Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 - Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)

06 Sty 2015 01:12 2259 23
  • Poziom 9  
    Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)
    Mam problem.
    Nowy komputer Core i5 4690K, 8 GB RAM, nowe 2 dyski SSD Cruical 256 GB (bardzo chwalone w necie).
    Postanowiłem zainstalować 2 równoległe systemy Windows 7 (w wersji 30 dniowej narazie): na SSD nr 1 jeden system Win 7, na SSD nr 2 drugi system Win 7.

    >> INSTALACJA NA SSD nr 1 przebiegła pomyślnie, jednak:
    1.) Windows Update nie działał: "Usługa Windows Update nie może obecnie wyszukać aktualizacji, ponieważ usługa nie jest uruchomiona. Konieczne może być ponowne uruchomienie komputera".
    Ponowne uruchomienie nic nie dało. Program MICROSOFT FIX IT również nie pomógł.
    Znalazłem rozwiązanie w necie: otworzyć okno "Usługi", wyłączyć "Windows update", odszukać katalog: Windows/SoftwareDistribution, zmienić nazwę, uruchomić "Windows update" w oknie "Usługi" - wtedy windows utworzy automatycznie nowy katalog o nazwie SoftwareDistribution, bo poprzedni musiał być uszkodzony...
    Udało się.

    2.) Następnie robię aktualizacje, po kilka - OK
    Następnie duża aktualizacja: 187 aktualizacji naraz - większość się zainstalowała, z niepowodzeniem ok 2. Konieczny restart komputera... i podczas ładowania systemu z logiem windows na czarnym tle BLUE SCREEN, po chwili sam komp się zrestartował z pytaniem czy uruchomić system normalnie, wybrałem że tak.
    Windows się załadował z komunikatem odzyskania sprawności nieoczekiwanym zamknięciu.
    Szczególy błedu BlueScreen
    Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
    Dodatkowe info o problemie:
    BCCode: a
    BCP1: 0000000000000000
    BCP2: 0000000000000002
    BCP3: 0000000000000001
    BCP4: FFFFF800030C9C3F
    OS Version: 6_1_7601
    Service Pack: 1_0
    Product: 256_1

    Pliki pomagajace opisac problem:
    C:\Windows\Minidump\010415-9594-01.dmp
    C:\Users\NazwaUzytkownika\AppData\Local\Temp\WER-37721-0.sysdata.xml


    >> INSTALACJA NA SSD nr 2: również przebiegła pomyślnie (tym razu wziąłem inny CD z Windows 7), ale...
    problemy były identyczne jak wyżej ( i z Windows Update, i z BlueScreenem po dużej aktualizacji Windows):

    Szczegóły błędu BlueScreen:
    poczatkowe dane jak wyżej
    BCP4: FFFFF80003086C3F
    oS Version: 6_1_7601
    Service Pack:1_0
    Product: 256_1
    Pliki pomagające opisać problem:
    C:\Windows\Minidump\010515-9609-01.dmp
    C:\Users\NazwaUzytkownika\AppData\Local\Temp\WER-42947-0.sysdata.xml

    A WIĘC O CO KAMAN ? HELP !
    Nie możliwe przecież aby oba dyski SSD były walnięte.
    RAM (8 GB G SKILL F3) ? Ale blue screen dosłownie w tych samych momentach..
    Grafika (ASUS GTX760) ?
    Płyta główna (GIGABYTE Z97X Gaming 5) ?
    Zasilacz BE QUIED 600W Pure Power
    czy głupi system Windows 7 ?
    czy jeszcze coś innego ?

    Jeśli potrzeba jakiś danych z powyższych plików, proszę info jaką część, to wrzucę printscreeny.
    Zainstalowałem też programik: "bluescreenview-x64", ale jestem zielony jeśli chodzi o analizę.

    Jeszcze mogę dodać z historii aktualizacji, które ukończyły się niepowodzeniem:
    KB2861208 (Ważna)
    KB2952664 (Zalecana)
    KB2598845 (Zalecana)
    KB2977759 (Zalecana)

    PROSZĘ O POMOC, bo komputer jeszcze świeży a już coś nie gra, nie wspominając że gniazdo HDMI w płycie głównej na dzień dobry było skopane.
  • Poziom 22  
    Cześć,
    zamieść:
    C:\Windows\Minidump\010415-9594-01.dmp
    C:\Windows\Minidump\010515-9609-01.dmp
    spróbuję zekrnąć.
  • Poziom 9  
    Otrzymalem jeszcze taką odpowiedź od użytkownika: diseasekowalski

    Jeśli gniazdo HDMI na płycie było skopane to jest duża szansa, że cała plyta jest skopana.
    Opisz ten problem z HDMI dokładniej.

    Druga, najbardziej prawdopodobna przyczyna - skopane (używam Twojej terminologii) instalki Windowsa.

    Trzecia - jednak za słaby zasilacz.

    Dla zabawy możesz puścić na 2h test pamięci - mem test lub windows memory test.
    Każdą kość testuj osobno (o ile masz 2 kości).


