Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

Gabriel2674 02 Sty 2015 13:24 1575 21
  • #1 02 Sty 2015 13:24
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    Witam. Postanowiłem zrobić sobie płytkę testową na ATmedze8. Zrobiłem schemat na szybko i proszę o sprawdzenie. Pozdrawiam

    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

    0 21
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 02 Sty 2015 13:56
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    No piękny schemacik - przyjemnie się sprawdza :)

    1. Do czego jest JP8?
    2. Dlaczego na wejściu i wyjściu regulatora napięcia masz podwójne kondensatory elektrolityczne? Zobacz w dokumentacji regulatora jakie pod tym kątem są jego wymagania.
    3. Do czego jest JP7 i R4 podłączane do PB0?
    4. 10k dla LED1 - rozumiem, że policzyłeś?
    5. Skoro to płytka uniwersalna, to warto byłoby rozdzielić masę cyfrową od analogowej. Szczegóły w dokumentacji.
    Możesz się wzorować na tym: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/RoDonM8-MB-Modul-glowny-CPU-Main-Board.html

    0
  • #3 02 Sty 2015 14:19
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu
    Dziękuje za miłe słowa :D

    1. JP8 jest jumperem od zasilania zamiast przycisku.
    2. Właśnie co do tych kondensatorów nie miałem pewności i znalazłem w internecie schemat z dwoma no i pomyślałem, że też dam dwa, ale już poprawiam.
    3. Całą pinologie pożyczyłem z schematu termostatu (http://diy-elektronika.pl/wp-content/uploads/2009/09/schemat_termostat2.png).
    4. Dobrze, że zauważyłeś bo zapomniałem zmienić wartości bo na szybko kopiowałem rezystory z jednego rezystora.
    5. Zaraz pozmieniam troszkę schemat :D

    Dodano po 11 [minuty]:

    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.
    Poprawiłem kondensatory stabilizatora, zmieniłem wartości rezystorów i trochę poprawiłem umieszczenie jumperów. Oddzielenie mas wykonam na 100 ale dopiero jak przeczytam trochę artykułów o tym. A poza tymi błędami jeszcze coś poprawić/dodać/usunąć?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #4 02 Sty 2015 14:41
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    1. Daj go na plus a nie GND.
    3. OK, ale do czego ma to służyć? Bo jeśli nie wiesz, to po prostu usuń te elementy.

    A propos masy analogowej, to dodatkowy link do tego zamieszczonego wcześniej: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/avr-adc-podlaczenie.html
    Tylko zrób to zanim zaczniesz projektować PCB, bo to ma istotny wpływ na PCB.

    0
  • #5 02 Sty 2015 15:15
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.
    Poprawiłem jumper i usunąłem ten rezystor podłączony do PB0 + odłączyłem piny DB0-DB3 od masy.
    Za płytkę zabiorę się jak schemat będzie skończony w 100%.

    0
  • #6 02 Sty 2015 15:21
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Rozdzielenie mas trzeba zrobić na schemacie :)

    Jeszcze jedno:

    Pokazujesz, że na stałe będziesz miał podłączony LCD do konkretnych pinów. Jeśli ma to być płytka uniwersalna, to stałe przypisanie do pinów mikrokontrolera może ograniczyć Ci jej wykorzystanie, tym bardziej, że akurat te piny portu D są bardzo istotne.

    Stąd pytanie, czy LCD będzie jakoś na stałe zamontowany?

    0
  • #7 02 Sty 2015 15:32
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu LCD będzie wypinany. Na stałe jest tylko w bilbliotece ponieważ chciałem widzieć nazwy wyjść. W miejscu gdzie będzie miał się znajdować wlutuję żeńskie goldpiny (gniazda). Nie miało by sensu montowanie go na stałe na tych pinach :D

    0
  • #9 02 Sty 2015 16:03
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu Ok dziękuje za pomoc :) Prawdopodobnie jeszcze dziś wieczorem wrzucę rozdzielone masy :D

    0
  • #10 02 Sty 2015 16:33
    Freddy
    Poziom 43  

    dondu napisał:
    Wolałem się upewnić. Z mojej strony na razie tyle - zaglądnę, gdy rozdzielisz masy.
    Wytłumacz mi jedno, czym się różni sposób podłączenia AGND i GND według autora, od Twojego :P ?
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

    0
  • #11 02 Sty 2015 16:37
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Skąd ten archiwalny schemat?

