Oj tutaj nie pomoge, Jabela znam z tego powodu ze kolega skladal i cewki nawijal eksperymentalnie... Zasada prosta im wieksza srednica tym wzrasta glebokosc ale i rozmiar wykrywanych obiektow... oczywiscie jest jakas granica w jedna i druga strone. Ale ta konstrukcja byla dosc popularna swojego czasu wiec zapewne jak wspomnialem na forach tematycznych znajdzie sie jakies informacje.
Sorry ale nie mam teraz dostepu do komputera, pisze z tabletu... nie wiem czy istnieje jeszcze forum poszukiwanie-skarbow.net czy cos w tym stylu (a na tym sprzecie troche upierdliwie sie szuka w google)... tam swojego czasu sie udzielalem i bylo tam sporo informacji na temat budowy wykrywaczy...Na temat Jabela o ile pamietam tez byly jakies watki... ale to bylo kupe lat temu wiec nie wiem jak to teraz wyglada...
Dodane:
Ok chyba znalazlem:
http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/
Zerknij do dzialu Jabel i inne samorobki, poczytaj i ewentuqlnie popytaj tam.
Jak pisalem kupe lat juz tam nie bywalwm, ale moze jeszcze siedzi stara ekipa ludzi ktorzy za pewne wiecej pomoga niz ja... Forum scisle zwiazane z tematem wiec wieksza szansa niz tutaj...
Ja skladalem kiedys chyba miniPuls 3 z tej niemieckiej strony czy jakos tak - na malym AVR + LCD 2x16... mial on dyskryminacje wielkosci objektow i nawet znosnie to dzialalo... jak bym poszukql to zapewne znalazl bym do niego PCB ktore robilem (chyba zostaly mi 2 szt.) ale nic pozatym... plytke moge jak cos nieodplatnie odstopic... Poszukaj jak cos tych miniPuls w google moze jeszcze dostepne sa schematy itp.
na w/w forum powinien byc chyba moj post o budowie tego wykrywacza