Witam. Czy ktoś wie kiedy ustawiając rozrząd w boxerze 2.2 hdi 2009 trzeba ustawic 4. tłok na GMP? bo miałem ustawiony według 1 tłoka na GMP i silnik się nie odzywa. czujnik polozenia wałkow rozrządu jest na 4 tłoku. wygląda na to że rozrząd jest przestawiony o 180 stopni.. proszę o szybką odpowiedź.
czwarty byl w fazie wydechu. ale już okej. we francuzach liczy się pierwszy tlok od prawej strony. po prostu musze przestawić rozrząd o 180 stopni i będzie okej.
Drodzy majsterkowicze,
Zanim zaczniecie grzebac w samochodzie, powinniscie zrozumiec dzialanie silnika (i innych zespolow rowniez). Poczytajcie troche i nie zawracajcie glowy ludziom dobrej woli pytaniami na poziomie zero. Tutaj mozna udzielic rady, poratowac informacja, ale nie nauczac mechaniki od podstaw. To forum ma chyba inne aspiracje.
Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Pozdrawiam,
nie musisz mnie podstaw uczyć. normalnie sie ustawia pierwszy tłok na GMP ale tutaj we "francuzach" ustawia sie czwarty tłok w pozycji GMP. chyba nie musze mówić że GMP jest przy zamkniętych zaworach czyli podczas suwu pracy. generalnie chodziło od to że złożyłem auto konkretnie rozrząd ustawiając pierwszy tłok na GMP a tutaj zadalem takie pytanie chcąc się upewnić ze powinno sie ustawic w tym konkretnie silniku czwarty tłok a nie pierwszy czyli mówiąc krótko przestawić wał o 180 stopni wtedy czwarty tłok będzie w suwie pracy. pozdrawiam.
zadalem takie pytanie chcąc się upewnić ze powinno sie ustawic w tym konkretnie silniku czwarty tłok a nie pierwszy czyli mówiąc krótko przestawić wał o 180 stopni wtedy czwarty tłok będzie w suwie pracy.
????
Jesli masz podstawy mechaniki, zastanow sie troche, a zrozumiesz jakie bzdury piszesz.