Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolba lutownicza 907A - jaki zamiennik?

Scripter1 31 Dec 2014 10:36 4875 4
Diolut
    Scripter1
    Level 11  
    Witam kolegów.
    Mam stację lutowniczą Kraft&Dele KD855 (klon YH 853D) z kolbą 907A ESD która niestety nawaliła - działa pomiar temperatury ale nie grzeje (napięcie na grzałkę jest podawana 24V AC).

Moje pytanie do was jaka kolba będzie tu pasowała (kolba ma wtyczkę 5pin żeńską), według jednego z internetowych sklepów pasuje 907L.
    Zastanawiałem się też nad zakupem kolby 907F która choć droższa to podobno jest mocniejsza i ogólnie lepsza ale słyszałem że podobno w niej piny grzałki we wtyczce są zamienione z pinami sensora (to akurat nie problem bo mogę przelutować transformatorówką).
    Zastanawiam się też czy stacja da radę nagrzać mocniejszą grzałkę i czy nie będzie problemu z pomiarem temperatury bo słyszałem że są różne sensory które dają inne pomiary.

Czy macie jakieś doświadczenie w tej kwestii?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Diolut
    Freddy
    Level 43  
    Przecież można kupić oryginał 907A za 19 zł.
    Scripter1
    Level 11  
    Tak, widziałem na Allegro tą 907A ale w sklepach lokalnych akurat tej kolby nie mają.
    Mogę zamówić z Allegro ale wolałbym kupić w lokalnym zaufanym sklepie gdzie nie byłoby problemu ze zwrotem jakby okazało się że jednak sama stacja też jest uszkodzona i musiałbym ją wysłać na gwarancję bo mam stację ledwo pół roku.

Chciałem wysłać na gwarancję samą kolbę ale sprzedawca u którego kupiłem przez allegro żąda abym wysłał mu całość (kolbę razem ze stacją) na mój koszt i jeszcze zastrzegł sobie że po naprawie do odebrania będzie w ich siedzibie lub prześlą do mnie znów na mój koszt (firma ELEKTROGIN S.C. D. GINTER M. GINTER z Białegostoku; nick z Allegro: el-majster - serdecznie odradzam zakupy u nich) a nawet nie wiem czy uznają mi to na gwarancji czy jeszcze będę musiał płacić za naprawę bo moje zapytanie czy podlega to gwarancji zostało zignorowane.
    Freddy
    Level 43  
    Scripter1 wrote:
    Tak, widziałem na Allegro tą 907A ale w sklepach lokalnych akurat tej kolby nie mają.
    Mogę zamówić z Allegro ale wolałbym kupić w lokalnym zaufanym sklepie gdzie nie byłoby problemu ze zwrotem jakby okazało się że jednak sama stacja też jest uszkodzona i musiałbym ją wysłać na gwarancję bo mam stację ledwo pół roku.

Chciałem wysłać na gwarancję samą kolbę ale sprzedawca u którego kupiłem przez allegro żąda abym wysłał mu całość (kolbę razem ze stacją) na mój koszt i jeszcze zastrzegł sobie że po naprawie do odebrania będzie w ich siedzibie lub prześlą do mnie znów na mój koszt (firma ELEKTROGIN S.C. D. GINTER M. GINTER z Białegostoku; nick z Allegro: el-majster - serdecznie odradzam zakupy u nich) a nawet nie wiem czy uznają mi to na gwarancji czy jeszcze będę musiał płacić za naprawę bo moje zapytanie czy podlega to gwarancji zostało zignorowane.
    To powiedz im, że kodeks cywilny (prawa gwarancyjne mówią co innego. Masz mu odesłać na jego koszt i on ma Ci przysłać naprawione na swój koszt.
    Scripter1
    Level 11  
    Dałem se spokój, szkoda nerwów na egzekwowanie swoich praw konsumenta od tych łachudrów - kupa czasu stracona na wymianę zdań która utknęła w martwym punkcie a i tak nie mam pewności czy by uznali uszkodzenie grzałki za podlegające gwarancji a może jeszcze by wymyślili jakąś inną rzekomą usterkę za której rzekomą naprawę by żądali kasy.

Kupiłem za 8zł nową samą grzałkę 24V 50W TAIWAN (oznaczoną jako grzałka do stacji REPRO, WEP, Yihua o oznaczeniach 936, 937D, 878D, 872D), wlutowałem w kolbę w miejsce uszkodzonej grzałki i okazało się że to jest dokładnie taka sama grzałka jak ta która była oryginalnie (z dokładnie tym samym typem sensora) i kolba z tą nowa działa identycznie jak z tamtą przed jej uszkodzeniem i stacja poprawnie wskazuje temperaturę grotu.

Jakby ktoś był zainteresowany to informuję że zastosowanie kolby 907F zamiast 907A nie zda egzaminu bo nie tylko są zamienione piny we wtyczce i grzałka tam użyta jest mocniejsza (siedzi tam oryginalna HAKKO) ale również sensor w grzałce HAKKO jest innego typu niż w tej z Tajwanu i stacja nie będzie poprawnie interpretować jego wskazań.
    Poza tym grzałki HAKKO są krótsze niż Tajwańskie i tulejka na nakrętce kolby jest krótsza więc zmieniając w kolbie jedną grzałkę na drugą (żeby np kolba pasowała do innej stacji) trzeba też zmienić nakrętkę i oczywiście pamiętać o zweryfikowaniu kolejności pinów we wtyczce.