i napisałem taki kod:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Po uruchomieniu Wyskakuje błąd:

    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Będę wdzięczny za każdą pomoc :D

    Pozdrawiam
    Narvall

    0 3
  • #2 30 Gru 2014 12:50
    nielu
    Poziom 12  

    Kod przejrzałem na szybko i:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Dlaczego czyścisz de, a potem próbujesz odczytać z niego tabelę której nie ma?

    Ponadto (o ile korzystasz z Visual Studio), dodaj breakpointa w v2.datasource i podejrzyj sobie zmienne, zobaczysz co jest nie tak.

    0
  • #3 30 Gru 2014 12:57
    Narvall
    Poziom 7  

    Najpierw czyszczę de żeby nie nie dyblowały się wpisy.
    Dodałem breakpointa, ale nie widzę tu nic szczególnego.
    Moim zdaniem tutaj jest coś nie tak z ...Tables[0], tylko właśnie nie wiem co.

    0
  • #4 30 Gru 2014 13:06
    nielu
    Poziom 12  

    Ok, tylko po wykonaniu de.Clear() masz pusty obiekt. (EDIT, może nie NULL, ale bez danych)
    Popracuj nad nazwami zmiennych, da,db, de i pewnie gdzieś dc i dd po drodze nie ułatwiają pracy :)

    Jakiego typu jest de?

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    ten kod dla mnie nie ma sensu ;)

    0