Witam. Chciał bym dowiedziec się na jakich częstotliwościach bazowych (transponderach) pracują dekodery Cyfrowego Polsatu oraz NC+. Chodzi mi o częstotliwości z których wysyłana jest aktywacja na karty oraz częstotliwości z których wysyłany jest podgląd siły i jakości sygnału w menu dekoderów. Problem dotyczy miernika Trimax TM8500HD. Gdy ustawię antenę na dachu a wiem że laik nie jestem i błędu nie popełniam to na dole przy telewizorze mam problem. Problem dotyczy jedynie dekoderów z NC+ oraz byłych dekoderów N. Miernik mam ustawiony na transpondery HD i nie wiem jakim cudem - gdy ustawię antenę na np. 11449MHz - jakoś na dachu oscyluje w przedziale 72-75% to na dole często dekoder wskazuje 12-18-25% jakości sygnału. Co dziwne nawet w najgorsze ulewy czy śnieg - obraz z HD nie zacina się więc ustawienie musi by prawidłowe. Często jest też tak że podłączony obok dekoder testowy (Ferguson Ariva 200) na tej samej częstotliwości pokazuje 85-89% jakości. Najmniejszego problemu nie mam z dekoderami Polsatu Cyfrowego. Ustawiam na mierniku TP dla NC+ na dachu (DVB-S2) dostrajam i dekodery Polsatu śmigają na najwyższym możliwym poziomie jakości. Te z NC+ to jest jakiś szmelc programowy bo nie umiem tego ustawic. Próbowałem mierników Horizona i Satlooka. To samo. Jest jakiś trik którego nie znam?