    MOJA ODPOWIEDZ:

    Gniazdo HDMI płyty głównej od nowości po prostu nie działa. Wyjąłem z gniazda grafikę ASUSA, aby użyć grafiki zintegrowanej z płytą główną. W BIOSIE zmieniłem że wybieram zintegrowaną. I niestety ZONK. Monitor nie dostaje sygnału. Natomiast przez gniazdo DVI płyty głównej jak najbardziej. Stąd moja prawie pewność że HDMI jest zepsute. Nie działają mi jeszcze 2 gniazda: słuchawek i mikrofonu na przodzie obudowy, więc albo też coś jest zepsute, albo w serwisie nie podłączyli kabelków na przód.

    Poza tym płyta główna nie sprawia jak narazie problemów. No chyba że opisane przeze mnie w głównym wątku problemy są związane z płytą główną.
    Tylko wątpliwość jest taka, że zawsze w tych samych momentach te problemy występują.

    ZASILACZ ZA SŁABY? nie sądzę. Przy konfiguracji zestawu podałem że chcę 500W, odpisali że lepiej wziąć 600W na tą konfigurację, więc chyba wiedzą co robią. Tym bardziej że raczej to porządna firma, nie jakaś garażowa.
  • Poziom 22  
    To są Crucial 256GB M4 czy MX100?

    Do M4 dostępny jest firmware upgrade, który rozwiązuje:
    Cytat:
    Resolved a power-up timing issue that could result in a drive hang, resulting in an inability to communicate with the host computer. The hang condition would typically occur during power-up or resume from Sleep or Hibernate. Most often, a new power cycle will clear the condition and allow normal operations to continue. The failure mode has only been observed in factory test. The failure mode is believed to have been contained to the factory. This fix is being implemented for all new builds, for all form factors, as a precautionary measure. The fix may be implemented in the field, as desired, to prevent occurrence of this boot-time failure. To date, no known field returns have been shown to be related to this issue. A failure of this type would typically be recoverable by a system reset.


    źródło: Link

    Z podesłanego mini dump pamięci wynika, iż:
    Cytat:
    Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+7ec3f )

    Zaś po pełnej analizie:
    Spoiler:
    Debugging Details:
    ------------------


    WRITE_ADDRESS: GetPointerFromAddress: unable to read from fffff800032f8100
    GetUlongFromAddress: unable to read from fffff800032f81c0
    0000000000000000 Nonpaged pool

    CURRENT_IRQL: 2

    FAULTING_IP:
    nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+4f
    fffff800`030c9c3f 488713 xchg rdx,qword ptr [rbx]

    CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

    DEFAULT_BUCKET_ID: WIN7_DRIVER_FAULT

    BUGCHECK_STR: 0xA

    PROCESS_NAME: System

    ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17029 (debuggers(dbg).140219-1702) amd64fre

    TRAP_FRAME: fffff880035ee230 -- (.trap 0xfffff880035ee230)
    NOTE: The trap frame does not contain all registers.
    Some register values may be zeroed or incorrect.
    rax=fffffa8006a1bb50 rbx=0000000000000000 rcx=0000000000000000
    rdx=fffff880035ee430 rsi=0000000000000000 rdi=0000000000000000
    rip=fffff800030c9c3f rsp=fffff880035ee3c0 rbp=0000000000000004
    r8=fffff880035ee430 r9=fffff88001d8ac90 r10=0000000000000000
    r11=0000000000000040 r12=0000000000000000 r13=0000000000000000
    r14=0000000000000000 r15=0000000000000000
    iopl=0 nv up ei pl nz na po nc
    nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+0x4f:
    fffff800`030c9c3f 488713 xchg rdx,qword ptr [rbx] ds:00000000`00000000=????????????????
    Resetting default scope

