Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ImmerGas Nike Mythos - Seryjne&Optymalne Ustawienia

plastifon 03 Jan 2015 15:39 2640 23
    plastifon
    Level 14  
    Kociol nowy
    Kamienica Mieszkanie 75mkw

Co - 3 pokoje - 5 paneli grzewczych + CW

Sprawdzajac ustawienia pieca jest

Moc min ogrzewania -P5 = 30%
    - Nie lepiej zmniejszyć ????

Moc max ogrzewania -P6 = 99%

Zegar czasowy uruchamiania kotla - P7 = jest 3 min

Nie lepiej zwiekszyc na max =10min, aby jak najrzadziej sie wlaczal???

Zegar czasowy RAMPY ogrzewania - P8 - 10 = 10 min seryjnie
    Gdzie 1 = 30 sek

Co to jest???

No i Typ kotla
    To mnie zastanawia
    bo jest ustawione na =0

0 - jednofunkcyjny (chwilowy) ??? Co to znaczy?
    1 - dwufunkcyjny
    2- jednofunkcyjny za zasobnikiem c.w.u. ???

Niby wszystko dziala i Co i CW, ale nie powinien byc ustawiony na 2 funkcyjny???

jak tak przestawie wywala blad 06, ktorego nie ma w opisie, wiec zostawilem na - 00

Prosze o uwagi??? I rozwianie watpliwosci ...

oraz o optymalne nastawy dla tego kociolka
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam, Prośba do moderatorów: Ponieważ chciałbym udzielić też odpowiedzi na forum i pomóc koledze p proszę o scalenie wszystkich postów w tym temacie w jeden. @plastifon Kolego, zakładaj jeden temat i staraj się ewentualnie podbijać go gdy niema odpowiedzi, nie masz punktów? to proszę...leci.

Dodano po 3 [minuty]:

Taką odpowiedź kolega @plastifon dostał na maila,

Witam,

Jestem z okolic - kiedyś Poznań, co do wiedzy na temat piecy zdobyłem ją sam czytając instrukcje i obszerne forum. Wnioski
    które wyciągnąłem po wielu próbach ustawień pieca zawsze spisywałem i porównując je dopiero uzyskiwałem ten "najlepszy"
    który moim zdaniem jest zawsze czystym kompromisem. Co do DTR-ki to posiadam oryginalną instrukcję ale nie wiem czy Tobie
    się przyda ponieważ DTRka jest od EOLO STAR, a Pawle masz inny rodzaj pieca. Proszę podaj mi dokładny typ a spróbuję poradzić
    coś w tym temacie.

Opisując zakładam że jest to EOLO MYTHOS E24KW - bardzo podobny do mojego.

Sam dobierałem parametry o których piszę na forum do metrażu :

u Ciebie:

75m2 * 120W/m2 = 9000W = 9KW ( to jest moim zdaniem minimum )

Taka moc potrzebna jest w twoim piecu do ustawienia.

Dlaczego 120W/1m2 ? Wynika to ze średniej mocy wyliczonej dla mieszkań/domów - przenikliwość cieplna / straty
    i tak :

od 120 do 200 W/m² – dla domów bez izolacji cieplnej, wybudowanych przed rokiem 1982;
    od 90 do 120 W/m² – dla domów z lat 80. i 90. ubiegłego wieku;
    od 60 do 90 W/m² – dla domów wznoszonych od końca lat 90. ubiegłego wieku, dobrze zaizolowanych, z nowoczesnymi oknami.

i znowu przeliczamy pokoje :

np. 25m2

120W/m2*25m2= 3000 = 3KW - i taka moc powinna być zainstalowana w pokoju o kubaturze 25m2 i średniej 120W/m2

W skrajnych przypadkach, gdzie pomieszczenia są szczytowe z dwóch stron i warunki bardzo nie sprzyjające - warto
    tę moc zwiększyć ( chodzi o grzejnik )

Nastawy:

Moc min - ustawienie 30% jest zasadne - przelicz sobie :)
    Moc max - 99 % jest stratą i to dosyć poważną - ustawienie powyżej 9KW da Tobie odpowiednią histerezę grzania i zapas mocy w razie "W" ustawiłbym max 12 KW czyli 50%

Ustawienie czasowe - najrzadziej TAK ale pamiętaj, że przy niskiej temperaturze na zewnątrz - możesz odczuwać "przestoje" pieca.

