Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OO Calc - Kopiowanie komórek do innych po kliknięciu na przycisk

DominoAZS 08 Sty 2015 12:59 711 7
  • #1 08 Sty 2015 12:59
    DominoAZS
    Poziom 10  

    Witam! Proszę o pomoc w następującej kwestii:
    mam w jednym arkuszu dane liczbowe, testowe itd, natomiast w drugim arkuszu zrobiłem szablon dokumentu do wydruku. Obecnie ten szablon uzupełniam o potrzebne dane po prostu kopiując odpowiednie wartości z danej kolumny, do wiersza w szablonie dokumentu.

    Jednak chciałbym np dodać przycisk w pierwszym arkuszu do każdej kolumny, który niejako kopiowałby wskazane dane do wskazanych komórek arkusza z szablonem. Da się do takiego przycisku przypisać formułę czy może makro?

    0 7
  • #2 08 Sty 2015 13:45
    marek003
    Poziom 40  

    W excelu by było:
    1. Zamiast przycisku pole wyboru
    2. I kolejne komórki oparte na funkcji indeks() lub wyszukaj.pionowo()

    W OO będzie zapewne podobnie. Załącz "kawałek" twojego pliku (tylko nie fotka a plik w OO )

    0
  • #3 08 Sty 2015 14:19
    DominoAZS
    Poziom 10  

    W załączniku spakowany schemat pliku z opisem.

    __
    Sprawdzałem pomysł z tą listą wyboru no i teoretycznie też jest to fajne rozwiązanie.

    0
  • #4 08 Sty 2015 15:43
    marek003
    Poziom 40  

    :)
    To co chcesz to tylko makrem, a makra w OO mają inne ... są po prostu inne niż w Excelu ;) .
    Ja na chwilę obecną się nie podejmuję - za mały jestem :)
    Ale jakbym już robił to nie po opcji "wstaw" tylko przycisk "Twórz notę" i sam program (makro) po porównaniu daty zapłaty i terminu zapłaty wystawia noty do wszystkich spełniających warunek faktur.

    Jest tylko jedna rzecz tak na marginesie: powyższe wyliczenia dni spóźnienia są ok. pod warunkiem, że termin zapłaty wypada zawsze w dzień roboczy. Jeżeli nie i zdarzy się taki przypadek, to klient ma prawo pomimo terminu na sobotę zapłacić w poniedziałek a tu ta "nota" wykaże spóźnienie o 2 dni co nie powinno mieć miejsca.

    0
  • #5 08 Sty 2015 17:37
    DominoAZS
    Poziom 10  

    No właśnie tak przypuszczałem, że makro tylko wchodzi w grę.

    Co do terminy, to dobrze o tym wiem :) Jak narazie mam rozpracowaną sobotę, niedzielę, termin zostanie wskazany następny po tych dwóch przypadkach, jeszcze tylko musze do tego dołożyć listę dni ustawowo wolnych.

    No to może o makrach będzie trzeba poczytać...

    0
  • #6 08 Sty 2015 20:56
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    marek003 napisał:
    Ale jakbym już robił to nie po opcji "wstaw" tylko przycisk "Twórz notę" i sam program (makro) po porównaniu daty zapłaty i terminu zapłaty wystawia noty do wszystkich spełniających warunek faktur.
    Jak miałoby to wyglądać? Od daty do daty? Wyłączając opłacone?
    Jakieś makro dałoby się naskrobać, ale na jakich warunkach...

    Słownie dla Calc'a już było kiedyś na forum, "bezmakrowe", trzeba by poszukać.

    0
  • Pomocny post
    #7 08 Sty 2015 22:04
    marek003
    Poziom 40  

    adamas_nt napisał:
    Jak miałoby to wyglądać? Od daty do daty? Wyłączając opłacone?

    Zgodnie z zasadami księgowości nota odsetkowa tyczy się faktur już zapłaconych, ale poza terminem. Czyli za czas spóźnienia. Może się tyczyć tych jeszcze nie opłaconych (na dzień sporządzenia noty) ale wtedy jest "kłopot" z wyliczeniem wartości odsetek za zwłokę bo dzień sporządzenia noty prawię nigdy nie odpowiada dniu zapłaty (tego na razie nie przewiduję w "moim" załączonym pliku - a co nas to autor? )

    Co do wartości "słownie" bez makro, rzeczywiście było już na forum dla excela i myślę że do OO da się dostosować.

    Poniżej po przemyśleniach mój "projekt" pod OO bez makra (dodałem arkusz Pomoc i w nim docelowo była by jeszcze "funkcja" słownie gdy autor na to przystanie).

    Nota odsetkowa (lista faktur) tworzy się automatycznie (jednorazowo do 12 faktur) gdy daty zapłaty będą niezgodne z terminem. Trzeba by było dodać jeszcze jaką "opcję" jeżeli jakaś nota została zapłacona (jakaś zależność by wyrzucić to z listy) by nie było brane to pod uwagę.

    Arkusz ma ograniczenia do 60 faktur.

    0
  • #8 09 Sty 2015 08:50
    DominoAZS
    Poziom 10  

    Dziękuje za ten formularz :) Na jego podstawie jednak skorzystałem z pierwszej propozycji, czyli dodawanie kolejnych pozycji na podstawie listy wyboru w formularzu noty. Dodam sobie jeszcze komórkę pomocniczą, na podstawie której na liście wyboru będą tylko faktury z zaległościami.

    Myślę, że na początek wystarczy chociaż jeszcze dużo można uprościć.

    Na temat kwestii 'słownie' już czytałem ;)

    Dziękuje za nakierowanie z formułami.

    0