logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rode NT1-A i Focusrite Scarlett 2i2 - dźwięk tylko w jednej słuchawce na komunikatorach

loperkos 06 Sty 2015 22:45 1989 7
REKLAMA
  • #1 14301558
    loperkos
    Poziom 9  
    Witam, posiadam mikrofon Rode NT1-A i interfejs Focusrite scarlet 2i2 i moim problemem jest to, że podzczas rozmowy na jakimkolwiek komunikatorze to wszyscy słyszą mnie na jednej słuchawce, na lewej lub prawej w zależności do tego do jakiego wejścia wsadzę kabel od mikrofonu. Wcześniej nie miałem takich problemów a przy nagrywaniu dźwięku w jakimkolwiek programie głos nagrany jest w stereo i wszystko jest ok. Czy ktoś jest w stanie mi z tym pomóc?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14301784
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Złe ustawienie panoramy zapewne.
    W programach do nagrywania nie nagrywa w stereo bo nie ma takiej możliwości z jednego mikrofonu. Po prostu ścieżka mono jest odtwarzana w dwóch kanałach.
  • REKLAMA
  • #3 14302089
    loperkos
    Poziom 9  
    Racja mój błąd, chciałem napisać że nagrywam w mono a odtwarza się w stereo.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

Co w związku z tymi ustawieniami panoramy? bo nie jestem w tym obczajony.
  • REKLAMA
  • #5 14303776
    loperkos
    Poziom 9  
    Kwestia tego, że nie wiem o jakie ustawienia panoramiczne chodzi bo jestem w tym kompletnie zielony zielony.
  • REKLAMA
  • #6 14303827
    Artur k.
    Nie chodzi o żadne panoramiczne ustawienia, tylko o ustawienie panoramy. Każdy kanał mono można skierować na dowolny kanał stereo lub na oba jednocześnie.
    Toż to są podstawy obsługi urządzeń tego typu (w tym stołów mikserskich). Po co Ci taka karta, skoro nie masz bladego pojęcia jak tego prawidłowo używać?
  • #7 14304093
    loperkos
    Poziom 9  
    A dostanę jakieś wskazówki co do tego?
  • #8 14304139
    Artur k.
    A jak ja mam Ci zdalnie powiedzieć jak masz to zrobić? Napisałem co masz zrobić, nie wiem jak to zrobić bo nie widzę tego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem Rode NT1-A i interfejsem Focusrite Scarlett 2i2, polegający na tym, że dźwięk jest słyszalny tylko w jednej słuchawce podczas rozmów na komunikatorach. W nagraniach dźwiękowych problem nie występuje, ponieważ nagrania są w stereo. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być niewłaściwe ustawienie panoramy, co prowadzi do odtwarzania mono w jednym kanale stereo. Wskazówki dotyczące zmiany ustawień panoramy są poszukiwane przez autora, który nie ma doświadczenia w obsłudze tych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA