Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TOSHIBA QOSMIO X505 brak podświetlenia klawiatury

skowronek575 08 Jan 2015 18:40 2466 7
    skowronek575
    Level 2  
    witam;)

Mam pytanie odnośnie ważnego problemu w laptopie marki Toshiba model Qosmio X505 z systemem WINDOWS 7 (ZAKUPIONY W USA), gdyż jak do tej pory nigdzie w sieci nie udało mi się natrafić na skuteczne rozwiązanie tej usterki. Zatem liczę na wiedzę i dobre rady Drogich forumowiczów;)

Problem polega na tym, że nie działa podświetlenie klawiatury, które pierwotnie doskonale podświetlało klawisze. Oczywiście nie ma problemu z funkcjami poszczególnych klawiszy, ale brak jest podświetlenia klawiatury (barwa biała) oraz paska touch pad'a (barwa czerwona), który również działa bez zarzutów gdy chodzi o kierowanie kursorem, ale nie informuje na ekranie o włączeniu lub wyłączeniu manualnym touch pada przy pomocy przycisku, a robił to wcześniej pokazując komunikat na ekranie, jednocześnie włączając lub wyłączając czerwone podświetlenie płytki touch pada.

Pierwotnie podświetlenie klawiatury uruchamiała kombinacja klawiszy Fn+Z (teraz przy naciśnięciu tej kombinacji klawiszy uruchamia się zupełnie inna funkcja - a mianowicie następuje włączenie lub wyłączenie WI-fi.

Problem ten jest niezwykle irytujący i bardzo zależy mi na szybkim i skutecznym usunięciu tej usterki, gdyż sporo czasu spędzam pisząc na komputerze, a brak podświetlenia klawiszy bardzo utrudnia mi pracę w warunkach braku dostatecznego oświetlenia.

Dodam, że dotykowy panel boczny z podręcznymi funkcjami laptopa po naciśnięciu dowolnego przycisku działa, ale już nie jarzy się stale na czerwono jak pierwotnie, ale zaraz po naciśnięciu przycisku jedynie przez chwilę podświetla się na czerwono po czym gaśnie. Jedynie przycisk "POWER" stale świeci się na czerwono.

Nie mam pojęcia co może być przyczyną problemu (czy to usterka systemowa czy sprzętowa) i w jaki sposób skutecznie zdiagnozować przyczynę owego problemu i skutecznie ją usunąć. Zatem bardzo proszę Was o pomoc.

Czy przyczyna leży po stronie sprzętu i nawalił jedynie układ zasilania podświetlenia - nie wiem czy to słuszny trop ponieważ gdy nacisnę Caps Lock to kontrolka tego klawisza jarzy się na żółto, podobnie kontrolka wskazująca włączenie klawiatury numerycznej ( i czy w związku z tym konieczna jest wymiana całej klawiaturę czy wystarczy wymiana jakiegoś innego komponentu związanego z podświetleniem)?

A może przyczyna leży gdzie indziej - np. czy może wynikać z braku aktualizacji jakichś sterowników (jeśli tak to proszę napiszcie jakich)?
    Dodam, że laptop posiada BIOS w wersji 1.40 ( i nigdy nie przestawiałam tam nic w ustawieniach fabrycznych - przynajmniej nic o tym nie wiem;). Zastanawia mnie ta nagła zmiana funkcji kombinacji klawisza funkcyjnego Fn+Z i nie wiem co mogło spowodować takie przestawienie funkcji i czy ma to znaczenie w rozwiązaniu problemu.

Czy słabsza kondycja baterii (określana przez PC Healt Monitor jako "poor" tj. poniżej 40% pierwotnej możliwości może być przyczyną takiego stanu rzeczy, a może nie ma żadnego związku z brakiem uruchamiania się podświetlenia? Dodam ze gdy laptop jest podłączony do źródła zasilania podświetlenie nadal nie działa.