    Na tym schemacie nie ma rozłączonych mas. O tym jest w dalszej części artykułu - cały osobny punkt.
    Ale faktycznie warto byłoby wspomnieć o tym także przy tym schemacie. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

    0
  • #12 02 Sty 2015 16:39
    Freddy
    Poziom 43  

    dondu napisał:
    Skąd ten archiwalny schemat?
    Z Twojego blogu :) ( http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html )
    Cytat:

    Na tym schemacie nie ma rozłączonych mas. O tym jest w dalszej części artykułu - cały osobny punkt.
    Ale faktycznie warto byłoby wspomnieć o tym także przy tym schemacie. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

    Zobacz na fabryczny kit ( evaluation )Atmela.
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

    0
  • #13 02 Sty 2015 16:44
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Freddy napisał:
    dondu napisał:
    Skąd ten archiwalny schemat?
    Z Twojego blogu :) ( http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html )

    Ale ten artykuł nie jest o ADC :)
    O ADC jest ten wskazany w linku w poście #4.


    Freddy napisał:
    Zobacz na fabryczny kit ( evaluation )Atmela.
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

    Jak już mówiłem o tym jest w artykule o ADC punkt 3 dot. PCB.

    0
  • #14 02 Sty 2015 16:48
    Freddy
    Poziom 43  

    Dobrze, dobrze, ale jak ktoś przeczyta wstęp, to potem takie schematy rysuje, więc nie miej pretensji. Powinieneś na obrazkach dać uwagę "zaglądnij tu !". :D

    Poza tym Atmel w swoich kitach evaluation się nie przejmuje, tylko daje tak jak widzisz.
    Znajomy ma taki fabryczny kit i tak jest zrobione.

    0
  • #15 02 Sty 2015 16:50
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Freddy napisał:
    Dobrze, dobrze, ale jak ktoś przeczyta wstęp, to potem takie schematy rysuje, więc nie miej pretensji. Powinieneś na obrazkach dać uwagę "zaglądnij tu !". :D

    Tak, tak, dlatego napisałem:

    dondu napisał:
    Ale faktycznie warto byłoby wspomnieć o tym także przy tym schemacie. Dziękuję za zwrócenie uwagi :)



    Freddy napisał:
    Poza tym Atmel w swoich kitach evaluation się nie przejmuje, tylko daje tak jak widzisz.
    Znajomy ma taki fabryczny kit i tak jest zrobione.

    To ich wybór. My uczymy zasad, a autor projektu decyduje, czy mu to jest potrzebne, czy też nie :)

    0
  • Pomocny post
    #16 02 Sty 2015 16:57
    Freddy
    Poziom 43  

    dondu napisał:
    To ich wybór. My uczymy zasad, a autor projektu decyduje, czy mu to jest potrzebne, czy też nie
    Ech, wiem o tym, tylko po co to, skoro sam Atmel to olewa :P
    Widziałem natomiast w obcym kicie evaluation dla AtMega masę AGND przez dławik do GND. Tak też można :)

    0
  • #17 02 Sty 2015 17:01
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Freddy napisał:
    dondu napisał:
    To ich wybór. My uczymy zasad, a autor projektu decyduje, czy mu to jest potrzebne, czy też nie
    Ech, wiem o tym, tylko po co to, skoro sam Atmel to olewa :P

    To świadomy wybór Atmela i tylko ich należy pytać dlaczego tak zrobili, w tym konkretnym przypadku. :)

    0
  • #18 02 Sty 2015 17:58
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.
    Zrobiłem coś w stylu jak na tym poradniku. O to chodziło? Rozdzieliłem masy, podłączyłem AGND pod odpowiednie piny, zrobiłem połączenie obu mas przez dławik.

    0
  • #19 02 Sty 2015 18:51
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Teraz AVcc nie jest zasilany :)
    Dodaj podłączenie do Vcc po stronie kondensatora C7.

    Reszta OK, ale nie rozumiem tego:

    Gabriel2674 napisał:
    ... zrobiłem połączenie obu mas przez dławik.

    Miałeś chyba na myśli solder jumper? Jeśli tak to jest OK.

    0
  • #20 02 Sty 2015 21:19
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu Miałem na myśli jumper nie dławik, przepraszam :P

    Dodałem VCC obok C7. Teraz wszystko wygląda tak:
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.

    Przepraszam, że tak późno odpisuje ale mi się przysnęło :D

    0
  • #22 02 Sty 2015 22:36
    Gabriel2674
    Poziom 12  

    @dondu Jeszcze zrobiłem kilka reczy w sumie takich dodatków:
    - Dodałem TSOP'a.
    - Dodałem Buzzer.
    - Dodałem żeński pin na AREF'a.
    - Dodałem diode Zenera na stabilizator (5V6).
    - Dodałem gniazdo I2C.
    - Dodałem termometr DS18B20.
    Schemat wygląda tak:
    Prośba - [ATMEGA8] Sprawdzenie schematu.
    Nie jestem pewny co do tego rezystora przy termometrze. Czy jest on potrzebny a jeżeli tak to jaka ma być jego wartość? Dałem 4.7k.

    0