Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buderus Logomax plus gb162 - kocioł grzeje bez oporu mimo ustawionego rc35...

el_neco 04 Jan 2015 11:44 2280 4
    el_neco
    Level 2  
    Witam,

szukam rozwiązania na mój problem jednak ani w instrukcji obsługi ani na różnych forach nie mogę znaleźć niczego konkretnego.

Otóż mój piec gazowy grzeje bez oporu - ma zadaną temperaturę np 17 stopni w pomieszczeniach a utrzymuje cały czas 20 stopni przy czym ani na chwile się nie wyłączy.

Przez ostatnie 24h na próbę spalił mi 30m3 gazu!!! W instrukcji oraz na forach dowiedziałem się, że mogę ustawić sterownik wg temperatury pomieszczenia, ale nigdzie nie mam tego łopatologicznie wypisane co mam zmieniać.

Piec samoistnie wyłączał mi się jedynie w sylwestra, kiedy było więcej ludzi i nie wiem czy wtedy temp wewnątrz była inna i już się dogrzał?

Mam instalację również podłogową, ale podpiętą na krótko w tej chwili.

Problem polega na tym że piec grzeje jak chce i nie zwraca uwagi na to jaką tem ma zadaną. Czy może ktoś pomóc? co pozmieniać, aby temperatura z pomieszczenia wyłączała podgrzewanie pieca?

Oglądałem też różne filmiki i np w moim sterowniku nie mam czegoś takiego jak próg lato/zima. Jedynie czas letni/zimowy...
    Jacek79
    Level 37  
    Jaka temperatura ustawiona na sterowniku, a jaka rzeczywista?
    el_neco
    Level 2  
    Zadana na 17 stopni, punkt zmiany 16.5 (nie wiem co to jest punkt zmiany). Sterownik pokazuje od 19.6 do 20.1 czasem dojdzie do 21.

Przy 21 stopniach na sterowniku czuć jakby było od 23 - 25 stopni. Termometr pokazuje około 25 ale jemu też nie do końca wierzę.

Wg mnie sterownik pokazuje za nisko, a termometr za wysoko. Odczuwalnie jest gdzieś pomiędzy.

Jednak dopóki nie ustawie kaloryferow na 0 na piecu to piec caly czas grzeje wode. Stad moj test 24h w ktorym wyszlo 30 m3 z moja taryfa to 60 zl ponad za dzien - taka stawka z takim spalaniem pusci mnie z torbami ekspresowo.

Pytanie teraz takie, w instrukcji mam –
    Quote:
    Regulacja wg temperatury pomieszczenia: w tym przypadku moduł obsługowy
    musi być zamontowany w pomieszczeniu reprezentatywnym dla mieszkania.
    Moduł obsługowy mierzy temperaturę w tym pomieszczeniu ("referencyjnym".
    Temperatura na zasilaniu regulowana jest w zależności od ustawionej i zmierzonej
    temperatury pomieszczenia. Na skutek tego obce oddziaływania cieplne (np.
    otwarte okno, promienie słoneczne lub ciepło kominka) mają wpływ na temperaturę
    w całym mieszkaniu.
    Na module obsługowym należy ustawić temperaturę w mieszkaniu lub
    pomieszczeniu referencyjnym. Wyższe lub niższe temperatury w innych
    pomieszczeniach uzyskuje się poprzez odpowiednie ustawienia zaworów
    termostatycznych na grzejnikach.

a przeszukując cały sterownik nigdzie nie mam powiedziane że mam mieszane czy sterownik ustawia się względem temperatury wewnetrznej czy zewnętrznej. Z obserwacji sterwnika wynika, że na pewno nie wewnętrznej bo dogrzewa o ponad 3 stopnie i w ogóle nie gasi palnika i spala gaz..
    Jacek79
    Level 37  
    Moze brak polaczenia pomiedzy sterownikiem a kotlem
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Jeżeli RC35 świeci to musi mieć połączenie. Jest zasilany z kotła.
    Po jednoczesnym przyciśnięciu trzech przycisków pod klapką (pierwszy z lewej i dwa ostatnie) masz menu serwisowe.
    Tam wybierasz ustawienia, następnie obieg grzewczy jaki chcesz regulować- grzejniki to obieg 1.
    Tam ustawiasz czy ma być sterowanie według temperatury zewnętrznej lub pomieszczenia, temperaturę projektową, offset, i wpływ temperatury pomieszczenia.
    Proponowałbym ustawić wpływ pomieszczenia na jakieś 4k lub 5k
    Jeżeli temperatura projektowa jest standardowa czyli 75*C przy -10*C na zew. to zmniejszyłbym to na 55*C przynajmniej.
    Parametr zmieniasz po przyciśnięciu przycisku OK i jednoczesnym pokręcaniu pokrętłem.
    Jeżeli masz dokładniejszy termometr w domu i chciałbyś aby RC35 mierzył tak jak on to w menu serwisowym na końcu masz kalibrację wskazań tej temperatury.

Powodzenia

ps. dziwię się, że szukasz pomocy na forach i różnych filmach. Domyślam się, że masz nowy kocioł więc jeżeli dzieją się jakieś takie cyrki to dzwonisz do swojego instalatora/serwisanta co uruchamiał kocioł, niech poprawa.