Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

genius sw-hf 5.1 4000 - Brak dźwięku w głośnikach, uszkodzony wzmacniacz

c1n33k 06 Sty 2015 20:49 855 4
  • #1 06 Sty 2015 20:49
    c1n33k
    Poziom 1  

    Witam. Otrzymałem zestaw głośników wymienionych wyżej lecz niestety wzmacniacz nie daje dźwięku. Głośnik główny włącza się chodzi sterownik lecz nie ma dźwięku na głośnikach, nie działa żaden kanał. Jako początkujący zacząłem od sprawdzenia bezpiecznika jest ok . Dalej złapałem za miernik i zacząłem pomiary napięcia wszystko było by ok gdyby nie napięcie 17V (E27 ze schematu) na kondensatorze w którym powinno być 12v. Również takie wysokie napięcie znajduje się na tranzystorze(U11 ze schematu). Nie widać po za tym żadnych śladów przepaleń ścieżek ani zniszczenia innych elementów. Wszystkie kondensatorki są sprawne. Proszę o pomoc w znalezieniu usterki oraz o porady dotyczące sprawdzenia sprzętu. Wszystkie pomiary zostały robione podczas podłączenia głośnika oraz włączenia muzyki poprzez aux. Niżej zamieszczam schemat tego zestawu.

    0 4
  • #2 06 Sty 2015 21:10
    Artur k.
    Admin grupy audio

    c1n33k napisał:
    wszystko było by ok gdyby nie napięcie 17V (E27 ze schematu) na kondensatorze w którym powinno być 12v. Również takie wysokie napięcie znajduje się na tranzystorze(U11 ze schematu).

    Który to kondensator, bo jakoś nie mogę nic takiego na schemacie zlokalizować.
    Co z pozostałymi napięciami zasilającymi?

    0
  • #3 06 Sty 2015 21:12
    galica7
    Poziom 26  

    Nie wiem dlaczego ale ten pdf u mnie wygląda dość kiepsko i nie mogę znaleźć tranzystora ''U11'' U11A jest to układ scalony.Gdzie zanika sygnał który podajesz na wejście ?

    0
  • #5 07 Sty 2015 16:09
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    c1n33k napisał:
    Głośnik główny włącza się chodzi sterownik lecz nie ma dźwięku na głośnikach, nie działa żaden kanał.

    Co konkretnie masz na myśli pisząc ''główny głośnik włącza się", ten główny głośnik gra czy tylko się włącza?
    Czy w tym głośniku i w pozostałych po włączeniu występują jakieś choćby minimalne szumy czy są one kompletnie ''martwe'' akustycznie?

    0