Witam,
jestem świeżak, z zacięciem programistycznym i postanowiłem, ze oprogramuję sobie sam system alarmowy z jakimiś elementami automatyki domu:
1. Wychodzę z domu wyłączają mi się wszystkie światła - nie muszę sprawdzać w każdym pokoju
2. otwarcie bramy garażowej włącza światło w garażu do czasu opuszczenia, a po zmierzchu włącza oświetlenie na podjeździe
3. oświetlenie elewacji działa na czujnik zmierzchu ale wyłącza się np po 23.00
4. po wykryciu ruchu na ścieżce przed domem włącza się oświetlenie ścieżki.
5. sterowanie zraszaczami
6. po zmierzchu w korytarzu (mam długi korytarz) włącza się listwa ledowa po wykryciu ruchu - w nocy żeby trafić do łązienki. Podobnie z kuchnią.
7. No i standardowy system alarmowy (czujki ruchu i kontaktrony w oknach i drzwiach. (PS. ich nie rozrysowałem jeszcze).
Sporo naczytałem się na formum, i próbowałem to przełożyć na diagram ( kilku rzeczy nie ma). Będę głęboko wdzięczny na pomoc w zweryfikowaniu tego co namalowałem, bo chciałem na makiecie to połączyć i oprogramować przed połączeniem tego w domu.
............................................................................
Ogłoszenie
Przeczytaj również:
Satel Integra - konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia Wybrane najciekawsze tematy dotyczące konfiguracji systemu Satel Integra
Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
Jak działają wyjścia alarmowe centrali
Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik
Typy wyjść centrali Integra, które stosujemy przy "automatyce" domowej
Piec C.O. - integracja z alarmem (np. Satel Integra)
ETHM 1 Plus/ Integra Control. Wybrane zagadnienia.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
Poradniki dot. systemów zabezpieczeń
Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
Systemy zabezpieczeń
Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
Poradniki Ogólne
jestem świeżak, z zacięciem programistycznym i postanowiłem, ze oprogramuję sobie sam system alarmowy z jakimiś elementami automatyki domu:
1. Wychodzę z domu wyłączają mi się wszystkie światła - nie muszę sprawdzać w każdym pokoju
2. otwarcie bramy garażowej włącza światło w garażu do czasu opuszczenia, a po zmierzchu włącza oświetlenie na podjeździe
3. oświetlenie elewacji działa na czujnik zmierzchu ale wyłącza się np po 23.00
4. po wykryciu ruchu na ścieżce przed domem włącza się oświetlenie ścieżki.
5. sterowanie zraszaczami
6. po zmierzchu w korytarzu (mam długi korytarz) włącza się listwa ledowa po wykryciu ruchu - w nocy żeby trafić do łązienki. Podobnie z kuchnią.
7. No i standardowy system alarmowy (czujki ruchu i kontaktrony w oknach i drzwiach. (PS. ich nie rozrysowałem jeszcze).
Sporo naczytałem się na formum, i próbowałem to przełożyć na diagram ( kilku rzeczy nie ma). Będę głęboko wdzięczny na pomoc w zweryfikowaniu tego co namalowałem, bo chciałem na makiecie to połączyć i oprogramować przed połączeniem tego w domu.

............................................................................
Ogłoszenie
Przeczytaj również:
Satel Integra - konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia Wybrane najciekawsze tematy dotyczące konfiguracji systemu Satel Integra
Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
Jak działają wyjścia alarmowe centrali
Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik
Typy wyjść centrali Integra, które stosujemy przy "automatyce" domowej
Piec C.O. - integracja z alarmem (np. Satel Integra)
ETHM 1 Plus/ Integra Control. Wybrane zagadnienia.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
Poradniki dot. systemów zabezpieczeń
Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
Systemy zabezpieczeń
Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
Poradniki Ogólne