Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira - silnik nie wkręca się na obroty,dymi na czarno

wenek17 07 Jan 2015 18:21 4446 13
    wenek17
    Level 13  
    Witam pacjent Opel Zafira 2.0dti 101km rok 2000. Silnik ledwie zapala pracuje bardzo nie równo pochodzi kilkadziesiąt sekund i gaśnie, zero reakcji na pedał gazu z rury wydechowej duże ilości czarnego dymu. Podpinany pod komputer żadnych błędów nie ma.Ma ktoś pomysły co może być nie tak?
  • Helpful post
    kmitki
    Level 22  
    Mnie to wygląda na koniec pompy a w najlepszy wypadku tylko sterownik pompy ale na jedno wychodzi.
    wenek17
    Level 13  
    a jest możliwość za na rozrządzie przeskoczył ?
  • Helpful post
    kmitki
    Level 22  
    Tam jest łańcuch więc prawie niemożliwe. U ciebie to są typowe objawy zatartego tłoczka i przez to spalenia tranzystora.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    wenek17
    Level 13  
    Dziękuje wam za pomoc trzeba zabierać się do pompy ;)
    wasyl79
    Level 11  
    Witam,jak uporasz się kolego ze swoją Zośką to napisz co tam miałeś za problem,bo też mam Zafirkę, ten sam motor i podobny problem
  • Helpful post
    roman2361
    Level 15  
    Pompa
    co może być innego w oplach dieslach:)
    wenek17
    Level 13  
    Pompa tak jak większość sugerowała ;) dziękuje za pomoc
    Anonymous
    Anonymous  
    wasyl79
    Level 11  
    Witam,ja pompę w swoim opelku chronię w ten sposób iż dolewam mu 100ml oleju sztil lub husg na cały zbiornik paliwa (DTI) miałem bardzo podobny problem jak kolega ,tylko u mnie był to zawór EGR i ja nie wymieniłem go na nowy tylko kupiłem coś takiego co oszukuję komputer i kosztuję 250zł a nie jak nowy EGR 1500zł i działa tak samo ,samochód nie jest nowy ma już 10 lat pozdro
    wenek17
    Level 13  
    Ja myślę że wystarczy zalewać lepsze paliwo nie byle gdzie byle taniej tylko na stacji autoryzowanej typu shell itp chociaż sam nie wiem czy to wszystko nie jest jeden ciul chodzi mi o paliwo na każdej z stacji.Na szczęście ja smigam na PB to układ paliwowy trochę tańszy w naprawie :)