logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony DSC RX100 ll - Zablokowane pokrętło nastawcze

banny69 08 Sty 2015 12:29 1248 1
REKLAMA
  • #1 14305916
    banny69
    Poziom 1  
    Witam, kilka dni temu zablokowało się pokrętło nastawcze w moim Sony DSC RX100 ll, od czasu pożyczenia bratu nad morze chodziło ciężko, ale teraz zablokowało się na amen. Na 99% przyczyną jest piasek, pytanie brzmi czy ktoś kiedyś otwierał ten lub podobny model aparatu i czy uda się mi przywrócić sprawność pokrętła - usunąć piasek samemu, czy po otwarciu ilość elementów i kolejne przeszkody zmuszą mnie do szukania serwisu który znając życie policzy mi konkretnie za banalną usługę. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za wszelką pomoc!
    Załączniki:
    • Sony DSC RX100 ll - Zablokowane pokrętło nastawcze image_full.jpg (29.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14306688
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Generalnie takie pokrętła nastawcze są nierozbieralne i żeby jednak rozebrać moduł trzeba pościnać plastykowe wypusty, albo nawet coś rozwiercić. Potem trudno całość poskładać tak żeby pełniło swoją rolę. Oczywiście akurat w tym modelu mogą być styki na zewnątrz i wtedy wystarczy rozebrać zewnętrzne kółko nastawcze , jednak żeby o tym się przekonać trzeba rozebrać większość aparatu.
    Ze względu na wartość sprzętu odradzam dłubanie samemu, wystarczy że przy zdejmowaniu obudowy urwiesz jakiegoś flexa i naprawa będzie baaaaaardzo kosztowna.
REKLAMA