Rampa czasowa grzania i ustawienie pieca 0,1,2 ....

Może niech ktoś inny się wypowie w tym temacie, mam podejrzenia co to może być natomiast nie chcę
    mieszać Tobie w głowie.

Te porady są tylko poprzez przeprowadzenie przeze mnie doświadczeń, które porównywałem patrząc również na zużycie gazu...!
    Do wszystkiego potrzeba dodać czynniki u Ciebie w domu tj. wysokość sufitów , "zimna podłoga" itp...

W praktyce wygląda lepiej gdy zapłacisz za badanie termo-kamerą ... oczywiście nic nie zakładam.

Pozdrawiam, Piotr
    plastifon
    Level 14  
    Dzieki za odpowiedz
    Ale napisalem w TYTULE ze mam NIKE MYTHOS ...

Mieszkanie to 3 p starej kamienicy z 1900 roku, nieocieplona
    ale okna wymienione na plastiki, okna sa wysokie, pokoje takze ok 4 m.
    Glownie skupiam sie na ogrzaniu salonu glownego gdzie spie i jestem glownie.
    to ok 25 mkw i 2 podwojne grzejniki panelowe pod 2 oknami.
    pozostale pokoje sa w tygodniu zamkniete i maja poskrecane grzejniki. Uzywaja je dzieci w weekendy.

Ograniczylem max moc grzania CO na 50%

i ustawilem na kotle temp CO na 50 st - grzeje do 55st i ponownie wlacza sie przy ok 43 st

teraz experymentuje z min moca grzania na 25%

ale mam obawy bo wczoraj gdy bylo ok 0 st piec pracowal prawie caly dzien i nie mogl dogrzac do ustalonej temp na regulatorze 21,8st. Wylaczyl sie wieczorem chyba raz

Dodam ze zmienilem tez testowo zegar czasowy uruchamiania kotla z 3min na max czyli 10 min
    moze to bylo powodem
    dzis rano przestawilem na 5 min zobaczymy czy bedzie lepiej

Intryguje mnie jeszcze ten zegar RAMPY ogrzewania co - ustawiony jest domyslnie na MAX 10 min
    Moze ktos wyjasni jak to dziala????

Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc.
    Jestem inzynierem ale mechanikiem. Jest to dla mnie nowy temat
    wczesniej stary piec nie mial takich mozliwosci regulacji dlatego chce je wykorzystac jak najlepiej
  • Helpful post
    serwis25
    Level 19  
    Parametr P8 określa czas przejścia palnika od mocy minimalnej do mocy
    maksymalnej na c.o.
    Przy pracy na c.o., po dokonaniu zapłonu palnik stopniowo zwiększa swoją moc,
    proporcjonalnie do czasu, określonego wartością tego parametru:
    1 = 30 sek.; 2 ÷ 10 = czas w min.

Pamiętaj tylko, że kocioł ten pracuje z najwyższą sprawnością tylko przy mocy maksymalnej.
    Każde obniżenie mocy powoduje większe straty.
    Pozdrawiam
    plastifon
    Level 14  
    serwis25 wrote:
    Parametr P8 określa czas przejścia palnika od mocy minimalnej do mocy
    maksymalnej na c.o.
    Przy pracy na c.o., po dokonaniu zapłonu palnik stopniowo zwiększa swoją moc,
    proporcjonalnie do czasu, określonego wartością tego parametru:
    1 = 30 sek.; 2 ÷ 10 = czas w min.

