Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta indukcyjna - Parametry techniczne instalacji elektrycznej

adam998 08 Sty 2015 16:03 6195 32
  • #1 08 Sty 2015 16:03
    adam998
    Poziom 25  

    Witam
    Prosiłbym znawców tematu o poradę jak wyglądałoby podłączenie płyty indukcyjnej w mieszkaniu w bloku. Z dokumentacji wynika że mam jakby 4 obwody:
    1 obwód gniazda wtykowe YDY żo 3/2,5 L-N 400, L-PE 400, N-PE 400
    2 obwód .....to samo............
    3 obwód ......to samo.........
    4 obwód oświetlenie YDY żo 3/1,5 300 300 300
    Czy płytę indukcyjną można podłączyć do takiej instalacji żeby działała prawidłowo i żeby bezpieczników nie wywalało gdy np. włączę dwa pola grzejne i żona włączy w tym czasie pralkę albo mikrofalówkę ?

    3 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 08 Sty 2015 17:21
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Proszę o schemat, z zabezpieczeniami.
    Jednak po samym opisie, wnioskować można, że raczej nie bardzo można włączyć płytę w któryś obwód.
    Może będzie trzeba przeciągnąć nowy przewód od rozdzielnicy.

    Ile faz ma kolega w mieszkaniu?
    Jaki przydział mocy? (umowa z zakładem energetycznym)

    1
  • #3 08 Sty 2015 18:38
    adam998
    Poziom 25  

    Witam w umowie z ENEA mam tak:
    Usługa w układzie 1-fazowym przy zabezpieczeniu przed licznikowym 25A, moc umowna 4kW. I jeszcze z tego co się dowiedziałem to od głównego rozdzielnika do mojego mieszkania doprowadzony jest przewód, teraz żebym nie pomylił czegoś 5/6 czyli nie wiem jak to rozumieć 5 żył każda po 6 mm ? chyba że coś pokręciłem i jest to przewód 6/5 ?

    0
  • #4 08 Sty 2015 18:49
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Jaka miałaby być ta płyta indukcyjna?
    Z umowy wynika trochę zbyt mała moc przyłączeniowa, nie wspominając o braku zasilania trójfazowego.

    0
  • #5 08 Sty 2015 18:56
    adam998
    Poziom 25  

    kozi966 napisał:
    Jaka miałaby być ta płyta indukcyjna?
    Z umowy wynika trochę zbyt mała moc przyłączeniowa, nie wspominając o braku zasilania trójfazowego.


    Witam
    No niestety płyta jeszcze tak na 100% nie wybrana najprawdopodobniej coś z Amica. Samsung albo Mastercook ale z tego co czytałem takie płyty mają moc około 7kW przy max mocy a nawet 7,4kW. Wiem że najlepszą opcją byłoby podłączenie 3-fazowe ale w tych warunkach jak tego dokonać i jaka byłaby procedura ?

    0
  • #6 08 Sty 2015 18:59
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Trzeba wystąpić z wnioskiem o zmianę (zwiększenie) mocy przyłączeniowej.
    Dodatkowo, zmodyfikować instalację tak aby "obsłużyła" ową płytę. To znaczy, potrzebne będzie nowe zabezpieczenie i przewód poprowadzony do przyszłego miejsca instalacji płyty indukcyjnej.

    1
  • #7 08 Sty 2015 19:02
    adam998
    Poziom 25  

    kozi966 napisał:
    Trzeba wystąpić z wnioskiem o zmianę (zwiększenie) mocy przyłączeniowej.
    Dodatkowo, zmodyfikować instalację tak aby "obsłużyła" ową płytę. To znaczy, potrzebne będzie nowe zabezpieczenie i przewód poprowadzony do przyszłego miejsca instalacji płyty indukcyjnej.


    a orientuje się może kolega jaki byłby koszt takiego manewru ?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #9 08 Sty 2015 19:18
    bruff
    Poziom 2  

    Witam, piszesz, że:
    "...mam jakby 4 obwody, obwód gniazda wtykowe YDY żo 3/2,5 L-N 400, L-PE 400, N-PE 400"
    W Polsce standard gniazd wtykowych to YDY (p,żo) 3x2,5mm2 230V, a do tego masz umowę z ENEA na usługę w układzie 1-fazowym przy zabezpieczeniu przed licznikowym 25A, moc umowna 4kW. Sprawdź dokładnie czy masz faktycznie przewód zasilający 5x6mm2 i czy napewno masz moc umowną 4kW.

