Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Włochy Sardynia - Instalacja - Instalacja elektryczna Włochy dom jednorodzinny

kozlo.4 02 Jan 2015 21:12 2436 3
    kozlo.4
    Level 8  
    Witam

Dostałem zlecenie i potrzebuję informacji na temat tego jak wykonać instalację elektryczną w domu jednorodzinnym szkieletowym we Włoszech . Niestety nie mam żadnego projektu.

Jest to domek jednorodzinny o konstrukcji szkieletowej drewnianej (płyta wełna płyta) robimy te domki w Polsce już dobrych kilka lat ale tym razem firma która je produkuje stawia dom we Włoszech w Sardynii.
    Potrzebuję informacji jak wyglądają instalacje u nich?
    Jak się przygotować do wjazdu?
    Co kupić w Polsce a co na miejscu?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informację.

Pozdrawiam
    Michał Kozłowski
    tel 600 208 335
    route30
    Level 11  
    A jak robicie je na polski rynek, tzn chodzi mi o bardziej o p.poż niż fantazje właściciela ile punktów i gdzie ma być. Domyślam się, że rurki puszki ew. peszel niepalny. Jaki przewód drut pojedynczy/ czy linka. Rozmawiałem z elektrykiem jak robił w Hiszpanii to wszystko w rurkach P/T. Nie układają przewodów "pod tynkiem"
    kozlo.4
    Level 8  
    Mamy zrobione już ok 50 domów, muzeum, synagogę i usługowe pomieszczenia w systemie szkieletowym.
    W Polsce robimy instalacje na przewodach DY w rurkach firmy SCAME szarych.
    Puszki standardowo w środku szybkozłączki WAGO. Wszystkie gniazdka przewód 2,5.

W Szwecji również na SCAME ale przewody dajemy Ly ( 5 żyłek w przewodzie 2,5).
    Puszki rozgałęźne są przeważnie pod żrandolami.

Czasem może się zdarzyć że gwoździarką fachowcy trafią w przewód i niby wszystko działa na na gwoździu masz fazę :) - dlatego pomiary to podstawa.

Wbrew pozorom nie ma jakiś specjalnych przepisów ppoż. dla szkieletowych domów jednorodzinnych.
    W zabudowie szeregowej na dach i ściany działowe są przykręcane płyty wiórowo-cementowe.

Teraz szukam pomocy jak się zabrać za instalację we Włoszech.