    LAST_CONTROL_TRANSFER: from fffff800030c0169 to fffff800030c0bc0

    STACK_TEXT:
    fffff880`035ee0e8 fffff800`030c0169 : 00000000`0000000a 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000001 : nt!KeBugCheckEx
    fffff880`035ee0f0 fffff800`030bede0 : 00000000`00000010 fffff880`035ee420 00000000`00000003 00000000`00000000 : nt!KiBugCheckDispatch+0x69
    fffff880`035ee230 fffff800`030c9c3f : 00000000`00000003 00000000`00000001 00000000`00000003 00000000`00000001 : nt!KiPageFault+0x260
    fffff880`035ee3c0 fffff880`01bbb9c7 : 00000000`00000004 fffff880`035ee6a0 00000000`00008900 fffffa80`09dca7c8 : nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+0x4f
    fffff880`035ee410 fffff880`01ce608d : fffffa80`0beb9410 fffffa80`0d31bc40 fffff880`035ee6a0 00000000`00008900 : NETIO!WfpExpireEntryLru+0x17
    fffff880`035ee460 fffff880`01cad7b7 : 00000000`00000004 fffff880`035e0030 00000000`00000000 fffff800`00000001 : tcpip!WfpAleCloseRemoteEndpointConnection+0x2d
    fffff880`035ee490 fffff880`01d25e5b : fffffa80`0beb9410 fffffa80`0c7540da 00000000`00000001 fffffa80`0beb9410 : tcpip! ?? ::FNODOBFM::`string'+0x20f72
    fffff880`035ee5e0 fffff880`01d261e2 : fffff800`0323be80 fffffa80`0c754010 fffffa80`0a7f1140 00000000`00000001 : tcpip!WfpAleHandleSendCompletion+0xeb
    fffff880`035ee700 fffff880`01d306b2 : 00000000`00000000 00000000`00000001 00000000`00000000 fffffa80`0a602c38 : tcpip!WfpAlepAuthorizeSendCompletion+0x32
    fffff880`035ee750 fffff880`0179aaf2 : 00000000`00000089 00000000`00000089 fffffa80`0d371d40 00000000`00000001 : tcpip!WfpAleCompleteOperation+0x162
    fffff880`035ee7f0 fffff880`0481e7bb : 00000000`00000000 00000000`00000000 fffffa80`0c73a870 00000000`00000030 : fwpkclnt!FwpsCompleteOperation0+0x1e
    fffff880`035ee820 00000000`00000000 : 00000000`00000000 fffffa80`0c73a870 00000000`00000030 00000000`00000089 : SYMNETS+0x1e7bb


    STACK_COMMAND: kb

    FOLLOWUP_IP:
    NETIO!WfpExpireEntryLru+17
    fffff880`01bbb9c7 488b4310 mov rax,qword ptr [rbx+10h]

    SYMBOL_STACK_INDEX: 4

    SYMBOL_NAME: NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

    MODULE_NAME: NETIO

    IMAGE_NAME: NETIO.SYS

    DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 5294760d

    IMAGE_VERSION: 6.1.7601.18327

    FAILURE_BUCKET_ID: X64_0xA_NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    BUCKET_ID: X64_0xA_NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    ANALYSIS_SOURCE: KM

    FAILURE_ID_HASH_STRING: km:x64_0xa_netio!wfpexpireentrylru+17

    FAILURE_ID_HASH: {fcdee258-ad7b-b100-5f3a-ac9544c5fd1f}

    Followup: MachineOwner
    ---------


    NETIO.SYS to sterownik karty sieciowej. Czy problem się powtórzy bez podpiętego kabla do karty sieciowej?

    Co do HDMI nie traktowałbym tego jako awarię, sam miałem przypadek że na złączu VGA obraz był, a na HDMI nie. W tamtym przypadku był to brak kompatybilności płyty z monitorem (inny działał ok). Grafika nie wykrywała monitora.

    Odnośnie gniazd audio - pewnie nie podłączone.
  • Poziom 9  
    Są to Cruical MX100.

    Z tym że z tej analizy niewiele zrozumiałem. Chodzi o problem 1, czy o problem 2 BlueScreen.

    Powinienem odłączyć kabel sieciowy, tuż po ściągnięciu tych 187 aktualizacji?
    tylko to bez sensu przecież, to nie powinno przeszkadzać przecież.
    Nie rozumiem :/
    Szukać aktualizacji sterowników karty sieciowej?
    Przed chwilą w Menedzerze urządzeń, w karcie sieciowej Killer e2200 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20) zrobiłem "Aktualizuj sterownik..." - wyświetliło mi że mam najnowszy.

    Co do plyty glównej zauwazylem jeszcze że czasami przebijają zakłócenia dźwięku np. w grze Train Simulator 2015 zawsze słychać piski w głośnikach związane z wentylatorami Grafiki ASUS GTX760. Gdzie indziej jeszcze nie zdążyłem sprawdzić.

    Grafika ASUSA gdy wentylatory chodzą szybciej - generuje pisk, ktory dziwnie się uwydatnia w kolumnach lub słuchawkach. Po prostu słychać w głośnikach dosyć głośne acz jeszcze ciche świszczenie.
    Tak więc nie wiem, czy szukać płyty innego producenta (?).

    Gigabyte się chwali że dźwięk jest odseparowany i nie łapie zakłóceń z płyty, a tu wychodzi że g... prawda.
  • Poziom 12  
    Czy po instalacji win 7 od razu ciągnołeś aktualizację ? :idea:
  • Poziom 16  
    W Windows Update, odhacz wszystkie aktualizacje sterownika od karty sieciowej.
    Poprawiłem. Koryguj błędy przed wysłaniem postu na forum. Do tego słuzy narzędzie "Pisownia". swiercm
  • Poziom 22  
    Do MX100 nie ma firmware update.

