Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Punto II 1.2 16V - Ciężko pali

marcinus031992 30 Dec 2014 14:45 1926 13
Wago
    marcinus031992
    Level 10  
    Witam. Mam problem z odpalaniem mojego punta. Problem pojawia się głównie zimą ale zdarza się też i latem przy dodatnich temperaturach. Chodzi o to że nawet przy naładowanym akumulatorze rozrusznik kręci i w pewnym momencie "staje" jakby coś stawiało opór. Sytuacja ma miejsce w 0:11 i 0:20 poniższego nagrania. Co może być tego przyczyną ?
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
  • Wago
    lontre
    Level 12  
    Iskra jest? paliwo podaje?

Jeżeli problem wystęuje w zależności od temperatury to sprawdź czujniki temperatury, czujnik w kolektorze i ewentualnie przepustnicę....
    marcinus031992
    Level 10  
    Akumulator(3 letni) rozładowany przy wcześniejszej próbie odpalenia i był ładowany. Kable i świece zmieniane jakieś 4 lata temu ale nawet wtedy był taki problem. Nie wiem czy jest aparat zapłonowy. Nie mam lpg.
    Iskra jest, paliwo podaje. A problem występuje też latem z tą różnicą, że przy zapalaniu zrobi się tak raz, a następnym razem odpala bez problemu.
    User removed account
    User removed account  
    Hamataro
    Level 2  
    a czy diagnostykę komputerową robiłeś? może jakieś błędy są?
    jak nie to może coś z rozrusznikiem nie tak albo z okablowaniem. Jeśli dzieje sie tak głównie zimą może bendiks nie domaga. Ja u siebie miałem podobnie i po wyjęciu rozrusznika oczyszczeniu i nasmarowaniu wszystko hula az miło
    lontre
    Level 12  
    Jak tylo przy odpalaniu to może być któryś z czujników. Na zimnym go zalewa bo czujnik pokazuje temperaturę mniejszą niż realna. Spalani ci ni wzrosło ostatnio.

Jedź na digostykę może coś zostało w pamięci sterownika.
    marcinus031992
    Level 10  
    Diagnostyka była robiona jakieś 3 miesiące temu, żadnych błędów nie było. A z rozrusznikiem był już problem jakiś czas temu i był czyszczony i smarowany bo właśnie bendiks się nie wysuwał. Spalanie nie wzrosło.
    pusty20
    Level 25  
    Prędkość tego rozrusznika nie powala z nóg.Spróbuj na innym aku.Jeśli będzie to samo to rozrusznik do wyjęcia.Moim zdaniem wszystko wskazuje na duży opór przy kręceniu.Powodem tego oporu mogą być np.zużyte tulelki wirnika.
    marcinus031992
    Level 10  
    Dzięki za pomoc. W najbliższym czasie samochód prawdopodobnie trafi do mechanika.
    tzok
    Moderator of Cars
    pusty20 wrote:
    Powodem tego oporu mogą być np.zużyte tulelki wirnika.
    ...albo problem w instalacji elektrycznej - zbyt duża rezystancja połączenia rozrusznik-akumulator.
    marcinus031992
    Level 10  
    No właśnie samochód pójdzie do elektryka.
    bigszu2
    Level 10  
    Dzisiaj odebrałem swojego punciaka od mechanika, miałem takie same objawy tzn. raz palił pięknie innym razem nie miał siły przekręcić wału. Przyczyna uszkodzony stojan rozrusznika, a że mam motor 188A400 to cięzko było dostać rozrusznik Denso, ale jest już zamontowany i kropek pali jak nowy...
    Też obstawiałem aku, przewody WN , a tu taka pierdoła można powiedzieć
    marcinus031992
    Level 10  
    Usterka naprawiona. Problemem była słaba masa na rozruszniku. dołożony dodatkowy kabel masowy silnik - akumulator i problem zniknął. Pozdrawiam.