Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus 914 finn - Podnośnik przestał podnosić po dłuższym postoju

Latajacyholender 05 Jan 2015 19:11 5922 13
  • #1
    Latajacyholender
    Level 9  
    Witam

    Od jesieni stałem się posiadaczem Ursusa 914 (sprowadzony z Finlandii 1991 rok rozszerzona hydraulika szybka skrzynia). W momencie zakupu wszystko działało, podnośnik ładnie podnosił nic się z nim złego nie działo. Doprowadzałem go do stanu używalności i pewnego dnia potrzebowałem podnieść podnośnik a tu żadnej reakcji. Pompa włączona, pełny gaz a nawet wyjście hydrauliczne nie robiło oporu. Okazało się że to zapchany filtr oleju. Wyczyściłem wszystko działa. Dziś po nie ruszaniu ciągnika przez 3 tygodnie znów nie podnosi. Nie wiem co możne być powodem. Wyczytałem, że jest możliwe, że pompa się zapowietrza. A jak ją odpowietrzyć? Olej w skrzyni nowy, poprzedni właściciel jeszcze wymienił. Dzwoniłem do poprzedniego właściciela mówi ze u niego działało :] wspomniał ze raz w polu coś takiego mu się zrobiło to pokręcił zaworem pod siedzeniem i zaczął działać. Nawet na pełnym gazie ruszam dźwigniami i nic się nie dzieje...
  • #2
    Iły
    Level 12  
    Łatwy sposób na odpowietrzenie pompy to stanac ciagnikiem ze stromej gory przodem na dół. nie raz pomaga.Sprawdzic czy naped pompy sie nie wyłaczył dzwigienka z lewej strony pod kabina.
  • #3
    Latajacyholender
    Level 9  
    Nie ma dźwigienki ani dekla (muszę gdzieś dokupić) radze sobie łomem ale raczej nie wyłącza się. Jak skończy się maraton świąt to wjadę na jakąś górkę. Jak nie pomoże to sprawdzę jeszcze raz filtr, wymienię o ring pod tym wiekiem filtra i nie wiem co tam jeszcze mogę samemu zrobić żeby tak się nie działo.
  • #4
    zetor6245
    Level 15  
    Sprawdzałeś wywrot jak działa [stawia opór , brzęczy ] to nie jest zapowietrzony .
  • #5
    Latajacyholender
    Level 9  
    Nie robi oporu, żadna dźwignia nie powoduje jakiegokolwiek efektu.
  • #6
    zetor6245
    Level 15  
    Odkręć przewód od pompy sprawdź czy pompuje olej jeśli nie to masz ucięte frezy na pompie lub w tulejce
  • #7
    Latajacyholender
    Level 9  
    Od stania raczej nic nie powinno się ściąć, (poprzednio po wyczyszczeniu filtra wszystko działało) po prostu z jakiegoś powodu pompa nie ciągnie oleju. W środę będę kombinował. Liczę że to oring przy zamknięciu filtra oleju. Lekko weszła ta pokrywka zabezpieczona drutem choć nic z stamtąd nie cieknie.
  • #8
    Iły
    Level 12  
    Nie cieknie ale moze ciagnac powietrze zamiast oleju.
  • #9
    zetor6245
    Level 15  
    Przyczyną zapowietrzania może być zużyta pompa lub na oście uszczelniacz do tego dochodzi gęsty olej więc ciężko zaciągnąć go . Filtr chyba jest na powrocie więc od niego to nie zależy choćby był nieszczelny . Może być również uszkodzony oring na rurce pompy zasysania oleju łączącej pompę z skrzynią .
  • #10
    Iły
    Level 12  
    Wlasnie ze filtr jest od strony ssacej,nie na powrocie.
  • #11
    Latajacyholender
    Level 9  
    Wiec jest szansa ze to oring ale mroź taki że jutro chyba odpuszczę remonty. Będę informował na bieżąco i za wszystkie wskazówki będę bardzo wdzięczny. A odnośnie tego odpowietrzania to wyjadę na górkę i samo ma się odpowietrzyć czy coś mam zrobić?
  • #12
    Iły
    Level 12  
    Samo powinno sie odpowietrzyc, bo chodzi o to ze gdy przechylisz ciagnik przodem do dołu to olej ze skrzyni i tylnego mostu przeleje sie w wiekszosci do przodu co ułatwi zassanie go przez pompe.
  • #13
    zbigniew125
    Level 23  
    Problem masz kolego w słabej pompie , olej [wystarczy po nocy ]ścieknie z pompy i później ma problem z ponownym zaciągnięciem . Jeżeli nawet będzie udawało się odpowietrzyć i zaciągnie olej to problem będzie się powtarzał . Słaba pompa zębata ma niestety małe właściwości ssące , a do tego dość wysoko zamontowana nad poziomem oleju .
    Choć i może wystąpić inny problem w zasileniu pompy ,o czym tu koledzy piszą.
    Pozdrawiam Zbigniew
  • #14
    Latajacyholender
    Level 9  
    Wczoraj odkręciłem śrubę z magnesem pod filtrem trochę opiłek było, wyczyściłem filtr, założyłem nowy oring pod dekiel i podnośnik po uruchomieniu silnika podniósł. Czyli problemem był oring. Pompa ciągła lewe powietrze przez niego. Mam nadzieje ze to koniec problemów.
    Pozdrawiam i dziękuje za pomoc