logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udowodnić winę mechanika samochodowego.

richardtraker1994 03 Sty 2015 15:13 3609 19
REKLAMA
  • #1 14286331
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Posiadam Thalię 1.4 8V z 2002 roku. 22 grudnia 2014 roku wymieniany był rozrząd wraz z pompą wody u mechanika. Auto odebrałem i wszystko było dobrze. Jednak dzisiaj zauważyłem kapiący olej spod silnika. Wjechałem na kanał i okazało się, że miska olejowa jest pęknięta w okolicy korka zlewowego. Pęknięcie to zostało zasmarowane jakimś klejem, który się rozszczelnił. Auto użytkuję tylko ja i sam we wrześniu zmieniałem olej i sam dokręcałem korek nie dając tam żadnego kleju. Pojechałem do mechanika, ale w zakładzie był już tylko sam właściciel, który kazał mi zjawić się w poniedziałek aby obejrzeć zapis monitoringu i skonfrontować się z mechanikiem, który wymieniał rozrząd. Przy czym właściciel od razu stwierdził, że to niemożliwe aby usterka powstała u nich. Ja natomiast jestem pewien ich winy, bo wiem, że przed 22 grudnia żadnego kleju nie było na misce.

Może ktoś był w takiej sytuacji i podpowie jakich argumentów używać, gdyby właściciel z mechanikiem szli w zaparte, a monitoring nie pokazał niczego podejrzanego. Ewentualnie na jakie zachowania mechanika patrzeć podczas oglądania zapisu kamer? Jakie zachowanie podczas wymiany rozrządu mogło doprowadzić do pęknięcia miski?
  • REKLAMA
  • #2 14286540
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1688
    Często przy wymianie trzeba odkręcić mocowanie i poduszkę silnika , a silnik zawiesić lub podeprzeć , mógł miskę uszkodzić lewarkiem.
  • REKLAMA
  • #3 14286569
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    coperfild napisał:
    Często przy wymianie trzeba odkręcić mocowanie i poduszkę silnika , a silnik zawiesić lub podeprzeć , mógł miskę uszkodzić lewarkiem.

Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli na nagraniu zobaczę coś takiego to mogę ten trop ciągnąć? Po prostu nie chciałbym wyglądać na zdesperowanego tylko używać rzeczowych argumentów.
  • #4 14286656
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1688
    Tak zobacz przede wszystkim jak podpierał silnik .
  • REKLAMA
  • #6 14287209
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Powiedzą że nie wymagał albo się wyprą że na belce silnik podwiesili, do rozsądku możesz spróbować im przemówić tym że to klient kształtuje opinię o warsztacie.
  • #7 14287301
    szymitsu21
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1289
    Może się okazać, że mechanik uszkodził to na jeździe próbnej i nic nie będzie widać na monitoringu.
    Wtedy starał bym się uzyskać kompromis i znaczne zredukowanie kosztów, z resztą każdemu może się zdarzyć trzeba tylko umieć się przyznać do winy.
  • #8 14287326
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    Podaj adres tego warsztatu a później zanieś im wydruk tego wpisu na forum.
  • REKLAMA
  • #9 14288701
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    Mam nadzieję, że monitoring jednak coś wykaże. Gdyby od razu dali znać, że coś takiego się stało to wszystko byłoby ok. Ale oni oddali mi auto z rozwaloną miską, uszczelnioną jakąś mazią i nie powiedzieli nawet słowa. Dobrze, że zaczęło kapać, a nie wywaliło kiedyś na trasie cały olej. A wiem na pewno, że przed oddaniem do mechanika miska była cała i na pewno nie było tej mazi (uszczelniacza?).
  • #10 14288787
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    richardtraker1994 napisał:
    a nie wywaliło kiedyś na trasie cały olej

Ale kiedy ?
  • #11 14288869
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    SZYMON BYDGOSZCZ o czym ty bredzisz?
  • #12 14288876
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1704
    kmitki napisał:
    SZYMON BYDGOSZCZ o czym ty bredzisz?

Po naprawie czy przed ?
  • #13 14290712
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    SZYMON BYDGOSZCZ napisał:
    richardtraker1994 napisał:
    a nie wywaliło kiedyś na trasie cały olej

A le kiedy ?

To jest przypuszczenie,że kiedyś taka sytuacja mogłaby mieć miejsce. Wszystko wyjaśni się po jutrzejszej wizycie w warsztacie.
  • #14 14290742
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6389
    Zobacz czy pęknięcie jest koło korka od dołu jeśli tak to umów się że naprawisz miske w innym warsztacie a im zaniesiesz rachunek.

Po drugie nie wierze że monitoring siadł.
    Każdy codziennie patrzy na ten monitorek.

Nie zostawiaj tam auta bo jeśli jest jak piszesz to syf kiła i mogiła.
  • #15 14290959
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Zobacz czy pęknięcie jest koło korka od dołu jeśli tak to umów się że naprawisz miske w innym warsztacie a im zaniesiesz rachunek.

