Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Acer Aspire ONE 722 - mierna wydajność

masteriusz 02 Jan 2015 22:07 2745 7
    masteriusz
    Level 21  
    Acer Aspire ONE 722
    C-60 2x1ghz up to 1,33
    Radeon HD6290
    2GB ramu
    500GB WD blue 5400

Komputerek kupiłem w 2013 z systemem Windows7 po tygodniu kupiłem upgrade do windows 8 i w zasadzie netbook leżał prawie rok używany 2-3 razy w miesiącu.

teraz muszę używać go w pracy - mam Windowsa 8.1 pro (legal) system wczoraj instalowany, wszystkie aktualizacje - z aktualizacjami zainstalował sie program amd CCC chyba najnowszy.
    System jest w pelni ustawiony na wydajność:
    opcje zasilania - najwyższa wydajność
    procesor pracuje tylko na 100% ( + boost)
    wszystkie efekty wizualne systemu wyłączone
    grafika ustawiona na maksymalną wydajność
    jakość dźwięku obniżona do minimum
    zbędne usługi systemowe powyłączane
    indeksowanie, harmonogram zadań, defender powyłączane

efekty:
    sam system chodzi bardzo dobrze ale problem zaczyna się chociażby na YT film 480p troszkę przycina co kilkanaście sekund do póki się mei zbuforuje do końca, 720p częściej i na dłużej a 1080P w zasadzie nie da się oglądać:/
    film z kamery GoPro 3 dziala następujaca: 5 sekund super łynnie potem 10 sekund tnie na maksa (około 4-5klatek) potem znów 5 sekund płynnie...
    sprawdziłem obciążenie
    wszytko na poziomie 40% ale procesor bije do 100% bawet na taktowaniu 1,20 i więcej...

Niestety teraz w pracy muszę porównywać i często oglądać materiały w 1080p... mogę jeszcze jakoś poprawić wydajność?

Nie wiem gdzie wyłączyć przeźroczystość paska pulpitu itp... w 7 był aero ale tutaj go nie znalazłem...

możne dokupię mu SSD i dam 4GB ramu?
    speedy9
    Helpful for users
    Po pierwsze pobierz Crystal Disk Info i zamieść tutaj zrzut ekranu z pełnym SMART dysku.
    Po drugie zainstaluj VLC player i w ustawieniach upewnij się, że akceleracja sprzętowa jest na "Auto". Jest to w części "Wejście/kodeki". Sprawdź czy film FullHD odtwarza się płynnie w VLC.
    Po trzecie ten procesor jest słabiutki i nic dziwnego, że sobie nie radzi. Jego wydajność jest na poziomie procesorów sprzed 6-7 lat.
    masteriusz
    Level 21  
    scereen z programu:
    Acer Aspire ONE 722 - mierna wydajność

Jutro sprawdzę jak będzie na vcl player ale YT tez mi strasznie tnie:/
    masteriusz
    Level 21  
    korzystałem dla testu z trzech: IE, Chrome i Firefox

Co ciekawe na Firefoxie da się korzystać z YT ale mam zablokowany tryb 1080p ale 720 da sie oglądać, płynnie czasami coś zatnie ale bardzo rzadko.
    Na chromie mam wszystkie opcje 1080P tez ale tnie nawet na 480P w niektórych filmach
    Argennto_1
    Level 33  
    Ten Netbook ma bardzo kiepski procesor, stąd ta kiepska wydajność. Plus ten, że dedykowana karta graficzna HD6290 wspomaga kodowanie/dekodowanie materiałów wideo (być może ta opcja jest wyłączona przez sterowniki zainstalowane przez system Windows). Proponuję ściągnąć najnowsze sterowniki do karty graficznej ze strony AMD, a nie strony producenta.
    maras2003
    Level 29  
    Mam identyczny sprzęt - również winę zwalam na CPU.
    Mam 4GB i SSD, niewiele pomogło ;)
    W miarę radzi sobie z Windows XP, z tym że na XP grafika już nie wspomaga dekodowania wideo.
    speedy9
    Helpful for users
    Mam netbooka z procesorem Intel ATOM N2600 (2 rdzenie, 4 wątki, 1,6GHz). Sprawdziłem YouTube w Firefoxie. Działa w 1080p płynnie, a co ciekawe obciążenie procesora waha się między 30 a 50% zwykle będąc bliżej 30%. Można zauważyć lekkie przycinki, ale tylko przez pierwszych kilkanaście sekund, potem wszystko jest płynne. Średnia wydajność tego procesora jest porównywalna z APU AMD C-60. Oba też posiadają sprzętowe dekodery m.in. H.264.
    Sprawdziłem za pomocą GPU-Z i GPU nie jest zupełnie obciążone, więc dekodowanie jest wykonywane tylko na CPU.
    Działa też film w pliku MTS (AVCHD 1920x1080) w Media Player Classic. Obciążenie procesora rzędu 20%. W VLC jest "pikseloza" i film się tnie (jakiś problem z dekoderem).
    Jeszcze ciekawsze jest to, że w VLC płynnie działa film MKV w 1280x534 skompresowany kodekiem H.265! Obciążenie procesora około 80%.