Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe/Stereo czy Soundbar do 2-3tys

wronek83 04 Jan 2015 18:56 7455 10
    wronek83
    Level 9  
    Witam serdecznie.

Jestem nowym forumowiczem od kilku dni mocno czytającym na temat kin domowych i soundbarow. Byłem rowniez w sklepie sluchajac JBL SB200, JBL SB400, Fidelio E5 oraz kin domowych yamaha rx v377 + ns50 i ns-p60 a potem denona avr-x1100 nie pamietam z jakimi glosnikam ale za 1.300 za szt.

Moje testowanie JBL i Fidelio odbywalo sie przez puszczenie mp3 prze bluetootha wiec mam swiadomosc ze nie byl to najlepszy test i nie do konca mogl oddac mozliwosci sprzetu. Najbardziej z tego przekonal mnie JBL SB400 aczkolwiek Fidelio tez ladnie gral i niezle się prezentował. Nastepnie pan zaprezentowal mi wspomniane kina domowe yamahy i denona ale juz nie na mp3 tylko radiu i plycie i zdecydowanie zrobily na mnie lepsze wrazenie.

W zwiazku z coraz wiekszym metlikiem w glowie co tak naprawde potrzebuje postawnowilem poprosic Was o pomoc w doradzeniu mi co tak naprawde najlepiej by mi sie przydalo.

Mieszkam w bloku, dwojka malych dzieci. Pokoj połączony z aneksem kuchennym ma 26m2 przechodni. To co glownie ogladamy w domu to TV z UPC również w HD + HBO, muzyka z TV UPC i z youtuba z TV, radio z UPC (19 stacji) przesył na głosniki z TV + filmy z USB podlaczonego do TV. Przewaznie glosnosc umiarkowana lub ciszej wieczorami. Do tej pory nie miałem zadnego naglosnienia tylko TV LED Samsung UE40F5500.

Pierwotnie myslalem o kinie domowym 5.1 ale jak poczytalem to zaczalem się zastanawiac czy warto bo mam kanape pod sama sciana za która mam tylko jedna sciane po prawej stronie a po lewej mam przejscie do przedpokoju wiec bylby problem z postawieniem/powieszeniem tylnich glosnikow jeśli już to tu z za glowa. 

Kino domowe/Stereo czy Soundbar do 2-3tys

Na scianie 2.80 wisi TV a na przeciwko pkd sama sciana kanapa.

Zastanawiam się wiec czy lepiej zakupic soundbar lub jakis amplituner + 2 kolumny frontowe tak żeby były ok do filmow i muzyki. Moje przemyslenia dotycza:

- Soundbar JBL SB400 lub glosniki Fidelio E5 może 9100, Harman?? (chcialbym miec wejscia HDMI - pytanie czy jak podlacze dekoder do tego sprzetu to bede mogl sluchac radia bez wlaczania TV?)

- Amplituner wspomniana yamaha lub denon avr-x1000. Wczesniej myslalem o x1100 ale w zwiazku ze mogę podpiac x1000 po kablu do routera i mieć net jak w x1000 to mam dylemat czy warto doplacac za wifi.

- Glosniki nie mam pojecia jakie.

Nie wiem czy ktos to przeczyta ale licze ze jednak podacie jakies sugestie bazujac na Waszym doswiadczeniu. 

Budzet im mniejszy tym lepiej bo startowalem od 1tys. 
    imper11
    Level 2  
    Witaj,
    Kiedyś miałem podobny problem. Dużo sklepów odwiedziłem, sporo czytałem i .. totalny mętlik w głowie.
    Największy ból to jak to wszystko ustawić połączyć aby było mało kabli, grało ładnie. Wszystko miało być w pokoju 20 metrów, kanapa na jednej ścianie a na przeciwko TV. Zastosowanie - głownie filmy z DVD, muzyka ze źródła zewnętrznego.
    Rozwiązanie przyszło samo - impreza u znajomych. Sprzęt ładnie grał, można było go rozbudować o sub. Kupiłem podobny sprzęt i jestem do dziś bardzo zadowolony.
    Mowa tu o sprzęcie Yamaha PianoCraft.
    Poczytaj, zerknij w sklepach może i Tobie przypadnie do gustu.
    Oczywiście odczucia dźwiękowe są subiektywne, więc jakość grania musi pasować przede wszystkim Tobie.
    sosarek

Level 43  
    imper11 wrote:
    Witaj,
    Kiedyś miałem podobny problem. Dużo sklepów odwiedziłem, sporo czytałem i .. totalny mętlik w głowie.
    Największy ból to jak to wszystko ustawić połączyć aby było mało kabli, grało ładnie. Wszystko miało być w pokoju 20 metrów, kanapa na jednej ścianie a na przeciwko TV. Zastosowanie - głownie filmy z DVD, muzyka ze źródła zewnętrznego.
    Rozwiązanie przyszło samo - impreza u znajomych. Sprzęt ładnie grał, można było go rozbudować o sub. Kupiłem podobny sprzęt i jestem do dziś bardzo zadowolony.
    Oczywiście odczucia dźwiękowe są subiektywne, więc jakość grania musi pasować przede wszystkim Tobie.

To żeś pomógł Autorowi...

Telewizor posiada cyfrowe wyjście optyczne audio?
    Czy posiadasz zewnętrzny dekoder od UPC?
    Czy do tv podłączasz także inne urządzenia typu komputer/laptop, konsola?
    wronek83
    Level 9  
    sosarek wrote:
    imper11 wrote:
    Witaj,

To żeś pomógł Autorowi...