Pamiętaj tylko, że kocioł ten pracuje z najwyższą sprawnością tylko przy mocy maksymalnej.
    Każde obniżenie mocy powoduje większe straty.
    Pozdrawiam

No tak nie do konca bo u mnie przynajmniej przy cO jak palnik sie odpali to na chwile wskakuje chyba na 100% mocy i leci gwaltownie chyba na ustawione MIN P5 teraz mam 30% i na tym poziomie grzeje caly czas. Wiec nie wiem czy ta RAMPA w ogole dziala...
    Chyba ze nie zdazy.. bo jest ustawiona na 10 min a tyle miej wiecej nagrzewa sie piec do zadanej temp - teraz 55stC

Czyli co sugerujesz???

Ze lepiej zostawic max moc grzania P6 jak byla oryginalnie na 100% ???
    A bawic sie P8 skracaniem RAMPY?
    GETomek
    Level 16  
    Lepiej zwiększ temperaturę wody na grzejniki na 60 stopni bo zabijesz ten kocioł.
    plastifon
    Level 14  
    GETomek wrote:
    Lepiej zwiększ temperaturę wody na grzejniki na 60 stopni bo zabijesz ten kocioł.

Ale zabije z jakiej przyczyny?

Wszyscy tu pisza ze im mniej tym lepiej ...

OK
    A jaka jest NORMA na ogrzanie np pokoju 25mkw o 1 stopien?
    Moze w ten sposob???
    GETomek
    Level 16  
    plastifon wrote:
    GETomek wrote:

Ale zabije z jakiej przyczyny?

Wszyscy tu pisza ze im mniej tym lepiej ...

OK
    A jaka jest NORMA na ogrzanie np pokoju 25mkw o 1 stopien?
    Moze w ten sposob???

Policz ile razy ten kocioł odpala w ciągu doby, obecni tu serwisanci już zacierają ręce..
    Moc minimalna P5 daj na 0%
    plastifon
    Level 14  
    Ale zacieraja rece z jakiej okazji???

Mowisz o ilosci odpalen kotla w sensie PALNIKA w cyklu?
    czy jak czesto sie odpala zalaczany przez regulator?

Przy dzisiejszych temp regulator wylacza piec po 1 h pracy

Ale tu ktos nie zalecal zbyt malej mocy , bo sie niszczy palnik bo zbyt maly plomien wchodzi w palnik i go wypala czy cos takiego ....
    To jak w koncu???
    GETomek
    Level 16  
    plastifon wrote:
    Ale zacieraja rece z jakiej okazji???

Mowisz o ilosci odpalen kotla w sensie PALNIKA w cyklu?
    czy jak czesto sie odpala zalaczany przez regulator?

Przy dzisiejszych temp regulator wylacza piec po 1 h pracy

Ale tu ktos nie zalecal zbyt malej mocy , bo sie niszczy palnik bo zbyt maly plomien wchodzi w palnik i go wypala czy cos takiego ....
    To jak w koncu???

A w ciągu tej jednej godziny pracy ile razy odpala palnik i gasi?
    Ten kocioł ma moc minimalna 9kw i jest duzo za duzy jak na twoje potrzeby.. i pewnie ciągle taktuje.
    plastifon
    Level 14  
    Nie mialem wplywu na wybor kotla, to kupowal Wlasciciel Kamienicy ...

Wybrany byl Nike STAR ale byla propozycja NIKE Mythos w tej samej cenie a ponoc LEPSZY

Zaraz sprawdze jaki ma cykl grzania , ale na pewno nie krocej niz 10 min bo takie jest ustawione opoznienie wlaczenia Palnika

Dodano po 3 [godziny] 8 [minuty]:

Nurtuje mie jeszcze Parametr P8 - nominalnie ustawiony na 10 min

jest to czas RAMPY Ogrzewania
    minimalnie jest opcja 1 = 30 sekund

To co on robi po tych 30 sek????
    Zaczyna Modulowac czy grzeje ustawiona moca max?, teraz 50% u mnie?

