Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ustawienie anteny i instalacja programów w niemczech

dowski 01 Sty 2015 13:23 11217 20
  • #1 01 Sty 2015 13:23
    dowski
    Poziom 5  

    Witam

    Kupiłem w Polsce dekoder dsb samsung g370h z cyfrowego polsatu talerz i konwerter i przywiozłem go do Niemiec (Landshut). Wszystko poskręcałem,zarobiłem kabelki,podłączyłem, antene ustawiłem na południe ( jak sąsiad z dołu) i zabrałem się do instalacji programów. Ustawiłem na:
    skanowanie transponderów
    Hotbird 1-6
    częstotliwość 11158 MHz
    FEC Automatycznie
    Polaryzacja Pionowa
    i powolutku stojąc za anteną przekrecam w różne strony. I tu kieruje moje pytanie dlaczego na dekoderze wogóle nie wyświetla się moc sygnału(nie zmienia się dosłownie nic) Próbowałem także szukać kanałów na różnych przedziałach częstotliwości. Nie wiem także czy dobrze ustawiam parametry LNB. Proszę o wskazówki.

    3 20
  • #2 01 Sty 2015 20:10
    irekr
    Moderator

    Na ile jesteś w stanie ustalić kierunek ustawienia anteny? Ten dekoder jako "wskaźnik sygnału" działa bardzo topornie i trzeba mieć naprawdę dużo cierpliwości do jakiegokolwiek ustawiania. Dlatego ustawiam anteny tylko na dekoder starego typu (bez DVB-S2) lub na jakiś wskaźnik.



    Duża jest antena..?
    I poczytaj tutaj:
    http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=7&t=6994&start=3030
    Temat dość stary ale wiele wskazówek jest bardzo aktualnych.

    2
  • #3 01 Sty 2015 21:41
    simhak
    Moderator - SAT

    Ten dekoder sprawny?
    Pytam, bo raczej nie jest nowy, może to tzw okazja z Olx.pl.

    0
  • #4 02 Sty 2015 02:25
    dowski
    Poziom 5  

    Jeżeli chodzi o kierunek w jakim mam ustawić antene to sprwdzilem na takiej stronie internetowej w ktorej podalem dokladne współrzędne geograficzne mojego miejsca zamieszkania i na mapie wyrysowało mi linie od mojego budynku na kierunek satelity wiec jakis pogląd na to już mam. Problem natomiast stanowi nie sam kierunek ustawiania a to że ten dekoder nie pokazuje wystarczajaco dużo informacji o sygnale i jego mocy i za kazdym razem trzeba od nowa uruchamiac wszukiwanie kanałów by dowiedziec się czy na coś natrafiłem. Jak do tej pory to nie wyszukało mi dosłownie nic. Dlatego myśle że to jest tylko i wylacznie problem z zle ustawiona antena. Jutro zakupie SAT-finder przykrece do konwertera i zobaczymy co się da wyszukać. Bo tak jak teraz to wyglada to zabawa w kotka i myszke, kręce jak głupi ta antena a dekoder milczy i wg. nie pokazuje czy jakis sygnal jest czy nie. A może Panowie znacie jeszcze jakiś fajny sposób na znajdowanie Hotbirda bo mi rece opadają... narazie spróbuje z SAT-finderem i dam odpowiedź czy pomogło.

    Dodano po 3 [minuty]:

    simhak napisał:
    Ten dekoder sprawny?
    Pytam, bo raczej nie jest nowy, może to tzw okazja z Olx.pl.


    Dekoder nóweczka zakupiony w cyfrowym polsacie tydzień temu w komplecie z talerzem konwerterem i okablowaniem.

    Dodano po 5 [minuty]:

    irekr napisał:
    Duża jest antena..?


    Cyfrowy Polsat HD chyba 70 cm

    0
  • #5 02 Sty 2015 02:49
    irekr
    Moderator

    Jak nie mam żadnego "poszukiwacza" to ustalam przy pomocy mapy earth.google kierunek w który antena powinna patrzeć.
    Jeżeli antena ma 70 cm to wiązka jest już dość mała i ustawienie musi być precyzyjne. Wykreślasz na mapie kierunek od anteny w stronę satelity na tyle długi by móc ustalić przez jaki z elementów pobliskiego terenu przechodzi.
    A ten Sąsiad "z dołu" to ma ustawiona antenę na HB, na Astrę czy innego satelitę?
    Ile razie jestem w Berlinie na Kreutzbergu to bezbłędnie rozpoznaje jaka nacja mieszka w danym mieszkaniu, bo każdy ma ustawiony talerz w inna stronę. Różnica między Astrą a HB przy dużej antenie jest już dość spora, zarówno dla azymutu jak i elewacji.

