Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX 515 - Połączenie kina domowego z TV

krzysiek663313 02 Jan 2015 22:28 4050 50
    krzysiek663313
    Level 8  
    Witam
    Chciałbym połączyć ze sobą amplituner pioneer vsx 515 i dvd pioneer dv-400v do telewizora lg 42lv375s.W tv mam 3 wyj. HDMI zajęte( komputer,ps4,dekoder cyfry +)
    Dzwięk z kompa idzie po czinczach na amplituner i jest ok. Chcę żeby dzwięk z TV był słyszalny na kinie domowych.Amplituner niema wyj HDMI natomiast DVD ma,
    TV i amplituner mają wyj, optyczne.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Więc tak - dźwięk z tv do amplitunera kablem optycznym.
    DVD obraz - za pomocą Y Yp Yr do telewizora, dźwięk z wyjścia Coaxial na wejście Coax w amplitunerze.
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Amplituner podłącz do tv za pomocą kabla optycznego.
    Dvd podłącz do amplitunera kablem coaxialnym, natomiast dvd podłącz do tv za pomocą złącza component przy tym połączeniu będziesz musiał dodatkowo do tv dostarczyć dźwięk osobnym przewodem jeżeli chcesz mieć również dźwięk na tv.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Dzięki Panowie pytanie teraz następujące do kolegi intenso czy muszę dawać jeszcze jeden kabel RCA-RCA z DVD na TV?Jaki kabel Coax czy wystarczy zwykły?
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Jeżeli chcesz mieć dźwięk z dvd dodatkowo na tv powinieneś dołożyć kabel między odpowiednimi gniazdami. Może być zwykły chinch za kilka złotych. Jeśli chodzi o kabel Coaxialny również można zastosować zwykły kabel chinch.
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Jeżeli wystarczy Ci tylko dźwięk z Dvd na kinie i filmy z Dvd będziesz zawsze oglądał w towarzystwie kina to nie musisz.
    Gdy będziesz chciał obejrzeć czasami coś z dvd ale bez kina to trzeba doprowadzić dodatkowo dźwięk do tv.

Wystarczy zwykły cinch.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Kable kupiłem i gdzieś popełniam błąd bo nie chodzi.Więc tak:
    1.Kabel optyczny wpinam do tv i wysyła wiązkę na Amplituner.
    2.Obraz z tv component in Y, Pb, Pr łącze z dvd component video out Y, Pb, Pr.
    3.Dzwięk kablem coax z dvd z wyjścia out na wejście coax dvd/ld w amplitunerze.

Kabel a raczej 2 kable odpowiedzialne za dzwięk mam wpiąć w Tv na gniazda Audio L, R a w DVD na gniazda Audio OUT L , R?
    4.W menu tv pokazuje że odnajduje wejscia component.
    5.W ustawieniach Tv wyłączam głośniki ( od tej pory chce słyszeć dzwięk tylko z kolumn 5.1)
    6.W amplitunerze klikam na opcje DVD 5.1 lub DVD/LD i nic.
    sosarek

Level 43  
    W Amplitunerze jako źródło z telewizora wybierz TV/SAT.
    Jeśli nie masz dźwięku z dvd w amplitunerze sprawdź czy w opcjach (dvd) masz ustawione cyfrowe wejście dźwięku.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Digital Audio Out mam na ON
    sosarek

Level 43  
    krzysiek663313 wrote:
    Digital Audio Out mam na ON

W DVD czy TV?

Napisz dokładnie z czym masz problem, bo z poprzedniego postu ciężko wywnioskować czy dźwięku przez amplituner nie masz z telewizora czy odtwarzacza.
    krzysiek663313
    Level 8  
    W opcjach DVD mam na On a w Tv cyfrowe wyj.audio mam na Auto do wyboru mam jeszcze PCM.Po wyłączeniu głośników w tv dzwięku niema ani z filmu dvd ani tv.
    sosarek

Level 43  
    W ustawieniach tv zmień cyfrowe wyjście na PCM i sprawdź.
    Dvd podłącz pod wejście Coax CD i sprawdź czy uzyskasz z niego dźwięk.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Jest progres :) DVD coax połączyłem z Coax CD z ampli i dzwięk się pojawił na 2 kolumnach przednich.Ale dzwięk z cyfry + nie działa
    sosarek

