Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fujitsu siemens Celsius R630 - pytanie odnośnie karty graficznej

lespaul972 08 Jan 2015 12:30 813 4
    lespaul972
    User under supervision
    Witam,mam naglący temat.Otóż posiadam wyżej wymieniony komputer i uszkodzeniu w nim uległa z tego co ustaliłem karta graficzna, wobec tego pojawia się pytanie.
    Czy karta jakiej użyje musi być z rodziny nvidia quadro, czy tez każda dowolna karta na PCI-E będzie się nadawała.
    Potrzebuję aby komputer był czynny na weekend dlatego proszę o szybką odpowiedź

Dodano po 13 [minuty]:

Aby wykluczyć błędną diagnozę poradzę się też was odnośnie objawów.
    Mianowicie komputer nie daje obrazu chodź się uruchamia.
    Od razu podejrzenie na kabel i adapter z dual linka na dvi.Kabel sprawny adapter nie, więc zastosowałem inny i nic.
    Podłączyłem quadro do innego komputera działa na nowym adapterze ale komputer zawiesza się podczas bootscreena.Ponadto przetestowałem adapter w innym komputerze i na innej karcie i wszystko działa. Nie mam na ten moment dostępu do syriusa, by sprawdzić go na tej drugiej -działającej karcie ,lecz po zastawieniu tych objawów wydaje mi się rzeczą jasną,że uszkodzeniu uległa ta nvidia quadro.
    Jeśli się mylę lub coś przeoczyłem ,proszę mnie poprawić czekam też na wasze opinie
    riu
    Level 14  
    Witam dziwna sprawa ale mam dokładnie taki sam przypadek, przedwczoraj padł mi R630 z tym że karte sprawdziłem na innym kompie i jest ok, wydaje sie że to nie wina karty ale raczej płyty gł., sprawdzałem juz zasilacz, pamieci i niestety nie chce ruszyć zastanawiam się jeszcze nad procesorem tylko nie mam jak go sprawdzić ani innego na podmiane. Co do objawów to po podpięciu zasilacza odrazu rusza kręcą sie wetylatory czarny obraz, jak wyciągne pamieci bios daje sygnały o braku pamieci, tylko własnie jak wyciagne grafike brak sygnałów z bios. Sprawdzałem tez na innych kartach i ten sam objaw.
    riu
    Level 14  
    Wszystko wygląda Ok, w zasilaczu na płycie
    lespaul972
    User under supervision
    U mnie również elektrolity sprawne, to pierwsze czego szukałem podczas oględzin płyty wyjmowałem też baterię cmos na jakiś czas celem pewności,że ustawienia bios się zresetują i to również nie dało poprawy