    0
  • #10 08 Sty 2015 19:27
    adam998
    Poziom 25  

    bruff napisał:
    Witam, piszesz, że:
    "...mam jakby 4 obwody, obwód gniazda wtykowe YDY żo 3/2,5 L-N 400, L-PE 400, N-PE 400"
    W Polsce standard gniazd wtykowych to YDY (p,żo) 3x2,5mm2 230V, a do tego masz umowę z ENEA na usługę w układzie 1-fazowym przy zabezpieczeniu przed licznikowym 25A, moc umowna 4kW. Sprawdź dokładnie czy masz faktycznie przewód zasilający 5x6mm2 i czy napewno masz moc umowną 4kW.


    Witam
    W dokumentacji mam tak jak napisałem.... natomiast dowiedziałem się że ten przewód 5x6mm to jest jakby taki bonus dla odbiorców.... nie wiem z czym to zjeść ale tak usłyszałem...... Rozumiem że chce kolega powiedzieć że ten przewód wskazuje na to że może to być większa moc niż te 4kW ?

    0
  • #11 08 Sty 2015 19:30
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Nie, ten przewód wskazuje na to, że elektryk myślał jak projektował lub wykonywał.
    Dzięki niemu, nie będzie trzeba przerabiać instalacji od rozdzielni mieszkaniowej do rozdzielni piętrowej.

    1
  • #12 08 Sty 2015 19:30
    bruff
    Poziom 2  

    Dla podłączenia Twojej płyty indukcyjnej potrzebujesz min. instalacji 2F, a w rzeczywistości wiąże się to z posiadaniem licznika 3F. Na umowie z ENEA moc przyłączeniowa powinna być 12,5kW jeżeli masz zabezpieczenia 25A i powinieneś mieć WLZ do licznika min. 5x2,5m2, a do mieszkania min. 4x2,5mm2. Proszę o jakieś szczegółowe informację co do licznika, WLZ, płyty to może coś poradzę.

    Moderowany przez retrofood:

    Pół ostrzeżenia za taki tekst.

    0
  • #13 08 Sty 2015 19:47
    adam998
    Poziom 25  

    kozi966 napisał:
    Nie, ten przewód wskazuje na to, że elektryk myślał jak projektował lub wykonywał.
    Dzięki niemu, nie będzie trzeba przerabiać instalacji od rozdzielni mieszkaniowej do rozdzielni piętrowej.


    Pocieszające to co kolega pisze i to że prawdopodobnie elektryk myślał :-) przerabianie w tej chwili instalacji od mieszkania do rozdzielni chyba jest nie realna ze względu na wykończone klatki.....

    1
  • #14 08 Sty 2015 19:53
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka

    bruff napisał:
    powinieneś mieć WLZ od licznika do mieszkania min. 5x2,5m2.


    WLZ od licznika do mieszkania 5x2,5mm²? Kolega chyba żartuje z tak mizernym przekrojem :|
    Poza tym WLZ jest do licznika.

    Edit.
    Widzę, że kolega zmienił post:
    bruff napisał:
    a do mieszkania min. 4x2,5mm2.

    To chyba żarty są jakieś.

    1
  • #15 08 Sty 2015 20:49
    adam998
    Poziom 25  

    bruff napisał:
    ...dla podłączenia Twojej płyty indukcyjnej potrzebujesz min. instalacji 2F, a w rzeczywistości wiąże się to z posiadaniem licznika 3F. Na umowie z ENEA moc przyłączeniowa powinna być 12,5kW jeżeli masz zabezpieczenia 25A i powinieneś mieć WLZ od licznika do mieszkania min. 5x2,5m2. Proszę o jakieś szczegółowe informację co do licznika, WLZ, płyty to może coś poradzę.


    Niestety na chwilę obecną nie posiadam innych informacji niż to co napisałem.... napiszę gdy się dowiem jak to wygląda szczegółowiej. Na razie dziękuję za pomoc.