Level 43  
    Ok, w takim razie spróbuj przełączyć kabel znowu na wejście coax dvd/ld i sprawdź (pamiętaj o wybraniu odpowiedniego wejścia w amplitunerze, lub sprawdź na każdym możliwym cyfrowym).
    O podłączeniu do wszystkiego Cyfry+ pierwszy raz piszesz. Co to za tuner, jak podłączony do tv i jakie ma wyjścia.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Pisałem w pierwszym poście dekoder cyfry + połączony hdmi z TV + Play Station4 i komputer stacjonarny wszystko po HDMI z TV. Najważnieszy cel jak chcę osiągnąć to taki żeby kanały cyfry + jak PS4 i anteny naziemnej chodziły Tylko i wyłącznie z kolumn.Dzwięk z TV jest strasznie podłej jakości.DVD właściwie nie jest mi potrzebne bo do tej pory chcąc obejrzeć film odpalałem go na kompie a w TV wybierałem odpowiednie wejście i film leciał na TV z dzwiękiem z kompa na 4 kolumnach.
    sosarek

Level 43  
    W tv wejdź w menu - Ustawienia - Dźwięk - Wyjście dźwięku - głośnik zewnętrzny (optyczne/HDMI ARC). Włącz amplituner i sprawdź czy masz dźwięk.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Nie mogę znalezć tej opcji wiele z tych opcji jest niedostępne.Funkcja SimpLink również nie aktywna.
    sosarek

Level 43  
    Czy w amplitunerze masz możliwość wyboru formatu wejściowego dla cyfrowego wejścia (PCM/Dolby Digital/DTS)?
    W Ustawieniach Audio tv zmień Tryb ARC na Wyłączony, oraz Ustaw.dźwięku DTV na Auto.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Szczerze to nie mam instrukcji od Amplitunera a moja wiedza nie pozwala mi aby to stwierdzić czy jest taka możliwość :/
    intenso
    Level 39  
    Jedno pytanie, czy zdjąłeś silikonowe końcówki z kabla optycznego?Były już na forum dwa przypadki gdzie delikwenci nie zdjęli końcówek i mówili że nie działa.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Oczywiście zdjąłem :) Wejscie optyczne w Amplitunerze jest bardzo ruchome niewiem czy może mieć to jakiś związek.
    intenso
    Level 39  
    Nie może być ruchome, kabel się wciska i siedzi sztywno.Nie wpychaj kabla na chama, trzeba go odpowiednio ułożyć (naprowadzić).
    krzysiek663313
    Level 8  
    Wiem, że kabel trzeba ułożyć zrobiłem to precyzyjnie i delikatnie jadnak tak jak mówie gniazdo rusza się. Rusza się dlatego ponieważ brakuje oryginalnej śrubki która jest na zdjęciu, które zamieściłem a u mnie jej niema.Podejrzewam, że ktoś w nim grzebał, ale nie sądzę, że tu leży ta przyczyna...
    intenso
    Level 39  
    Masz racje, może wejście optyczne jest uszkodzone.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Zakładając, że jest uszkodzone to w jakiej jeszcze konfiguracji możemy połączyć tv z amplitunerem, żeby ew. wykluczyć czy wejście optyczne jest uszkodzone.
    intenso
    Level 39  
    Gdy kabel jest podpięty do tv to na jego drugim końcu widać światło?
    Musiałbyś mieć jakieś inne urządzenie z wyjściem optycznym żeby to sprawdzić.
    możesz podłączyć się przez wyjście słuchawkowe w tv, ale jakość dźwięku jest taka sobie i będziesz musiał wyciągać wtyczkę z tv bo w ten sposób tv będzie odłączał głośniki w tv i nie będzie dźwięku na głośnikach tv.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Tak kabel na drugim końcu świeci, wkręciłem brakującą śrubkę obok gniazda optycznego w amplitunerze i przestało się ruszać dlatego myślę, że przyczyna leży gdzieś w ustawieniach prawdopodobnie amplitunera.
    intenso
    Level 39  
    Może być tak że wejście optyczne jest przypisane do innego źródła w amplitunerze.Włóż ten kabel do amplitunera i przełącz po kolei źródła w amplitunerze.
    Trabi
    Level 36  
    krzysiek663313 wrote:
    nie mam instrukcji od Amplitunera

Ja mam. Co Cię interesuje?
    Cyfrowe wejścia optyczne i oba coaxialne definiujesz z jakimi wejściami audio mają współpracować. Jak źle wybierzesz - nie masz dźwięku. Wszystkie trzy możesz dowolnie przypisywać do dowolnego wejścia. Musisz to zgrać ze sobą.
    krzysiek663313
    Level 8  
    Prawdopodobnie macie rację tylko jak to ustawić?Klikając kolejno:
    DVD/LD- leci muzyka z kompa ale tylko z 2 przednich kolumn.Signal Select - Analog
    DVD 5.1- leci muzyka z wszystkich 4 kolumn.Signal Select - Analog
    TV/SAT- Signal Select - Analog
    DVR/VCR- Signal Select Analog
    CD- słychać szum z kolumn i tylko w tej opcji mam możliwość przełączenia sygnału na Analog Digital i Auto.