    Drugi minidump wskazuje na tą samą przyczynę - problem ze sterownikiem karty sieciowej.
    Spoiler:
    Debugging Details:
    ------------------


    WRITE_ADDRESS: GetPointerFromAddress: unable to read from fffff800032b5100
    GetUlongFromAddress: unable to read from fffff800032b51c0
    0000000000000000 Nonpaged pool

    CURRENT_IRQL: 2

    FAULTING_IP:
    nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+4f
    fffff800`03086c3f 488713 xchg rdx,qword ptr [rbx]

    CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

    DEFAULT_BUCKET_ID: WIN7_DRIVER_FAULT

    BUGCHECK_STR: 0xA

    PROCESS_NAME: System

    ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17029 (debuggers(dbg).140219-1702) amd64fre

    TRAP_FRAME: fffff88003708230 -- (.trap 0xfffff88003708230)
    NOTE: The trap frame does not contain all registers.
    Some register values may be zeroed or incorrect.
    rax=fffffa8006a1ab50 rbx=0000000000000000 rcx=0000000000000000
    rdx=fffff88003708430 rsi=0000000000000000 rdi=0000000000000000
    rip=fffff80003086c3f rsp=fffff880037083c0 rbp=0000000000000004
    r8=fffff88003708430 r9=fffff88001d8ac90 r10=0000000000000000
    r11=0000000000000040 r12=0000000000000000 r13=0000000000000000
    r14=0000000000000000 r15=0000000000000000
    iopl=0 nv up ei pl nz na po nc
    nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+0x4f:
    fffff800`03086c3f 488713 xchg rdx,qword ptr [rbx] ds:00000000`00000000=????????????????
    Resetting default scope

    LAST_CONTROL_TRANSFER: from fffff8000307d169 to fffff8000307dbc0

    STACK_TEXT:
    fffff880`037080e8 fffff800`0307d169 : 00000000`0000000a 00000000`00000000 00000000`00000002 00000000`00000001 : nt!KeBugCheckEx
    fffff880`037080f0 fffff800`0307bde0 : 00000000`00000010 fffff880`03708420 00000000`00000003 00000000`00000000 : nt!KiBugCheckDispatch+0x69
    fffff880`03708230 fffff800`03086c3f : 00000000`00000003 00000000`00000001 00000000`00000003 00000000`00000001 : nt!KiPageFault+0x260
    fffff880`037083c0 fffff880`01a2b9c7 : 00000000`00000004 fffff880`037086a0 00000000`00008900 fffffa80`09dc97c8 : nt!KeAcquireInStackQueuedSpinLockAtDpcLevel+0x4f
    fffff880`03708410 fffff880`01ce608d : fffffa80`0d4c56b0 fffffa80`0d44d560 fffff880`037086a0 00000000`00008900 : NETIO!WfpExpireEntryLru+0x17
    fffff880`03708460 fffff880`01cad7b7 : 00000000`00000004 fffffa80`0d530030 00000000`00000000 fffffa80`00000001 : tcpip!WfpAleCloseRemoteEndpointConnection+0x2d
    fffff880`03708490 fffff880`01d25e5b : fffffa80`0d4c56b0 fffffa80`0d45250a 00000000`00000001 fffffa80`0d4c56b0 : tcpip! ?? ::FNODOBFM::`string'+0x20f72
    fffff880`037085e0 fffff880`01d261e2 : fffff800`031f8e80 fffffa80`0d452440 fffffa80`0a8610f0 00000000`00000001 : tcpip!WfpAleHandleSendCompletion+0xeb
    fffff880`03708700 fffff880`01d306b2 : 00000000`00000000 00000000`00000001 00000000`00000000 fffffa80`0a565658 : tcpip!WfpAlepAuthorizeSendCompletion+0x32
    fffff880`03708750 fffff880`01bbcaf2 : 00000000`00000089 00000000`00000089 fffffa80`0cff40d0 00000000`00000001 : tcpip!WfpAleCompleteOperation+0x162
    fffff880`037087f0 fffff880`0421e7bb : 00000000`00000000 00000000`00000000 fffffa80`0a6756f0 00000000`00000030 : fwpkclnt!FwpsCompleteOperation0+0x1e
    fffff880`03708820 00000000`00000000 : 00000000`00000000 fffffa80`0a6756f0 00000000`00000030 00000000`00000089 : SYMNETS+0x1e7bb


    STACK_COMMAND: kb

    FOLLOWUP_IP:
    NETIO!WfpExpireEntryLru+17
    fffff880`01a2b9c7 488b4310 mov rax,qword ptr [rbx+10h]

    SYMBOL_STACK_INDEX: 4

    SYMBOL_NAME: NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

    MODULE_NAME: NETIO

    IMAGE_NAME: NETIO.SYS

    DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 5294760d

    IMAGE_VERSION: 6.1.7601.18327

    FAILURE_BUCKET_ID: X64_0xA_NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    BUCKET_ID: X64_0xA_NETIO!WfpExpireEntryLru+17

    ANALYSIS_SOURCE: KM

    FAILURE_ID_HASH_STRING: km:x64_0xa_netio!wfpexpireentrylru+17

    FAILURE_ID_HASH: {fcdee258-ad7b-b100-5f3a-ac9544c5fd1f}

    Followup: MachineOwner
    ---------


    Chodziło mi o sytuację, gdy do karta sieciowa nie jest aktywna (kabel podłączony), czy też będzie BSOD.
  • Poziom 9  
    Ok, to sprubuję z odłączeniem sieci.
    Tylko jeśli to stanowi problem, co to oznacza? pierdołę, czy wadliwą płytę główną jeśli chodzi o kartę sieciową?

