Byłem dzisiaj w sklepie nastawiony na kupno Panasonica lub ewentualnie Philipsa. Sprzedawca Philipsa od razu skreślił ponieważ marka została sprzedana chińczykom bez patentów, wszystko się zacina, że to już nie to, co było do niedawna.
Jak już to Panasonic lub/z naciskiem na Toshiba, inny sprzedawca dodał, że jeszcze ewentualnie Sony.
Tak więc wybrałem 3 modele:
TOSHIBA 42L7453DG Link
PANASONIC TX-42ASM651E Link
SONY KDL-42W815B Link
Czy nie ma co przepłacać i wziąść TOSHIBA 40L5435DG Link
Panasonic jako jedyny ma bluetootha myślałem, że dzięki temu sparuję sobie słuchawki i mini wieże Panasonic która również ma bluetootha, ale sprzedawca oznajmił, że bluetooth będzie działał tylko z myszką lub klawiaturą.
Ogólnie zależy mi na 2 rzeczach:
1. 3D - byłem nastawiony na tryb pasywny- brak efektu migotania, jaśniejszy obraz - minus gorsza rozdzielczość obrazu, ale ponoć z 2.5m nie do odróżnienia i znowu sprzedawca polecił co innego tzn. 3D aktywne.
2. Funkcja klonowania smartfona/tabletu - to co robię jest widoczne w czasie rzeczywistym na telewizorze.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 5 x 3 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Dwie
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? 1 na wprost 2 trochę z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stojący
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy 24"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Jakość obrazu, przyzwoity dźwięk z głośników (żeby nie brzmiał jak chińskie radio jakieś...), estetyczny (brak tandetnych plastików), równomierne podświetlenie matrycy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? telewizja naziemna (DVB-T)
10 .Jakie urządzenia? pendrive, dysk zewnętrzny, Smartphone w czasie rzeczywistym – gry, internet
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? matowa, z przyzwyczajenia, ale nie jest to warunek
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, programy publicystyczne
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 1h
16. Preferencje co do marki? Panasonic, Sony... jestem otwarty
17. Preferencje co do wielkości? max 42"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Kiepska jakość obrazu, dźwięku, powolność
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Więcej wieczorem, ale przy zapalonym oświetleniu
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Do 2600 PLN
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Do końca nie wiem, co lepsze- przy aktywnym boję się bólu głowy i migotania
Jak już to Panasonic lub/z naciskiem na Toshiba, inny sprzedawca dodał, że jeszcze ewentualnie Sony.
Tak więc wybrałem 3 modele:
TOSHIBA 42L7453DG Link
PANASONIC TX-42ASM651E Link
SONY KDL-42W815B Link
Czy nie ma co przepłacać i wziąść TOSHIBA 40L5435DG Link
Panasonic jako jedyny ma bluetootha myślałem, że dzięki temu sparuję sobie słuchawki i mini wieże Panasonic która również ma bluetootha, ale sprzedawca oznajmił, że bluetooth będzie działał tylko z myszką lub klawiaturą.
Ogólnie zależy mi na 2 rzeczach:
1. 3D - byłem nastawiony na tryb pasywny- brak efektu migotania, jaśniejszy obraz - minus gorsza rozdzielczość obrazu, ale ponoć z 2.5m nie do odróżnienia i znowu sprzedawca polecił co innego tzn. 3D aktywne.
2. Funkcja klonowania smartfona/tabletu - to co robię jest widoczne w czasie rzeczywistym na telewizorze.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? 5 x 3 m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? Dwie
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? 1 na wprost 2 trochę z boku
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Stojący
6. Jak słońce świeci w pokoju? z lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor? kineskopowy 24"
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Jakość obrazu, przyzwoity dźwięk z głośników (żeby nie brzmiał jak chińskie radio jakieś...), estetyczny (brak tandetnych plastików), równomierne podświetlenie matrycy
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? telewizja naziemna (DVB-T)
10 .Jakie urządzenia? pendrive, dysk zewnętrzny, Smartphone w czasie rzeczywistym – gry, internet
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 4-5 h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? matowa, z przyzwyczajenia, ale nie jest to warunek
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy, programy publicystyczne
14. Czy zamierzasz serfować po internecie? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? 1h
16. Preferencje co do marki? Panasonic, Sony... jestem otwarty
17. Preferencje co do wielkości? max 42"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Kiepska jakość obrazu, dźwięku, powolność
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Więcej wieczorem, ale przy zapalonym oświetleniu
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Do 2600 PLN
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? Do końca nie wiem, co lepsze- przy aktywnym boję się bólu głowy i migotania