Po drugie nie wierze że monitoring siadł.
    Każdy codziennie patrzy na ten monitorek.

Nie zostawiaj tam auta bo jeśli jest jak piszesz to syf kiła i mogiła.

Pęknięcie jest koło korka, bo tam jest nasmarowane tego kleju. O monitoringu wspomniał sam właściciel więc myślę, że raczej nie będzie jutro kombinował z nagraniem.

Oczywiste jest, że więcej tam auta nie zaprowadzę. Sam jestem ciekawy przebiegu jutrzejszej rozmowy.
  • #16 14293499
    Madrik
    Ocena: 1168
    Nagranie może nic nie pokazać. Monitoring pewnie mają ogólny, a nie w kanale.
    Stąd nic nie zauważysz na monitoringu. Na pewno nie do wykorzystania jako pewny dowód w sporze. Zobaczysz jak mechanik kręci się koło pojazdu.
    No chyba, że zauważysz jak wymienia olej, który musiał wyciec.
    Pewnie najlepiej wymienić miskę i po prostu skreślić ten warsztat z listy.
  • #17 14293936
    richardtraker1994
    Poziom 13  
    Jestem już po wizycie u mechanika. Cała rozmowa trwała może 10 minut. Wyglądało to tak jakby właściciel rozmawiał już na ten temat z pracownikiem.

Jak przyjechałem na warsztat czekał już na mnie właściciel, od razu zawołał mechanika i zostawił nas samych. Powiedziałem mu co i jak i jakie są moje podejrzenia, po czym on stwierdził, że rzeczywiście coś tam podklejał, bo ciekło. Ja oczywiście się z tym nie zgodziłem, bo wiem, że wcześniej wszystko było dobrze. Próbował się jeszcze ratować tym, że on miski nie rusza przy zmianie rozrządu, ale odpowiedziałem argumentem o podpieraniu silnika za miskę olejową. Wtedy mechanik stwierdził, że usuną usterkę, oczywiście bezpłatnie. Miska ma być wymieniona lub pospawana jeśli się będzie dało. Auto odbieram w piątek, bo do tego czasu mnie nie będzie więc wtedy sobie wszystko sprawdzę.

Ewidentnie mechanik wiedział o swojej winie, bo mimo, że w oczy się nie przyznał to jego zachowanie o tym świadczyło. No i cała rozmowa przebiegała spokojnie, sam mechanik zaproponował bezpłatne usunięcie problemu.

Wyglądało to więc tak jakby właściciel obejrzał nagranie i szczerze pogadał z mechanikiem.

Aha i na koniec padło stwierdzenie z ust mechanika, które brzmiało mniej więcej tak: "no wie pan, stało się to się naprawi".

A czy będzie tak kolorowo zobaczymy w piątek.
  • #19 14294050
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    szymitsu21 napisał:
    Uważam, że na chwilę obecna zachowali się uczciwie

Trochę wymuszona uczciwość :)
    Uczciwie to powinni wymienić miskę po jej uszkodzeniu ewentualnie poinformować, że nastąpiło uszkodzenie, skleili i gdyby puściło to bezpłatnie wymienią na nową.
    Zastosowany sposób naprawy który "naprawia" na kilkanaście dni sam w sobie jest partactwem. Ja bym do takiego warsztatu nie wracał :(
  • #20 14294074
    szymitsu21
    Ocena: 1289
    vodiczka napisał:
    szymitsu21 napisał:
    Uważam, że na chwilę obecna zachowali się uczciwie

Trochę wymuszona uczciwość :)
    Uczciwie to powinni wymienić miskę po jej uszkodzeniu ewentualnie poinformować, że nastąpiło uszkodzenie, skleili i gdyby puściło to bezpłatnie wymienią na nową.
    Zastosowany sposób naprawy który "naprawia" na kilkanaście dni sam w sobie jest partactwem. Ja bym do takiego warsztatu nie wracał :(

No tak w sumie masz rację, nie mniej jednak lepiej tak aniżeli w ogóle nie podjąć dyskusji etc. Pseudo mechanik nie przyznał się może szefowi a ten nie był świadom.

Z resztą niema ich co bronić, warsztat to cały sztab ludzi, nie zawsze zgranych.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada samochód Renault Thalia 1.4 8V z 2002 roku, który po wymianie rozrządu i pompy wody u mechanika zaczął przeciekać olej z pękniętej miski olejowej. Pęknięcie zostało zasmarowane klejem, co sugeruje, że mechanik mógł uszkodzić miskę podczas pracy. Użytkownik planuje skonfrontować się z mechanikiem, a właściciel warsztatu obiecał sprawdzić monitoring. W trakcie rozmowy mechanik przyznał, że coś podklejał, co sugeruje jego winę. Ostatecznie mechanik zgodził się na naprawę usterki bezpłatnie, co użytkownik ocenił jako uczciwe, mimo że oczekiwał lepszej komunikacji o uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA