Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y510P - Dysk twardy się rozłącza

gbone 07 Sty 2015 00:35 2052 13
  • #1 07 Sty 2015 00:35
    gbone
    Poziom 8  

    Witam wszystkich,

    od wczoraj dysk twardy w moim laptopie zaczął się rozłączać w losowych momentach. W jednej chwili wszystkie procesy zawieszają się - jedyne co można wtedy zrobić to ruszać myszką (choć też nie zawsze), a także włączyć/wyłączyć ekran lub podświetlenie klawiszy (zakładam, że to funkcje niezależne od dysku). Po wyłączeniu komputera za pomocą guzika i ponownym włączeniu, wszystko jest w porządku... przez krótki czas.

    Zawiasowi często towarzyszy dźwięk, który identyfikuję (choć bez stuprocentowej pewności) jako wyłączenie talerza dysku. Ostatnio pojawił się też blue screen, który informował o następującym problemie:

    kernel_data_inpage_error

    Następnie, gdy system próbuje coś zdziałać, dostaję informacje w DOS'owskim designie:

    EFI Network 0 for IPv4 (28-D2-44-33-D4-D6) boot failed
    następnie, po kliknięciu klawisza enter:
    EFI Network 0 for IPv6 (28-D2-44-33-D4-D6) boot failed
    i ostatecznie:
    Default Boot Device Missing or Boot Failed.
    Insert Recovery Media and Hit any key.
    Then Select 'Boot Manager' to choose a new Boot Device or to Boot Recovery Media.


    Idąc za radami z podobnych do tego problemów, wykonałem szereg testów twardego dysku:
    HD Tune nie wykazał żadnego bad sektora, lista Health była pusta.
    SeaTools również nic nie wykazał (choć wykonywałem tam tylko testy, które nie zagrażały danym).
    Wynik CrystalDiskInfo i HWMonitor znajduje się w poniższych linkach:
    Lenovo Y510P - Dysk twardy się rozłącza Lenovo Y510P - Dysk twardy się rozłącza

    Wykonałem też test pamięci RAM za pomocą systemowego narzędzia - żadnych nieprawidłowości.

    Problem ten pojawiał się może 2-3 razy w ciągu ostatnich trzech miesięcy, jednak od wczoraj liczba jego powtórzeń jest już dawno dwucyfrowa...

    Poniżej parametry mojego komputera:
    Lenovo Y510P
    Procesor: Intel Core i5-4200M
    Dysk twardy: Seagate ST1000LM014-1EJ164
    Drugi dysk: SSD 16GB
    Grafika: GeForce GT 750M
    8GB RAM

    To zapewne moja paranoja, ale jakiś czas temu zauważyłem, że raz na czas w trakcie ładowania baterii ładowarka wydaje dziwne, ledwo słyszalne dźwięki (przerywane syczenie). Nie jest to pewnie związane z problemem ale na wszelki wypadek informuję.

    Bardzo proszę o pomoc!

    0 13
  • #2 07 Sty 2015 01:26
    dominik55555
    Poziom 20  

    Dysk i dvd wykrywane w BIOS? Można pokusić się o reflash BIOS. Nie chcę źle wróżyć, jednakże na pokładzie znajduje się chyba hm65, który dosyć często ulega uszkodzeniu (spadek transferu sata). Zrobi kolega mały test. Uruchomi laptopa z Linux Live CD i zobaczy co się dzieje.

    Dla pewności proszę podać dokładny model laptopa.

    0
  • #3 07 Sty 2015 01:38
    gbone
    Poziom 8  

    BIOS widzi dysk przy każdym włączeniu, jednak opisana przeze mnie sytuacja z blue screenem napawa mnie podejrzeniem, że po zawieszeniu się jest niewidoczny, dopóki ręcznie go nie zgaszę.

    Niestety nie jestem w stanie zrobić testu z LiveCD, ponieważ w moim komputerze nie ma napędu...

    Jakie parametry konkretnie masz na myśli mówiąc o dokładnym modelu laptopa? Jestem trochę zielony w tych kwestiach.

    0
  • #5 07 Sty 2015 01:49
    gbone
    Poziom 8  

    Niewiele, głównie informacje o tym jak wyjąć baterie :D
    Zajrzałem do pudła. Oto co na nim widnieje:
    Lenovo IdeaPad Y510p
    Model Name: 20217

    Czy o to chodziło?

    0
  • #7 07 Sty 2015 02:20
    gbone
    Poziom 8  

    Laptop był kupiony na początku zeszłego roku. Data z pudła to 31.10.2013.

    0
  • #9 07 Sty 2015 02:41
    gbone
    Poziom 8  

    Gwarancji niestety brak.

    0
  • Pomocny post
    #10 07 Sty 2015 02:46
    dominik55555
    Poziom 20  

    Na początek wrzuć nowy BIOS. Jeżeli nie pomoże to do dalszej diagnostyki będą potrzebne odpowiednie narzędzia, wiedza oraz części zamienne.

    -------------------------------

    Zapomniałem zapytać. W BIOSie też jest zwiecha?

    0
  • #11 07 Sty 2015 03:04
    gbone
    Poziom 8  

    Raczej nie, w każdym razie nie przydarzyła mi się. Mimo wszystko trochę się tego obawiam.

    0
  • #13 07 Sty 2015 03:19
    gbone
    Poziom 8  

    Reinstalacji systemu jeszcze nie próbowałem, przede wszystkim dlatego, że problem pojawił się dopiero wczoraj, ale również ze względu na to, że uznałem to za problem sprzętowy.

    Swoją drogą, przenosząc się z WinXP na 8.1 miałem nadzieję, że nareszcie uda mi się tego unikać :D

    0