Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sprawdzenie schematu wykrywki ALL1

daniel509 02 Jan 2015 23:04 1380 9
    tplewa
    Level 39  
    To jest wykrywacz VLF ktory do uruchomienia wymaga dosc sporej wiedzy i umiejetnosci, wykonanie dobrej cewki tez nie jest latwe.

Na poczatek jak chcesz zlozyc cos prostego i latwego w uruchomieniu poszukaj schematu jakiegos wykrywacza PI.
    daniel509
    Level 10  
    Właśnie taki wykrywacz kiedyś wykonałem jest to konstrukcja tzw JABEL i mam go do dziś tylko, że nie posiada dyskryminacji metali więc trzeba kopac każdy sygnał i zasięg nie jest za dobry z tego co wyczytałem ze dyskryminacja w nim jest nie możliwa do zrobienia. Znalazłem teraz w sieci wykrywcz PI 300D on posiada dyskryminacje tonową tylko nie mogę znaleśc do niego schematu.
    tplewa
    Level 39  
    No niestety to wada PI... sa rozwiazania mikroprocesorowe majace "dyskryminacje" ale tez niestety nie wiem czy sa ogolnie dostepne schematy + wsady do uC.

Jabel to fakt najprostsza konstrukcja mimo ze jako generator zawiera maly uC i z prostych PI chyba nic lepszego nie ma sensu szukac. Kiedys byla niemiecka stronka ale nie pamietam adresu (cos w stylu pulsedetector.de itp.)... Ale nie pamietam czy do bardziej rozbudowanych wykrywaczy autor udostepnial software... do mniejszych na pewno bo sam skladalem...

Chyba najsensowniej bedzie kupic cos oryginalnego... bo jak pisalem wykonac i uruchomic VLFa nie jest prosto i bez oscyloskopu bedzie trudno... Chyba ze obecnie sa gdzies dostepne schematy VLF z obrobka w uC co powinno uproscic uruchomienie...

Kiedys robilem VLFa i mialem spory problem z wykonaniem stabilnie termicznej cewki, w sumie w koncu udalo sie ale dostalem oryginalna cewke od jednego Pana prowadzacego serwis wykrywaczy (kiedys udzielal sie na forum chyba poszukiwanie skarbow czy jakos tak). Ale byl to niestety uklad analogowych z ktorym mocno sie nameczylem by go uruchomic i sensownie dzialal w terenie. Wiec dlatego troche ostrzegam przed budowa bez uprzedniego poznania zasady dzialania takich wykrywaczy i sprzetu pomiarowego... bo bedzie spore rozczarowanie i kupa nerwow... niestety poprawny schemat to tutaj stosunkowo niewiele (dostepne sa nawet schematy znanych i ceninych marek jak sie poszuka)...

Obecnie osobiscie wiele nie pomoge bo nie mam juz kupe lat czasu na takie tematy... ale najlepiej jak juz popytac sie na forach dotyczacych poszukiwania skarbow... mozna tam znalezc sporo osob ktorzy buduja/budowali i zapewne pomoga w ewentualnej budowie czy uruchomieniu jak sa np. z twoich okolic, tak jak mi ktos pomogl z ta cewka :)
    daniel509
    Level 10  
    Jak jest z tymi cewkami do Jabla? chodzi mi o wykonanie 2 cewek 1cewka skuteczna na drobnice w względzie zasięgu i czułości 2 cewka dużego zasięgu oczywiście na większe obiekty na znacznej głębokości. Te cewki muszą miec jakieś dopasowanie do elektroniki.

Chciałem zapytac o radę jako doświadczonej osoby jakiej średnicy cewki najlepiej wykonac? jakiej średnicy drut najlepiej zastosowac? ile zw? do konstrukcji jabla
    tplewa
    Level 39  
    Oj tutaj nie pomoge, Jabela znam z tego powodu ze kolega skladal i cewki nawijal eksperymentalnie... Zasada prosta im wieksza srednica tym wzrasta glebokosc ale i rozmiar wykrywanych obiektow... oczywiscie jest jakas granica w jedna i druga strone. Ale ta konstrukcja byla dosc popularna swojego czasu wiec zapewne jak wspomnialem na forach tematycznych znajdzie sie jakies informacje.

Sorry ale nie mam teraz dostepu do komputera, pisze z tabletu... nie wiem czy istnieje jeszcze forum poszukiwanie-skarbow.net czy cos w tym stylu (a na tym sprzecie troche upierdliwie sie szuka w google)... tam swojego czasu sie udzielalem i bylo tam sporo informacji na temat budowy wykrywaczy...Na temat Jabela o ile pamietam tez byly jakies watki... ale to bylo kupe lat temu wiec nie wiem jak to teraz wyglada...

Dodane:
    Ok chyba znalazlem:
    http://www.poszukiwanieskarbow.com/Forum/

Zerknij do dzialu Jabel i inne samorobki, poczytaj i ewentuqlnie popytaj tam.
    Jak pisalem kupe lat juz tam nie bywalwm, ale moze jeszcze siedzi stara ekipa ludzi ktorzy za pewne wiecej pomoga niz ja... Forum scisle zwiazane z tematem wiec wieksza szansa niz tutaj...

Ja skladalem kiedys chyba miniPuls 3 z tej niemieckiej strony czy jakos tak - na malym AVR + LCD 2x16... mial on dyskryminacje wielkosci objektow i nawet znosnie to dzialalo... jak bym poszukql to zapewne znalazl bym do niego PCB ktore robilem (chyba zostaly mi 2 szt.) ale nic pozatym... plytke moge jak cos nieodplatnie odstopic... Poszukaj jak cos tych miniPuls w google moze jeszcze dostepne sa schematy itp.

na w/w forum powinien byc chyba moj post o budowie tego wykrywacza
    tplewa
    Level 39  
    Jeszcze odnosnie VLFa powiem tak ma on sporo zalet w stosunku do PI jak szukasz monet itp. PI do tego nadaje sie gorzej i lepiej sprawdza sie na militaria i inny metalowy zlom.

Moze cie troche nastraszylem bo oscyloskop jest potrzebny, ale jak mowilem moze uda ci sie znalezc kogos kto budowal jakis model np. tego ALLa i doradzi ci co i jak + pomoze w uruchomieniu i jakos to bedzie. Choc na pewno nie latwo... za to jest to jakies doswiadczenie i sporo nauki... ja sie swoje naklelem i przesiedzialem troche nocy przy VLF ale warto bylo... Calkiem przyjemniejsza praca w terwnie...

Jak pisalem ktos z praktyka to ogromna pomoc bo nawet dobranie elementow do VLFa jest dosc krytyczne (dobrej jakosci elementy o majej tolerancji itp.)... Ja natomiast sam jak pisalem wiele pomocy otrzymalem od roznych osob i w przypadku ALLa raczej nie czuje sie na silach cos doradzic... Ot czas swoje zrobil i wiele juz nie pamietam z tematu budowy wykrywaczy...

Tutaj kiedys z tego co pamietam tez bylo troche tematow... ale chyba predzej uzyskasz pomoc jak napiszesz do kogos kto budowal na PW... bo wiadomo jak to jest nie kazdy stale sledzi forum i tematynjakie sie pojawiaja...
    tplewa
    Level 39  
    Powiem tak jakikolwiwk dynamiczny VLF do budowy ktorego uzyskasz u kogos pomoc, tak aby wyeliminowac bledy w schemacie czy pcb... bo jak sie na cos takiego trafi to potem robia sie spore schody jak to pierwsza konstrukcja i nie ma sie doswiadczenia... Do tego jak wspomnialem wszelkie rady od osoby ktora przemeczyla budowe danego wykrywacza sa czasami bezcenne...

Ja jak pisalem mialem spory problem z cewka, to przez skromny warsztat mechaniczny dlatego warto poszukac np. jakas gotowa cewke i pod nia budowac. Ja mialem akurat wielkie szczescie i jak wspomnialem jeden Pan (niestety juz nie pamietam Imienia czy Nicka) prowadzacy serwis wykrywaczy bardzo mi pomogl wysylajac w dodatku za darmo oryginalna cewke z wykrywacza BountyHunter... oraz udzielil kupe pomocnych rad...

Dlatego jak mowilem poszukaj tutaj lub na poszukiwaczach ludzi ktorzy sporo pomagali w tematach - moze ktos znajdzie czas i ci pomoze taki zbudowac... Ja niestety wszelkie schematy itp. odnosnie tego tematu mialem na starym kompie gdzie kupe lat temu padl dysk... a ze zmienilem miasto zamieszkania na takie gdzie miejsc do eksploracji jest sporo mniej niz na Dolnym slasku to tematem wykrywaczy juz sie nie zajmuje do tego totalny brak czasu na chodzenie czy wyjazdy z wykrywaczem.

Dlatego taka moja rada mi kiedys sporo pomogli rozni ludzie to jak poszukasz i popiszesz do ludzi zapewne i tobie sie uda. Bez tej pomocy sam zapewne byw wywalil sprzet ktory budowalem do kosza bo byly momenty gdzie mialem juz czasami dosyc ;)