    Dodano po 53 [minuty]:

    Znalazłem taki artykuł:

    .....Płyta indukcyjna- jakie przewody stosować?
    Wedle zaleceń większości producentów, minimalny przekrój przewodu przyłączeniowego (od skrzynki z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym do płyty) powinien wynosić:
    1.Przy instalacji 3-fazowej (400V) stosujemy przewód minimum 5x 2,5mm2
    2.Przy instalacji 1-fazowej (230V) stosujemy przewód minimum 3x 4mm2


    .....Nie odpowiadam ani sumieniem, ani majątkiem za poniższe słowa, ale wydaje mi się, że należy rozgrzeszyć ludzi stosujących przewód 2,5mm2 do płyty indukcyjnej (oczywiście jeśli jest to płyta przeznaczona pod 230V) z kilku powodów:
    •Maksymalne obciążenie przewodu 2,5mm2 to 30A, czyli przy instalacji 230V prawie 7kW (prawie dokładnie tyle ile wynosi maksymalna moc kuchenek indukcyjnych)
    •Płyty indukcyjne 1-fazowe nawet jeśli mają moc 7,2 czy 8KW nigdy tak naprawdę tej mocy nie osiągają. Nigdy! Sterownik załączający odpowiednie pola indukcyjne zawsze w ten sposób przełącza napięcie, że jednorazowo płyta osiąga moc około 3,5-4kW. Nawet jeśli akurat gotujemy na wszystkich polach indukcyjnych (są wyjątki!)
    •Bardzo często (szczególnie w blokach) przewód między tzw. licznikiem a skrzynką z zabezpieczeniem ma przekrój 2,5mm2. Zastosowanie w tym przypadku przewodu 4mm2 na dojście do odbiornika (płyty) nie ma sensu! Nigdy nie należy zwiększać przekroju przewodu już raz zmniejszonego.


    http://plyta-indukcyjna.pl/podlaczenie-plyty-indukcyjnej

    Moderowany przez Łukasz-O:

    Radzę nie sugerować się artykułem w linku. Nie pisał go elektryk tylko laik.

    -4
  • #17 08 Sty 2015 21:07
    adam998
    Poziom 25  

    kkas12 napisał:
    Skoro zabiera się kolega za udzielanie "rad" samemu sobie to kontynuacja tego wątku sensu większego nie ma
    Mimo kontrowersyjności autoporad proszę zamknąć wątek.


    Kolego spokojnie może ja zdecyduje kiedy zamknąć wątek.....
    może niech kolega ustosunkuje się do sugestii z tego artykułu i obali tą teorie, będzie z tego więcej pożytku.

    -1
  • #18 08 Sty 2015 21:12
    kkas12
    Poziom 41  

    Obym ja za Ciebie decydować nie musiał.
    Bo jeszcze jedna tego typu bzdura (a jest ich więcej)

    Cytat:
    Bardzo często (szczególnie w blokach) przewód między tzw. licznikiem a skrzynką z zabezpieczeniem ma przekrój 2,5mm2. Zastosowanie w tym przypadku przewodu 4mm2 na dojście do odbiornika (płyty) nie ma sensu! Nigdy nie należy zwiększać przekroju przewodu już raz zmniejszonego.
    a decyzję podejmę.
    I zapewniam, że będzie ona słuszna, gdyż podanych linków czytać nie muszę, ale muszę reagować na zamieszczanie wyssanych z palca teorii.

    A z podanego linku więcej byłoby "pożytku" gdybyś zamieścił go w Matołku i tam prosił o podjęcie dyskusji na temat jego zawartości.

    0
  • #19 08 Sty 2015 21:15
    TWK
    Specjalista elektryk

    adam998 napisał:
    •Maksymalne obciążenie przewodu 2,5mm2 to 30A, czyli przy instalacji 230V prawie 7kW (prawie dokładnie tyle ile wynosi maksymalna moc kuchenek indukcyjnych)
    Proszę o zapoznanie się z normą PN-IEC 60364-5-523:2001 - dla przewodu w ścianie jest to dużo mniej. A zabezpieczenie musi być jeszcze mniejsze.

    adam998 napisał:
    są wyjątki!
    I wystarczy.

    adam998 napisał:
    •Bardzo często (szczególnie w blokach) przewód między tzw. licznikiem a skrzynką z zabezpieczeniem ma przekrój 2,5mm2. Zastosowanie w tym przypadku przewodu 4mm2 na dojście do odbiornika (płyty) nie ma sensu! Nigdy nie należy zwiększać przekroju przewodu już raz zmniejszonego.
    Jak mamy przekrój 2,5 mm² jako zasilanie mieszkania, to nie ma sensu montowanie płyty. A zdanie o niezwiększaniu przekroju też nie ma uzasadnienia w normach - dobór przewodów i zabezpieczeń obejmuje kilka kryteriów (jest temat-ogłoszenie w tym dziale, gdzie podstawowe informacje na ten temat są przedstawione).