    I co z zepsutym Windows Update zawsze po instalacji windowsa 7 ?


    DO: agagj35
    Tak od razu po instalacji Windowsa, robiłem wszystkie aktualizacje.
  • Poziom 12  
    Sterowniki najpierw zainstaluj do płyty, grafiki, sieciowe itd, a później rób aktualizację systemu.

    Jeśli to nic nie pomoże, to do sprawdzenia są pamięci.
  • Poziom 9  
    Sterowniki zainstalowałem najpierw wszystkie.
    O RAMie tez pomyślałem, tylko dziwne, że zawsze w tych samych momentach padało.
    Gdyby to byl RAM, to podejrzewam, ze działoby się to w bardziej losowych sytuacjach, niż w tych samych.

    Edit:

    Jeszcze taka historia:
    Jak pierwszy raz zainstalowałem 2 równoległe Windows 7:
    - jeden Windows 7 na SSD nr 1,
    - drugi Windows 7 na SSD nr 2,
    to potem otwierając "Mój komputer" z dostępnymi dyskami, zawsze wyświetlał mi się:
    - dysk C: SSD z systemem,
    - dysk kolejny o pojemności ok 100 MB z nazwą "Zastrzeżone przez system", z czego ok 70 MB jest wolne,
    - i dysk kolejny SSD (z zainstalowanym drugim systemem Windows 7 i resztą wolnej powierzchni).

    Czy to normalne, że widzę przy wyborze dysku tą małą 100 MB partycję przeznaczoną dla systemu? Podejrzewam, że jest to partycja z sąsiedniej równoległej instalacji Windows 7.

    Ale czy to nie powinno być ukryte?

    Żeby było ciekawiej, przez problemy z tego tematu, zrobiłem ponownie instalkę dwóch systemów równolegle (każdy Windows na oddzielnym SSD), wcześniej usuwając wszystkie partycje na dyskach SSD i teraz nigdzie nie widzę tej partycji 100 MB "Zastrzeżone przez system".

    Więc jak powinno być? Cuda się dzieją, a ja nie wiem dlaczego.
    Do tego dziś w Windows 7 zrobił mi się biały ekran i byłem zmuszony od nowa ładować system (wybrałem załaduj normalną wersję, nie wersję awaryjną) i póki co Windows działa.

    Nie wiem tylko co to za dziwne incydenty. Tym bardziej, że to nowy komp, nowy system, nie zawalony aplikacjami, nie zużyty hardware - więc co się dzieje?

    Nie wiem, wymienić płytę główną na inną, czy problemu szukać nadal gdzieś w samym sofcie?

    TooMeeK napisał:
    Chodziło mi o sytuację, gdy do karta sieciowa nie jest aktywna (kabel podłączony), czy też będzie BSOD.


    A więc tak:
    Ściągnąłem z portalu Microsoftu Trialową 90 dniową wersję Windows 7.
    Wypaliłem na płycie ściągnięty plik ISO, zainstalowałem.

    Po instalacji - to samo, Windows Update popsute, ten sam komunikat tylko w wersji angielskiej "Windows Update cannot currently check for updates, because the service is not running. You may need restart your komputer."
    Oczywiście restart komputera nic nie daje. Naprawiłem problem tak samo jak opisałem w pierwszym poście.
    Dalej, robiłem Windows Update'y, aż doszedłem do dużej aktualizacji w ilości ok 185 naraz. Ściągnęło, zainstalowało, poinformowało tak jak poprzednio, że 1 aktualizacja: "Code 66A Windows Update encountered an unknown error"
    Teraz jak zawsze konieczny restart.
    W tym momencie odłączyłem kabel sieciowy od komputera i kliknąłem restart.
    System się załadował, wszystko super, nie ma bluescreena. W takim razie wpinam kabel sieciowy i.... ZONK! Bluescreen i ładowanie Windowsa od nowa.
    Uruchomił się, info: "Windows has recovered from an unexpected shutdown". Minęło kilka sekund i drugi raz: bluescreen i znów ładowanie Windowsa od nowa i znów ten samo komunikat. Dopiero teraz jest ok.

    Chociaż? Coś nowego! W pasku zadań na dole ekranu, ikona Internet Explorera zamieniła się na ikonę czystej kartki. Przy próbie otwarcia, komunikat "Can't open this item. It might have been moved, renamed, or deleted. Do you want to remove this item?".
    W menu start Internet explorer jest, tylko tu zaginął.

    Tak więc, nie wiem o co chodzi z tym wszystkim, czy obwiniać płytę główną, sterownik, żądać wymiany na nową, czy co jeszcze zrobić?
    Już mnie to wkurza, bo co chwila jakieś nowe "niespodzianki".