Czyli domyslnie przez 10 min grzeje na ustawionym MIN mocy ogrzewania i dopiero pozniej jesli nie dogrzeje przechodzi na ustawione MAX?
    plastifon
    Level 14  
    Sprawdzilem cykl grzania
    Przy temp zadanej 60 st
    Ograniczeniach mocy
    P5 moc min = 0%
    P6 moc max = 50%

Grzanie od temp 44-65stC - 12 min
    potem przerwa do kolejnego odpalenia palnika - 13 min

To jest zbyt czesto???
    piotrkam1982

Level 16  
    Panowie, P8 - Rampa jest to czas osiągnięcia pełnej mocy (KW) grzania, w swoim piecu ustawione mam na minutę TYLKO po to by zadać moc grzewczą i doprowadzić ciepło jak najszybciej do "temperatury na sterowniku" P5 - gdy ustawisz na 0% to jaki czas zajmie dojście do P6 max?
    Sporo - a temperatura się nie zmieni tak szybko - będzie to powodować ciągłym załączaniem się pieca.

Dodano po 2 [minuty]:

@GETomek liczyłeś koledze moc ? ja liczyłem i ile mi wyszło ? chyba nie czytasz postu od początku.

@plastifon od samego początku nie pochwaliłeś się jakie moce użyłeś w pomieszczeniach... Może czas też podać te wartości które od samego początku powinny być w temacie.
    plastifon
    Level 14  
    piotrkam1982 wrote:
    Panowie, P8 - Rampa jest to czas osiągnięcia pełnej mocy (KW) grzania, w swoim piecu ustawione mam na minutę TYLKO po to by zadać moc grzewczą i doprowadzić ciepło jak najszybciej do "temperatury na sterowniku" P5 - gdy ustawisz na 0% to jaki czas zajmie dojście do P6 max?

Powiem ci ze on wcale nie grzeje na MIN po wskazniku widze ze i tak grzeje na ok 20-30%, a dopiero jak dociągnie temp na ponad 50 stC schodzi na min i coś tam grzeje, ale nie ma nic na wskaźniku

A do ustawienia - P6 nie dochodzi NIGDY
    Bo wode do 65stC nagrzewa w 10 min
    a P8 - RAMPA ustawiona jest a 10min, wiec nie ma szans.

Jest jeszcze kwestia opóźnienia palnika P7 tez ustawiona na max = 10min
    Może to inaczej ustawić???

Ale jak skrócę rampę i P7 to będzie sie palnik często i na krótko uruchamiał, a jak czytałem TEGO chcemy uniknąć???
    Czy się mylę?

Dodano po 3 [minuty]:

piotrkam1982 wrote:
    @plastifon od samego początku nie pochwaliłeś się jakie moce użyłeś w pomieszczeniach... Może czas też podać te wartości które od samego początku powinny być w temacie.

MOCE? masz na myśli jakie kaloryfery???
    W salonie 21mkw gdzie jest regulator i na tym pomieszczeniu się skupiamy
    są pod oknami 2 pojedyncze panele 600x1000 ca. 2.5kW

w dwóch mniejszych pokojach , których zwykle nie używam:
    szczytowy takie 2 podwójne
    w małym pokoju 1 pojedynczy z radiatorem ca 1,25kW
    w łazience 1 szt mały panel 600x600
    piotrkam1982

Level 16  
    Witam, z ciekawości ustawiłem na P7 10 minut i P8 10 czyli 5 minut... nie zauważyłem zmiany niekorzystnej dla użytkownika - czyli dla mnie :)

Piec zawsze grzeje pod "coś" - u mnie jest to wewnętrzny czujnik bezprzewodowy, to on decyduje ile razy ma się załączyć grzanie - to on wie jaka temperatura jest w pomieszczeniu, mało tego ustawienia pieca dotyczą tylko i wyłącznie cyklu grzania - nie ilości zapłonów. Oczywiście dzięki P8 i P7 możemy regulować proces w piecu :)

