Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Versa + napęd - Sterowanie pilotem Satel T4 - napędem bramy garażowej.

grejfrutek 08 Jan 2015 15:43 6720 5
Optex
    grejfrutek
    Level 16  
    Witam, posiadam w domu alarm Satel Versa,
    do tego odbiornik Satel RX (433Mhz) z pilotem T-4 (dwa wolne przyciski, nie używane)

Jaka jest najprostsza metoda umożliwiająca sterowanie pilotem od alarmu, napędem bramy garażowej?

Czy da się zaprogramować pilot Satela podczas instalacji bramy? Częstotliwość pilotów bramy: 433,42 Mhz

Jestem na etapie wyboru napędu do bramy garażowej.

W załączniku schemat elektryczny napędu (Somfy Dexxo Optimo RTS).
  • Optex
    darzec
    Level 14  
    Jeśli masz możliwość puszczenia kabla z radiolini sterujacej centralią do napędu to by było najlepiej.

Możesz również dodać jedno kanałowy sterownik RE-1K do napędu.
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

grejfrutek wrote:
    Witam, posiadam w domu alarm Satel Versa,
    do tego odbiornik Satel RX (433Mhz) z pilotem T-4 (dwa wolne przyciski, nie używane)

Sorki, że się czepiam i odbiegnę trochę od tematu... co to znowu za "rzeźba", kto Ci polecił taki zestaw? Już pomijam fakt sterowania pilotem systemem alarmowym (wielokrotnie omawiany)...
    Po co ten odbiornik do Versy? Przecież centrala ta obsługuje moduł MCU który to moduł obsługuje zarówno piloty jak i czujki bezprzewodowe systemu Micra. Bez zbędnych kabli, niepotrzebnego zajmowania linii w centrali...
    Moja rada: Dokup MCU do Versy a posiadany odbiornik podłącz do sterownika bramy. Dwa przyciski zaprogramuj w MCU (jak już koniecznie musisz sterować alarmem za pomocą pilota), a kolejne dwa zaprogramuj w sterowniku do sterowania bramą.

Pozdrawiam.
    grejfrutek
    Level 16  
    Kabla nie mogę puścić, więc rozumiem że sterownik RE-1K będzie pracował niezależnie (nie musi być połączony z centralą alarmu).
    Wystarczy go podłączyć do +12V i styki NO, C do napędu - wejścia 11 i 12 ? Zaprogramować pilot, który posiadam i dopasować tryb pracy przekaźnika w sterowniku.
    grejfrutek
    Level 16  
    bhtom... bardzo dobrze, że się czepiasz.

Nikt mi nie polecił takiego zestawu. Sam robiłem instalację w domu, sam kompletowałem zestaw, montowałem i programowałem.
    Wszystko w oparciu o teorie stąd, instrukcje instalatora. A MCU... nie doczytałem, że obsługuje... piloty. Byłem przekonany, że tylko czujki bezprzewodowe Micra.
    Stąd ta "rzeźba" :D

Pomimo, iż Twoja "wersja" rozwiązania problemu jest droższa, od kolegi darzec, jest na pewno rozsądniejsza (możliwość rozbudowy o czujki bezprzewodowe).