    PS.
    Odnośnie nowego problemu z mojego poprzedniego posta - biały ekran zrobił mi się po raz drugi. Dzieje się tak, gdy wyskoczy okno "zarejestruj produkt ASUS". Po wyborze: "później" najczęściej okno się wyłącza, ale ostatnio 2 razy wywaliło mi biały ekran. Za 1 razem musiałem zrobić reset kompa, za drugim zadziałało ALT+F4 i zobaczyłem jakiś komunikat "NVIDIA kernel czy crush...".

    Moderowany przez swiercm:

    Posty scaliłem i poprawiłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

  • Poziom 9  
    agagj35 napisał:
    Jeśli to nic nie pomoże to do sprawdzenia są pamięci


    Dziś przetestowałem oddzielnie każdą kość RAMu. 4GB i 4GB.
    Poniżej screeny. Raczej nie widać problemów, poza drobiazgiem że MEMtest rozpoznał mi Core i7, zamiast Core i5 :)

    Windows 7 - Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)

    Windows 7 - Blue screen podczas dużej aktualizacji Windows 7 (nowy komp)
  • Poziom 22  
    Witam ponownie,

    na stronie płyty głównej:
    Link
    znajduje się poprawka: Link
    Jest to BARDZO WAŻNY FIX aktualizujący:
    Cytat:
    Struktura sterowników trybu jądra w wersji 1.11 aktualizacji dla systemu Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 i Windows Server 2008 R2

    którego najwyraźniej wymaga ta płyta główna.

    Pytanie - czy była ona zainstalowana? I to w pierwszej kolejności, przed sterownikami?
    Możesz to potwierdzić wchodząc w Panel Sterowania -> Programy i aplikacje -> po lewej Wyświetl zainstalowane aktualizacje -> wpisz w polu wyszukiwania KB2685811
    Z tego co widzę jest to aktualizacja opcjonalna, nie instalowana z Windows Update. EDIT: Aktualizacja jest w spisie Windows Update.
  • Poziom 9  
    Sprawdziłem. Obecnie ten FIX mam zainstalowany.
    Ale...

    Dziś kolejny BLUE SCREEN. Zaczyna mnie to już wkurzać.

    Wczoraj zamontowałem HDD. Kopiowałem trochę danych z zewnętrznego HDD Seagate, ponieważ po 3 miesiącach użytkowania zaczyna się psuć (dziwne dźwięki, transfer do niego tragicznie niski, niezapisywanie się plików). Ok skopiowało.
    Dziś, zaczynam kopiować kolejne dane z trefnego zewnętrznego Seagate: po ok minucie kopiowania BLUE SCREEN.
    Szlag mnie trafił.

    Proszę o pomoc :( w załączniku plik *.dmp
    plik: 011215-7222-01.rar
  • Poziom 22  
    No i jest inny błąd:
    Spoiler:
    Debugging Details:
    ------------------


    Could not read faulting driver name

    WRITE_ADDRESS: GetPointerFromAddress: unable to read from fffff800032ca100
    GetUlongFromAddress: unable to read from fffff800032ca1c0
    fffff8800c4c4638 Nonpaged pool

    FAULTING_IP:
    Ntfs!NtfsDeleteFcb+5e
    fffff880`018b2bee 488908 mov qword ptr [rax],rcx

    MM_INTERNAL_CODE: 0

    CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

    DEFAULT_BUCKET_ID: WIN7_DRIVER_FAULT

    BUGCHECK_STR: 0x50

    PROCESS_NAME: System

    CURRENT_IRQL: 0

    ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17029 (debuggers(dbg).140219-1702) amd64fre

    TRAP_FRAME: fffff8800377e690 -- (.trap 0xfffff8800377e690)
    NOTE: The trap frame does not contain all registers.
    Some register values may be zeroed or incorrect.
    rax=fffff8800c4c4638 rbx=0000000000000000 rcx=0000000000000400
    rdx=fffff8a01e4ee930 rsi=0000000000000000 rdi=0000000000000000
    rip=fffff880018b2bee rsp=fffff8800377e820 rbp=fffff80003238280
    r8=fffff8800377e8a1 r9=0000000000000140 r10=fffff8000301d000
    r11=0000000000000000 r12=0000000000000000 r13=0000000000000000
    r14=0000000000000000 r15=0000000000000000
    iopl=0 nv up ei pl nz na po nc
    Ntfs!NtfsDeleteFcb+0x5e:
    fffff880`018b2bee 488908 mov qword ptr [rax],rcx ds:fffff880`0c4c4638=????????????????
    Resetting default scope