Telewizor posiada cyfrowe wyjście optyczne audio?
    Czy posiadasz zewnętrzny dekoder od UPC?
    Czy do tv podłączasz także inne urządzenia typu komputer/laptop, konsola?

- Telewizor Samsung LED UE40F5500 (DVB-T i DVB-C, Zawiera 3 złącza HDMI, 2 x USB, Component Video i cyfrowe wyjście optyczne)

- Tak zewnetrzny dekoder DCR 71111/06 (HDTV I SCART 1x, HDMI 1x SPDIF (koncentryczny) I Tunery 1 Wyjście antenowe - CPU ST7105)

- jakbym mial opcje podlaczenia laptopa i USB to byloby ok. Konsola raczej nie chociaz za pare lat jak dzieci podrosna to kto wie...

Dodano po 4 [minuty]:

phoe wrote:
    Jak ci zależy na USB, LAN'ie itp + ma być to do słuchania muzyki, to tylko i wyłącznie Yamaha R-N500, HK3770 lub Onkyo TX-8050, o używkę będzie trudno więc musisz nowe - coś koło 1800zł, a za resztę czyli 1200zł używane kolumny.
    + np http://allegro.pl/jbl-northridge-e80-komplet-kolumny-glosnikowe-i4959653720.html

Dzieki za podpowiedz. Poczytam o tym co podsunales. Sprzet bedzie zarowno do ogladania filmow, TV jak rowniez do sluchania muzyki i radia. Wiec raczej uniwersalny.

Czy glosniki ktore podeslales sa wlasnie produktem uniwersalnym ktory bedzie przyzwoicie gral w filmach i muzyce?
    phoe
    Level 29  
    To jest zestaw pod muzykę, taki sobie poradzi z filmami itp zawsze.
    Anonymous
    Level 1  
    wronek83
    Level 9  
    phoe wrote:
    Jak ci zależy na USB, LAN'ie itp + ma być to do słuchania muzyki, to tylko i wyłącznie Yamaha R-N500, HK3770 lub Onkyo TX-8050, o używkę będzie trudno więc musisz nowe - coś koło 1800zł, a za resztę czyli 1200zł używane kolumny.
    + np http://allegro.pl/jbl-northridge-e80-komplet-kolumny-glosnikowe-i4959653720.html

Z tego co wyczytałem + wygląd to Onkyo najbardziej mi odpowiada.

Zastanawiam sie tylko nad kolumnami. A co powiecie na Pylon Audio Pearl 25. Wyczytałem gdzieś że też sa przyzwoite. Czy moglby ktos potwierdzic ze takie zestawienie bedzie dobre dla TV/Muzyki/Radia ??

Dodam ze kolumny beda staly prawa miedzy sciana boczna a szafa RTV wiec z boku nie bedzie jakos duzo przestrzeni a lewa bedzie miala tylko ograniczenie z jednej strony. Kolumny beda dosuniete do sciany.

Jeszcze jedno pytanie. Chcialbym amplituner wstawic na polke srodkowa wiec bylby ograniczony z bokow i z gory polka. Przod i tyl bylby odkryty. Czy jest wymagana jakas minimalna przestrzen dla tego typu sprzetu? Czy nie bedzie sie grzal przez to ?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
    wronek83
    Level 9  
    Czy ktos odpowie na powyzsze pytania?
    wronek83
    Level 9  
    Mialem okazje posluchac co nie co..oto moje wrazenia...zaczalem od Y RN500 i Topaz SR10 w polaczeniu z MA MR 5 i MR6 i indiana ale nie pamietam jaki model. Najlepiej zagraly MR6. Porownalem rowniez powyzsze zestawienia ze wzmacniaczem denon 520 w ijakims Onkyo za 1300 nie pamietam modelu i w moim odczuciu polaczenie denona i MR6 zagralo najlepiej ze wszystkich konfiguracji. Wrazenia super. Posluchalem rowniez dali zensor 7 ale wcale lepiej nie zagraly a ponad 1tys zl trzeba dolozyc. Jestem na 99% zdecydowany na ta konfiguracje..wszystko za 3 tys z przetwornikiem. Zastanawiam sie czy denon 720 zagralby duzo lepiej niz 520?
    wronek83
    Level 9  
    Poszukiwan ciag dalszy...wczoraj bylem na odsluchu denona pma720 vs Onkyo TS-8050 i Harmana HK3770. Sluchalem niestety na Monitor Audio MR4 (MR6 nie mieli). Harman w tym zestawieniu odpadl na wejsciu oczywiscie na moje subiektywne odczucia. Jezeli chodzi o porownanie wzmacniacza denona vs amplituner onkyo nie bylo kolosalnych roznic aczkolwiek denon gral nizej i wiecej basem. Onkyo mial jasniejsza gore i nieco mniej basu.

Mam teraz duzy dylemat bo docelowo denon mial miec dokupiony streamer ale dnp720 ktory podobno ma slaby przetwornik i nie czyta najlepszych flac formatow, podczas gdy onkyo ma juz wszystko i brzmial bardzo podobnie.

Podejrzewam ze w zestawieniu z MR6 Onkyo mialby wiecej basu trzymajac nadal jasniejsza gore.

Jakie sa Wasze opinie?