Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-LINK WR340G - Uszkodzony port WAN - "WAN IS DISCONNECTED"

djkaczor 05 Jan 2015 13:15 2511 5
  • #1
    djkaczor
    Level 11  
    Router WR340G [MO:111A45] bezproblemowo startuje, można zalogować się do panelu nadaję wifi oraz dhcp - odpowiada na pingi, lecz po podłączeniu sieciówki do portu WAN dioda w ogóle nie mruga, zaś w panelu widniej cały czas komunikat "wan is disconnected".

    Co zrobić, co sprawdzić (?) wizualnie wygląda OK. Prawdopodobnie jest po burzy - był wpięty pod antenę radiową.


    PS. Posiadam również drugą sztukę WR340G [MO:10B672], po zalaniu?? cały czas świeci PWR + SYS , WLAN mruga wraz z portami 1, 2, 3, 4 - rozumiem, że nie może wystartować system - da się również odratować?
  • Helpful post
    #2
    teflon
    Level 15  
    Co do tej całkiem padniętej maszyny, pierwsze co można zrobić to wyczyścić spirytusem i wymoczyć potem przeprogramować flash SPI.
    Tutaj ktoś o tym pisał: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1635757.html
    Prosty programator na LPT i soft do pamięci typu SPI znajdziesz w necie.

    W maszynie co nie działa WAN to proponuje sprawdzić na początek transformator separujący przy tym porcie (takie duże, czarne), można też podmienić z transformatorem od portu LAN
  • #3
    djkaczor
    Level 11  
    Dziękuje kolego za linka - odnośnie zalanego routera spróbuje, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

    Natomiast, jeżeli chodzi o router z uwalonym portem WAN. Nie mogę podmienić transformatora separującego gdyż jest on mniejszy od portów LAN. Natomiast mogę między routerami (?) [MNC] H1646DG-1102 a zalany posiada: [GROUP-TEK'a] HST-1025DR 1026B ??
  • #4
    djkaczor
    Level 11  
    Wbrew pozorom czasem łatwiej wskrzesić "trupa" niż usunąć małą usterkę :)

    W zalanym routerze, który był zawieszony na firmware - świecąca dioda SYS.
    Przypomniał mi się trochę drastyczny, ale skuteczny trick... (te routery lubiły zawieszać się) wystarczyło "zewrzeć" nogi od układu (przejeżdżając np. wkrętakiem po punktach lutowniczych "nóg"...) router zrestartowany "na krótko" wystartował :)
    Obecnie zaktualizowany FW i śmiga bez problemu WAN, LAN oraz WiFi.

    Wciąż pozostał router o którym mowa w wątku. Pytanie w jaki sposób zdiagnozować usterkę (?) transformator separujący z zalanego routera pozostawiam na miejscu nich pożyje jak najdłużej. Czy można w jakiś sposób sprawdzić multimetrem ??
  • Helpful post
    #5
    teflon
    Level 15  
    No to już połowa sukcesu jest.

    Niżej masz zdjęcie, bo miałem jakiś tplink pod ręką, tam jest 1025dr
    Zaraz opisze wyprowadzenia to bedziesz mógł ewentualnie podpiąć połowe transformatora jaki masz przy portach LAN bo to będą chyba podwójne.
    Jednak najlepiej podmienić trafo np. od starej karty sieciowej.

    W sieci lan do transferu używane są tylko dwie pary przewodów RX i TX
    1-2 jedna para końcówek uzwojeń, rezystancja między nimi 0,5ohm
    3-4 druga para końcówek uzwojeń, rezystancja między nimi 0,5ohm
    odpowiednio:
    5-6 uzwojenie wyjściowe 2
    7-8 uzwojenie wyjściowe 1
    rezystancja uzwojeń też bliska 0ohm

    Możesz sprawdzić czy u Ciebie są podobne rezystancje i czy strona pierwotna i wtórna nie mają przebić.
    Możesz też wylutować kondensatory zabezpieczające przed przepięciami, takie na 1kV lub więcej, może jakiś zdechł.

    Powodzenia

    TP-LINK WR340G - Uszkodzony port WAN - "WAN IS DISCONNECTED"
  • #6
    djkaczor
    Level 11  
    Zapotrzebowanie na router i powrót do tematu. Od ostatniego razu udało mi się dopaść działający switch TP-Linka z identycznym transformatorem [H1646 / 1102] podmieniłem i switch dalej działa, zaś port WAN w routerze dalej leży...

    @teflon kolego które kondensatory masz na myśli??