    LAST_CONTROL_TRANSFER: from fffff80003110bf0 to fffff80003092bc0

    STACK_TEXT:
    fffff880`0377e528 fffff800`03110bf0 : 00000000`00000050 fffff880`0c4c4638 00000000`00000001 fffff880`0377e690 : nt!KeBugCheckEx
    fffff880`0377e530 fffff800`03090cee : 00000000`00000001 fffff880`0c4c4638 00000000`00000000 fffff880`0377e8b0 : nt! ?? ::FNODOBFM::`string'+0x4518f
    fffff880`0377e690 fffff880`018b2bee : fffff8a0`1e0d8740 fffff8a0`1e4eed58 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiPageFault+0x16e
    fffff880`0377e820 fffff880`0182f332 : fffff800`03238280 fffff880`0377ea01 fffff880`0377e8a1 fffff880`018b6cdb : Ntfs!NtfsDeleteFcb+0x5e
    fffff880`0377e880 fffff880`018b4a2c : fffffa80`0d527220 fffffa80`0e8df180 fffff8a0`1e4ee930 fffff8a0`1e4eecc8 : Ntfs!NtfsTeardownFromLcb+0x1e2
    fffff880`0377e910 fffff880`01837a52 : fffffa80`0d527220 fffffa80`0d527220 fffff8a0`1e4ee930 00000000`00000000 : Ntfs!NtfsTeardownStructures+0xcc
    fffff880`0377e990 fffff880`018c42d3 : fffffa80`0d527220 fffff800`03238280 fffff8a0`1e4ee930 00000000`00000009 : Ntfs!NtfsDecrementCloseCounts+0xa2
    fffff880`0377e9d0 fffff880`01916d32 : fffffa80`0d527220 fffff8a0`1e4eea60 fffff8a0`1e4ee930 fffffa80`0e8df180 : Ntfs!NtfsCommonClose+0x353
    fffff880`0377eaa0 fffff800`0309c261 : 00000000`00000000 fffff800`03389c01 fffffa80`06a63900 00000000`00000002 : Ntfs!NtfsFspCloseInternal+0x186
    fffff880`0377eb70 fffff800`0332e73a : 00000000`00000000 fffffa80`06a639d0 00000000`00000080 fffffa80`06a06040 : nt!ExpWorkerThread+0x111
    fffff880`0377ec00 fffff800`030838e6 : fffff880`03565180 fffffa80`06a639d0 fffff880`0356ffc0 00000000`00000000 : nt!PspSystemThreadStartup+0x5a
    fffff880`0377ec40 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KxStartSystemThread+0x16


    STACK_COMMAND: kb

    FOLLOWUP_IP:
    Ntfs!NtfsDeleteFcb+5e
    fffff880`018b2bee 488908 mov qword ptr [rax],rcx

    SYMBOL_STACK_INDEX: 3

    SYMBOL_NAME: Ntfs!NtfsDeleteFcb+5e

    FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

    MODULE_NAME: Ntfs

    IMAGE_NAME: Ntfs.sys

    DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 52e1be8a

    IMAGE_VERSION: 6.1.7601.18378

    FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x50_Ntfs!NtfsDeleteFcb+5e

    BUCKET_ID: X64_0x50_Ntfs!NtfsDeleteFcb+5e

    ANALYSIS_SOURCE: KM

    FAILURE_ID_HASH_STRING: km:x64_0x50_ntfs!ntfsdeletefcb+5e

    FAILURE_ID_HASH: {bec75607-e867-df56-7cd2-77c685ba50ef}

    Followup: MachineOwner


    W skrócie: błąd zapisu/odczytu z dysku.
    1. Czy zasilacz NA PEWNO jest sprawny? randomowe problemy to z jednym (SSD), to z drugim (HDD) dyskiem mogą wskazywać na problem z zasilaczem.
    Najprościej będzie podmienić na 1-2 dni.
    2. Czy kontroler dysku na płycie jest sprawny
    Niestety to będzie trudniej sprawdzić..
  • Poziom 9  
    Ale czy mogło to się zdarzyć (blue screen) z powodu odczytu z zewnetrznego hdd?
    Bo jak pisalem, kopiuje z psującego się zewnętrznego dysku Seagate.

    Chyba ze ewidentnie problem wyniknął przy zapisie?

    Zasilacz nie bardzo mam skąd wziąć. Kupić i w razie co oddać? Ale czy w 14 dni dojdę czy to wina zasilacza? Piszesz że na 1-2 dni. Ale te blue-screeny nie występują co 2 dni, dużo rzadziej.
  • Poziom 9  
    Płyta główna - GIGABYTE Z97X Gaming 5
  • Poziom 9  
    Nowy problem.
    Słuchałem muzyki z You Tube, mialem włączone z 10 zakładek, szukałem czegoś w google maps.
    Nagle czarny ekran z kursorem, cisza i koniec.
    Musiałem zrobić RESET kompa.
    Po załadowaniu Windows 7 komunikat że odzyskał sprawność po bluescreenie.
    Otwieram te same zakładki, znów coś podobnego ale po chwili czarnego ekraniu pojawił się Chrome ponownie z komunikatem: "W WebGL wystąpił problem. Ignoruj. Odśwież"

    Plik dmp spakowany poniżej.
  • Poziom 22  
    No teraz masz inny błąd - sterownik karty graficznej przestał działać.
    Spoiler:

    VIDEO_TDR_FAILURE (116)
    Attempt to reset the display driver and recover from timeout failed.
    Arguments:
    Arg1: fffffa800be17290, Optional pointer to internal TDR recovery context (TDR_RECOVERY_CONTEXT).
    Arg2: fffff8800521d620, The pointer into responsible device driver module (e.g. owner tag).
    Arg3: 0000000000000000, Optional error code (NTSTATUS) of the last failed operation.
    Arg4: 0000000000000002, Optional internal context dependent data.