Czas na wnioski - wydaje mi się że w ostatnich postach padły już odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania - musisz zadać sobie pytanie ! Czy chcę ciepło, czy oszczędnie i założyć bluzę. Nie da się zrobić tak ABY ZJEŚĆ CIASTKO I NADAL MIEĆ CIASTKO ... sorry za caps.
    GETomek
    Level 16  
    Quote:

ale mam obawy bo wczoraj gdy bylo ok 0 st piec pracowal prawie caly dzien i nie mogl dogrzac do ustalonej temp na regulatorze 21,8st. Wylaczyl sie wieczorem chyba raz

od tego zaczął się ten watek...skoro pracował cały dzień i nie mógł dogrzać to ile miał zapłonów??? wystarczyło zwiększyć temperaturę na piecu z 50 np na 60 stopni bo to stary kocioł a nie kondensat.
    plastifon
    Level 14  
    OK
    to jeden problem i jakby został rozwiązany ..
    Choć jest jeszcze kwestia wydajności czy "sprawności" paneli grzewczych.
    Gdzieś czytałem, że mają największą wydajność dopiero przy zasilaniu 75st C.
    Czy to Prawda?

Ale teraz Dyskusja jest o parametrach typu:
    P7 - opóźnienie, przerwy w załączania kotła - od 30sek - 10 min - ustawiłem na 10 min
    P8 - tzw. RAMPA grzania, opóźnienie w osiągnieciu ustalonej mocy MAX - ustawiłem teraz na min =30sek

Mam jeszcze problem z wodą CU
    po odkręceniu piec się "wkręca" na max MOC , nie ustalone 50% tylko 100% i przez dłuższą chwilę tak pracuje, co daje wodę pod prysznicem ok 50 stC i parzy, mimo że ustawione jest 38stC.
    Zadaną stałą temperaturę osiąga dopiero po kilku minutach i potem ją już utrzymuje.

Czy jest sposób aby nie "przegrzewał tej wody CU?
    Jak sobie z tym poradzić?
    piotrkam1982

Level 16  
    Nie można ustawić grzania CWU poprzez zmianę parametru (stała wartość) , możesz jedynie zmniejszyć temperaturę na panelu.

Co do wydajności przy +75'C - to stosunek ekonomii do temperatury mówi sam za siebie, faktycznie jest tak że producenci podają moc "paneli" przy zasileniu ich 75'C, ale również podają niższą dla piecy kondensacyjnych. Sprawność w atmosferycznym ( taki piec jak masz ) należy "wypośrodkować" przy czym warto wziąść pod uwagę fakt poprzedniego postu. Wyższe temperatury zadaje się raczej w piecach na paliwo stałe.
    plastifon
    Level 14  
    Czyli mam rozumieć, że dla CWU nie ma tego typu regulacji jakie są dla CO???

Tzn takie PRZEGRZEWANIE wody CWU jest normalne i OK?

Przecież to można się poparzyć ... Teraz woda zasilająca jest zimna a co będzie latem???

Stary piec grzał CWU jakby "od dołu" i nigdy nie przekraczał zadanej temperatury, najwyżej trzeba było poczekać aż ją osiągnie.

Wg mnie coś TU jest NIE TAK
    rdkdmx
    Level 9  
    Witam
    Mam pytanie od znawców tematu ogrzewania piecem gazowym.
    Pierwszy okres grzewczy takim piecem nie znam się w jaki sposób go ustawić serwisant ustawił mi :
    C.W.U 45 st
    C.O 65 st
    P5 ustawione na 27 st
    P6 ustanowione na 45 st
    Głowice ustawione na max na grzejnikach
    Czy to są odpowiednie ustawienia ?
    Mieszkanie 50 m2 3 panele grzewcze +podłogówka w aneksie kuchennym + drabinka w łazience.
    Mieszkanie z 2015 r pierwszy okres grzewczy ,mieszkanie na 1 piętrze na parterze są garaże czyli brak grzania od spodu,sąsiad na 2 nie mieszka jeszcze i też brak grzania .
    piotrkam1982

Level 16  
    rdkdmx wrote:

C.W.U 45 st
    C.O 65 st
    P5 ustawione na 27 st
    P6 ustanowione na 45 st
    Głowice ustawione na max na grzejnikach
    Czy to są odpowiednie ustawienia ?.

Kolego, pomagam Tobie na PW... może nie marnuj czasu i weź się za poczytanie instrukcji ?

zapraszam :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2968511.html
    ImmerGas Nike Mythos - Seryjne&Optymalne Ustawienia