    Pamiętaj także, że wskaźnik w tym tunerze działa BARDZO POWOLI, odświeżanie wskazań to czas około 4- 6 sekund.... Dlatego metoda "żabich skoków' to podstawa.

    A ja HB z sygnałem Polszmaty zaczynam pelengować na 12.284H.

    1
  • #6 02 Sty 2015 07:26
    maksar
    Poziom 24  

    irekr napisał:
    na tyle długi by móc ustalić przez jaki z elementów pobliskiego terenu przechodzi.

    To ile? 1, 10, 20 metrów?
    irekr napisał:
    Różnica między Astrą a HB przy dużej antenie jest już dość spora, zarówno dla azymutu jak i elewacji.

    Przy pojedynczo wiszącej anyenie, poznasz na co jest ustawiona? G......no prawda.

    1
  • #7 02 Sty 2015 16:59
    dowski
    Poziom 5  

    Więc tak:
    Dzisiaj zakupiłem SAT finder, podpiąłem go i różnymi metodami delikatnie przesuwalem anteną. Urządzenie "mało mi nie wybuchło" tak piszczało a dekoder ani drgną z sygnałem. Aby upewnić się czy szukam w dobrym kierunku Hotbirda zaistalowałem kilka aplikacji na androida pokazujące satelity w przestrzeni w odniesieniu do mojej lokalizacji działa to mniej wiecej jak kompas (który wcześniej skalibrowałem) antene mam ustawiona w dobrym kierunku tego jestem pewien, widocznie wiązka jest na tyle wąska, że za nic w świecie nie mogę nią wycelować. Jest to o tyle bardzo trudne gdyż nie mam żadnego punktu odniesienia jak np. na starego typu dekoderach gdzie pasek sygnału się poruszał. Zrobiłem jeszcze taki myk ze ustawiłem na Skanowaniu Transponderów częstotliwość 10719 MHz (niekodowany kanał na Hotbird 13°W 4funTV) żeby zawęzić obszar poszukiwań i przyspieszyć to szukanie ale to także nic nie pomogło. Potrzebuje czegoś co precyzyjnie pozwoli mi określić położenie Satelity z miejsca gdzie przykrecona jest antena albo sprzetu geodezyjnego by wyznaczyć sobie kąty ;) Ręce jednym słowem opadają...

    0
  • #8 02 Sty 2015 18:27
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Tutaj.

    Uzupełnij dane i zobaczysz właściwy kierunek.

    2
  • #9 02 Sty 2015 18:48
    mihal2002
    Poziom 43  

    dowski napisał:
    Dzisiaj zakupiłem SAT finde

    I co? Trzeba posiadać wiedzę aby z tego UFO korzystać.
    dowski napisał:
    Jest to o tyle bardzo trudne gdyż nie mam żadnego punktu odniesienia jak np. na starego typu dekoderach gdzie pasek sygnału się poruszał.

    I ten pasek ma jakieś znaczenie? To samo co wyżej.
    KIEROWCA_VW napisał:
    Tutaj.

    Uzupełnij dane i zobaczysz właściwy kierunek.

    I? Będzie EUREKA?

    0
  • #10 02 Sty 2015 19:00
    dowski
    Poziom 5  

    Mihal2002 nie pomagasz. Nie potrzebna wg. Twoja wypowiedź. Szukam na tym forum porady specjalistów a nie głupich komentarzy.

    Dodano po 1 [minuty]:

    KIEROWCA_VW napisał:
    Tutaj.

    Uzupełnij dane i zobaczysz właściwy kierunek.


    Już byłem na tej stronie wcześniej i antena jest ustawiona w tym kierunku.