    Debugging Details:
    ------------------


    FAULTING_IP:
    igdkmd64+c620
    fffff880`0521d620 4055 push rbp

    DEFAULT_BUCKET_ID: GRAPHICS_DRIVER_TDR_FAULT

    CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

    BUGCHECK_STR: 0x116

    PROCESS_NAME: System

    CURRENT_IRQL: 0

    ANALYSIS_VERSION: 6.3.9600.17029 (debuggers(dbg).140219-1702) amd64fre

    STACK_TEXT:
    fffff880`08eae888 fffff880`0409e134 : 00000000`00000116 fffffa80`0be17290 fffff880`0521d620 00000000`00000000 : nt!KeBugCheckEx
    fffff880`08eae890 fffff880`0409de3e : fffff880`0521d620 fffffa80`0be17290 fffffa80`0f5c0920 fffffa80`0c551410 : dxgkrnl!TdrBugcheckOnTimeout+0xec
    fffff880`08eae8d0 fffff880`04145f13 : fffffa80`0be17290 00000000`00000000 fffffa80`0f5c0920 fffffa80`0c551410 : dxgkrnl!TdrIsRecoveryRequired+0x1a2
    fffff880`08eae900 fffff880`0416fcf1 : 00000000`ffffffff 00000000`00136559 00000000`00000000 00000000`00000002 : dxgmms1!VidSchiReportHwHang+0x40b
    fffff880`08eae9e0 fffff880`0416e437 : 00000000`00000102 00000000`00000000 00000000`00136559 00000000`00000000 : dxgmms1!VidSchiCheckHwProgress+0x71
    fffff880`08eaea10 fffff880`041412d2 : ffffffff`ff676980 fffffa80`0c551410 00000000`00000000 00000000`00000000 : dxgmms1!VidSchiWaitForSchedulerEvents+0x1fb
    fffff880`08eaeab0 fffff880`0416dff6 : 00000000`00000000 fffffa80`0f5c0920 00000000`00000080 fffffa80`0c551410 : dxgmms1!VidSchiScheduleCommandToRun+0x1da
    fffff880`08eaebc0 fffff800`02525aba : 00000000`fffffc32 fffffa80`0c334b50 fffffa80`069e7040 fffffa80`0c334b50 : dxgmms1!VidSchiWorkerThread+0xba
    fffff880`08eaec00 fffff800`0227d426 : fffff880`0225e180 fffffa80`0c334b50 fffff880`02268fc0 fffffa80`094c9da0 : nt!PspSystemThreadStartup+0x5a
    fffff880`08eaec40 00000000`00000000 : 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 00000000`00000000 : nt!KiStartSystemThread+0x16


    STACK_COMMAND: .bugcheck ; kb

    FOLLOWUP_IP:
    igdkmd64+c620
    fffff880`0521d620 4055 push rbp

    SYMBOL_NAME: igdkmd64+c620

    FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

    MODULE_NAME: igdkmd64

    IMAGE_NAME: igdkmd64.sys

    DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 5338fa92

    FAILURE_BUCKET_ID: X64_0x116_IMAGE_igdkmd64.sys

    BUCKET_ID: X64_0x116_IMAGE_igdkmd64.sys

    ANALYSIS_SOURCE: KM

    FAILURE_ID_HASH_STRING: km:x64_0x116_image_igdkmd64.sys

    FAILURE_ID_HASH: {88759713-193a-fb8a-dab9-6846ea1a48f2}

    Followup: MachineOwner
    ---------


    Z jakiej karty graficznej korzystasz? Tej wbudowanej w CPU?
  • Poziom 9  
    nie, z ASUS GTX760 2 GB.
    Sterowniki raczej są aktualne, więc dziwne.

    Czy może to mieć związek z poprzednimi blue screenami?
    Zawsze z innego powodu. Może płyta główna wadliwa?
    bo nie mam pomysłu.
  • Poziom 28  
    Procka dobrze zamontowałeś? Nie dokręciłeś za mocno chłodzenia? Jak płyta główna się wygięła to pozamiatane. Jakiegoś kondensatora nie wygiąłeś ręką przy montażu?

    Ja bym zassał płytkę z win7 z tego roku a nie jakieś stare cuda, wtedy problemów z aktualizacjami brak. Włóż tylko jedną kość RAM, jeden dysk SSD i instaluj system od zera, oczywiście odłącz neta żeby od razu czegoś nie złapał.

    Co do twoich błędów z Windows Update to należy instalować po kilka aktualizacji za jednym razem, później reboot i kolejne, wtedy są mniejsze szanse na zgon systemu.
  • Poziom 9  
    Robiłem już różne cuda, instalowałem też windows trial świeżo ściągnięty, w sumie robiłem juz chyba z 8 razy instalacje i wciąż to samo. W końcu mi się odechciało.

    Procka, płyte, Ramy, skladal mi sklep, wiec jesli cos jest spitolone, to przez nich.