Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ocena Opla Vectry z LPG za 4k PLN

misterbociek 05 Jan 2015 20:58 1200 15
    misterbociek
    Level 21  
    Witam!
    Szukam jakiegoś poczciwego auta na gaz za 4 tyś. Znalazłem kilka Opelów Vectra. Jak myślicie warte tają te auta coś ?
    Link
    Link
    Link
    Link
    misterbociek
    Level 21  
    Stefanek09 wrote:
    Kolega sprzedaje Vectre B 2.0 z gazem jeszcze nie zżary bardzo przez rdze za 3 Tys.. 98 rok sedanik

Nie zżarty za bardzo to znaczy że tylko np. Progi ?
    Stefanek09
    Level 12  
    PS. A co do samej vectry jeździłem 1.8 i neutralne odczucia zostały jak na 125Km dosc dynamiczny,za 4 tys nie można za wiele oczekiwać. Nie polecam silnika 1.6 żre litrami olej, a w reszcie to często lecą tłumiki z inst gazowymi, sypią się przewody el, często łapie błąd silnika...

Dodano po 4 [minuty]:

Chciałem Ci wysłać linka ale niestety juz nieaktualny, jakieś pryszcze miał na błotnikach.
    Stefanek09
    Level 12  
    Nie wiem jak 8V ale 16V nie chciały chodzić na gazie za bardzo, ogólnie samochód super osobiście wolał bym od opla. Jak chcesz samochód na dłużej to może jakieś audi 80 1.9tdi albo berlingo/partnera w jakiejś dobrej kasie najlepiej 2.0HDi albo 1.9D, zagazowany benz również nie powinien sprawiać problemów.
    zed71
    Level 23  
    [quote="misterbociek"]Jeszcze takie znalazłem ale ponoć awaryjnyLink[/quote
    lanosy są w miare malło awaryjne ;-) a silnik 1,5 8v jest najlepszy. bolączką lanosa jest za to korozja (progi).
    z tych co podałeś własnie lanos zasługuje na pełną uwagę ;-) czesci są tańsze niż do opla i .... rzadko potrzebne. tylko że to nie opel ;-)
    pusty20
    Level 25  
    Stefanek09 wrote:
    Nie wiem jak 8V ale 16V nie chciały chodzić na gazie za bardzo, ogólnie samochód super osobiście wolał bym od opla.

Tej generacji silniki Opla uchodzą wręcz za stworzone do zasilania LPG.I to zarówno 8V jak i 16V.
    A części w podobnych cenach bo Lanosy pod maską w dużej części mają silniki właśnie Opla więc i części są dokładnie te same.
    Zresztą nie tylko silniki bo cała płyta podłogowa łącznie z zawieszeniem w Lanosie pochodzi z Opla Astry F.
    Więc kwestia gustu.
    Stefanek09
    Level 12  
    Opla może i tak ale ten wpis dotyczył silnika Lanosa. W jakim oplu siedział benzynowy silnik 1.5? Płyta podłogowa pochodzi jednego i drugiego z kadeta tyle, że w oplu trochę ją zmodernizowano więc identyczne do końca nie są.
    pusty20
    Level 25  
    Stefanek09 wrote:
    Opla może i tak ale ten wpis dotyczył silnika Lanosa. W jakim oplu siedział benzynowy silnik 1.5? Płyta podłogowa pochodzi jednego i drugiego z kadeta tyle, że w oplu trochę ją zmodernizowano więc identyczne do końca nie są.

Co do silnika 1.5 masz rację że w Oplu nie było.
    Pisałem o oplowskim bo w temacie było pytanie o Vectre.
    Co do modyfikacji to owszem ale więcej ma wspólnych części Astra F z Lanosem niż Kadet.Po prostu modyfikacje wprowadzone do Astry zostały już w większości uwzględnione w Lanosie.
    Natomiast silniki 1.6 to już wogóle Opel i nic tu nie wymyślili nowego.
    misterbociek
    Level 21  
    Czyli za te pieniądze lepiej kupić lanosa czy opla? Te ople coś mi się widzą podejrzane bo wyglądu wyglądają super.
    pusty20
    Level 25  
    Przede wszystkim dobrze obejrzeć samochód lub jechać z jakimś zaufanym fachowcem.
    Konstrukcyjnie mają bardzo wiele wspólnego.
    Jak już pisałem kwestia gustu i szczęścia by nie kupić wypucowanego "trupa".A takiego "trupa" możesz trafić zarówno ze znaczkiem Opla jak i Daewoo.Tego problemu raczej na forum nie rozwiążesz.
    Zdania czy Opel czy Lanos będą podzielone.
    MARIUSZ R
    Level 28  
    Jeżdżę Vectrą 1,6 16V. Drugi raz na pewno bym nie kupił z tym silnikiem. Jazda to męczarnia, trzeba trochę wkręcać na obroty aby się to zbierało. Silnik 2,0 spala z litr, dwa więcej ale jazda zupełnie inna.
    bandi21
    Level 30  
    Stara vectra 1,8 lub 2,0 z gazem to nie najlepszy pomysł.Jest tam sonda lambda szerokopasmowa co kosztuje 500 zł i lubi się zepsuć.Do tego notoryczne awarie czujników wału i wałka które tylko oryginalne działają i kosztują nie mało.1,6 do gazu lepsze ale oczywiście koni mniej.
    emil_auto
    Level 11  
    Ja osobiście polecam lanosa. Sam mam i uważam ze to całkiem przyzwoite auto. A części faktycznie bezcen. Za sprzęgło kompletne z wymianą 400 zl. Taki przykład. Trzeba tylko dbać na czas z wymianami i będzie wdzięcznie jeździł. Polecam silnik 1.5 8v
    Altus_140
    Level 23  
    Blacha w lanosie lepsza niż w V B