    0
  • #11 02 Sty 2015 19:15
    maksar
    Poziom 24  

    Nie pomogły mapy, długie linie, SatFindera głośne buczki.
    A morał z tego jest taki.
    Zamiast kupować zbędne graty.
    Wezwij specjalistę do ustawienia blachy. :D

    0
  • #12 02 Sty 2015 19:22
    mihal2002
    Poziom 43  

    dowski napisał:
    Mihal2002 nie pomagasz

    W czym? Posiadasz wszystkie niezbędne informacje dla LAMERA. I co mam pojechać i CI ustawić tę blachę?
    Myśl! Taniej
    maksar napisał:
    Wezwij specjalistę do ustawienia blachy.

    Tyle w całym temacie.

    0
  • #13 02 Sty 2015 19:24
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    dowski napisał:
    Urządzenie "mało mi nie wybuchło" tak piszczało

    Zmniejszałeś czułość tego wskaźnika?

    0
  • #14 02 Sty 2015 19:31
    dowski
    Poziom 5  

    Tak oczywiście najpierw szukałem na wysokiej czułości a gdy sygnał był naprawde bardzo mocny zmniejszałem go i przekrecałem drobnymi ruchami antene by upewnić się że w tym miejscu jest najsilniejszy.

    0
  • #15 02 Sty 2015 19:36
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    I co dalej? Ile tych pozycji było gdzie zaczął piszczeć?

    0
  • #16 02 Sty 2015 19:40
    dowski
    Poziom 5  

    Z tego co się orientuje to satelit jest w tym rejonie na ktory celuje kilka wiec nie wiem na jakim mi piszczy. Ale jeżeli ogólnie bym tak zliczyl to bedzie z 6 miejsc na kierunku poludnie gdzie piszczy mocniej

    0
  • #17 02 Sty 2015 19:43
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  

    Idź z dekoderem do kogoś, kto ma prawidłową instalację na Hotbird. Sprawdzisz czy dekoder jest w ogóle sprawny, jeśli jest to zainstalujesz kanały (jeśli karta jest aktywna) i z tak przygotowanym dekoderem będziesz walczył dalej u siebie, z tym że będziesz szukał konkretnego działającego kanału.

    0
  • #18 02 Sty 2015 19:49
    dowski
    Poziom 5  

    Dekoder jest sprawdzony i kanały były już na nim wgrane przed przyjazdem do Niemiec. Zaznaczam że wszystko jest nowe i aktywne. Po pierwszym dniu prób ustawieniu talerza postanowiłem przywrócić dekoder do ustawien fabrycznych i wszystkie wgrane juz kanaly skasowaly sie. Moze niepotrzebnie to zrobilem ale musialem sprobowac. Zastanawiam sie tylko czy lepszym rozwiazaniem nie bedzie pozyczyc jeden ze starszych dekoderów i spróbować na nim ustawiać anteny.

    0
  • #19 02 Sty 2015 19:56
    LeDy
    Poziom 43  

    dowski napisał:
    Dekoder jest sprawdzony i kanały były już na nim wgrane przed przyjazdem do Niemiec. Zaznaczam że wszystko jest nowe i aktywne. Po pierwszym dniu prób ustawieniu talerza postanowiłem przywrócić dekoder do ustawien fabrycznych i wszystkie wgrane juz kanaly skasowaly sie. Moze niepotrzebnie to zrobilem ale musialem sprobowac. Zastanawiam sie tylko czy lepszym rozwiazaniem nie bedzie pozyczyc jeden ze starszych dekoderów i spróbować na nim ustawiać anteny.
    Pogratulować myślenia?? Nie wiem po co ten temat jeszcze istnieje. O ustawianiu napisano już wszystko więc każdemu .... powinno wystarczyć czytanie elektrody.
    Nawet gdy czyta post to pod spodem są podane "podobne tematy".

    1
  • #20 02 Sty 2015 20:00
    dowski
    Poziom 5  

    Dobrze zamykam temat bo jak widzę niczego nowego się nie dowiem. A jakby czytanie elektrody starczyło to zapewniam że nie zakladałbym tego tematu.

    0
  • #21 02 Sty 2015 20:00
    telesat1
    Moderator na urlopie...

    dowski napisał:
    pozyczyc jeden ze starszych dekoderów i spróbować na nim ustawiać anteny.

    Dekoder nie jest do ustawiania anten!

    0