    adam998 napisał:
    Wedle zaleceń większości producentów, minimalny przekrój przewodu przyłączeniowego (od skrzynki z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym do płyty) powinien wynosić:
    1.Przy instalacji 3-fazowej (400V) stosujemy przewód minimum 5x 2,5mm2
    2.Przy instalacji 1-fazowej (230V) stosujemy przewód minimum 3x 4mm2
    Nieprawda, nie jest to przekrój przewodu od skrzynki z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym, ale przekrój od listwy w puszce do płyty. Ten przewód charakteryzuje się innym ułożeniem (inne warunki chłodzenia) niż przewód w ścianie.

    3
  • #20 08 Sty 2015 21:43
    kozi966
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    To napisał autor pod komentarzami do tego wywodu w linku:

    Cytat:
    Witam. Na wstępie zaznaczam, ze nie jestem elektrykiem i nie biorę odpowiedzialności za swoją opinię.

    0
  • #21 08 Sty 2015 21:51
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 08 Sty 2015 22:29
    adam998
    Poziom 25  

    Dziękuję za dyskusje Panowie.... zamieściłem ten link bo człowiek zawsze się łudzi że być może jednak da się cos zrobić z tego co jest :-)
    Czyli podsumowując 3 fazy to jedyne słuszne i prawidłowe rozwiązanie.

    0
  • #24 27 Sty 2015 10:48
    adam998
    Poziom 25  

    Witam
    Składam właśnie wniosek o określenie warunków podłączenia..... jest tam tabelka aby określić jaką moc przyłączeniowa potrzebujemy....
    Rozumiem żeby to określić potrzebuję znać moc płyty oraz innych urządzeń znajdujących się w mieszkaniu.
    Płyta indukcyjna max. moc gdy używamy wszystkich pól grzewczych na max mocy to około 7,5kW, skoro teraz mam 4kW moc przyłączeniową rozumiem ze te 4kW powinny wystarczyć na resztę urządzeń... Czyli podsumowując jakbym miał moc 11kW to powinno wystarczyć niestety w tabelce jest albo 10 a następna moc 12kW czyli brać 12 ?

    0
  • #25 27 Sty 2015 17:31
    bruff
    Poziom 2  

    ...wystąpiłbym o moc przyłączeniową 12 kW. Koszt opłaty za podłączenie pomiędzy 10kW a 12kW to średnio ok.120zł, a otrzymasz zabezpieczenia przedlicznikowe 20A.

    Moderowany przez kkas12:

    3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

    Oczywiście u siebie może kolega występować o co chce, ale radzić w taki sposób koledze nie wolno!
    Więc na kolegi miejscu głęboko bym się zastanowił przed zamieszczeniem tego postu, gdyż w dzisiejszych czasach zabezpieczenie przed licznikiem o wartości mniejszej niż 25A to po pierwsze brak funkcjonalności instalacji oraz brak selektywności zabezpieczeń a po drugie ceny są też inne.
    Więc to co napisał kolego jest opartym na "oszczędnościach" wprowadzaniem w błąd.
    Innymi słowy uznane zasady wiedzy technicznej sobie, a kolega sobie.

    -1
  • #28 04 Cze 2015 19:06
    adam998
    Poziom 25  

    Witam
    Moc zwiększona do 12kW, jako ciekawostkę powiem że w mieszkaniach wielorodzinnych (blokach) opłata za zwiększenie mocy z 4 do 12 kW wyniosła 134zł

    1
  • #29 04 Cze 2015 20:18
    TWK
    Specjalista elektryk

    adam998 napisał:
    Moc zwiększona do 12kW, jako ciekawostkę powiem że w mieszkaniach wielorodzinnych (blokach) opłata za zwiększenie mocy z 4 do 12 kW wyniosła 134zł
    Jest to zależne od współczynnika jednoczesności, czyli pośrednio od liczby mieszkań w budynku. Opisano to w normie N-SEP-E-002.

    0
  • #30 18 Paź 2015 22:26
    adam998
    Poziom 25  

    Witam po dłuższej przerwie... płyta indukcyjna podłączona ale co się okazało że nie było potrzeby przechodzenia na prąd 3-fazowy płyta miała dwie opcje zasilania 230V i 400V przyznam że nie do końca to rozumiem.

    2