Z góry bardzo dziękuję za wszelką okazaną pomoc w rozwiązaniu problemu.
    W razie gdyby ktoś potrzebował jeszcze jakichś informacji podam więcej szczegółów, bo nie mam pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i jak rozwiązać ten problem. Proszę piszcie jeżeli ktoś z was spotkał się z tą usterką w swoim laptopie.

pozdrawiam serdecznie i bardzo liczę na Was
    julia
    zatronik1
    Level 25  
    Sprawdziłaś czy biosie są jakieś utawienia dotyczace problemu?.
    skowronek575
    Level 2  
    a możesz mi kolego powiedzieć jak to zrobić tzn. jak wejść do Biosa w Windows 7 _wybacz w tej materii jestem zielonym szczypiorkiem gdyż do tej pory bawiłam się wyłącznie na Mackach i innych systemach, a to moja pierwsza toshiba. zatem jeżeli Cię to nie zniechęci to proszę wytłumacz mi krok po kroku jak wejść do biosa i sprawdzić czy nic tam nie jest nabałaganione, bo nie chcę narobić przypadkowo większych problemów.
    Z góry dzięki za pomoc i zainteresowanie problemem
    pozdrawiam serdecznie
    julia
    zatronik1
    Level 25  
    Aby wejść do biosu w toshibie naciskamy przy starcie F2. Będzie tam sporo zakładek. Zmiany ustawień nie dokonujemy pohopnie. Zmieniamy tylko te ustawienia których działanie rozumiemy. Aby zapisać zmiany wychodzimy przez F10
    skowronek575
    Level 2  
    sprawdziłam, w bios wszystko bez zarzutów, teoretycznie podświetlenie powinno działać gdyż jest włączone, a zatem poszukuję dalej. ale dzięki za wszelkie sugestie i pomoc
    zatronik1
    Level 25  
    Jak sprawdziłaś i jest tam jako właczone to możliwości na poziomie użytkownia wyczerpałaś. I odopwiadając na Twoje pytanie jest to problem sprzętowy i pozostaje serwis.
    Argennto_1
    Level 33  
    Być może klawiatura została zamoczona. Dlatego skrót do podświetlenia działa inaczej. Na początek proponował bym odinstalować i zainstalować ponownie oprogramowanie Toshiby zarządzające tymi kombinacjami klawiszy. Co się dzieje po wciśnięciu Fn+F8?
    skowronek575
    Level 2  
    witam
    Jeżeli chodzi o zalanie klawiatury to ta przyczyna odpada ponieważ zawsze ekstremalnie dbam o dobro moich laptopów - zawsze maja na sobie pokrowce zapobiegające zabrudzeniu i zalaniu sprzętu, a gdy z nich korzystam nie konsumuję;) Nie zezwalam także korzystać zwierzakom domowym z komputerów (mając w pamięci atak na mojego macka przez ześwirowanego kotka;) zatem laptop nie odniósł nigdy żadnych mechanicznych uszkodzeń, jest zadbany, czyściutki gdyż należę niestety do chorobliwych wręcz czyściochów. Ponadto nigdy mi nie upadł i nie ma na koncie żadnych crash testów ani innych prób destrukcji;)

Nie mam pojęcia co spowodowało nagłą zmianę funkcji kombinacji klawiszy Fn+Z która pozwalała łatwo sterować podświetleniem (a po naciśnięciu Fn+F8 włącza się wi-fi tak jak w przypadku fn+Z, a zatem obie kombinacje klawiszy dublują tę funkcję).

Sądzę że Twoje sugestia odnośnie przeinstalowania sterowników może okazać się słusznym tropem - już sama zaczęłam się nad tym zastanawiać po zauważeniu że brak jest właściwej funkcji przyporządkowanej pierwotnie Fn+z a w bios wszystko okazało się ok. Już nawet zorientowała się odnośnie sterowników które powinny odpowiadać za sterowanie podświetleniem klawiatury (najważniejszy Toshiba HW set up - w którym ewidentnie brak jednej zakładki o nazwie "illumination", a sądzę że już kiedyś z niej korzystałam zatem ten sterownik może być niekompletny. Spróbuję zatem odinstalować sterowniki i zainstalować wersje z oficjalnej strony Toshiby. Oby pomogło;)
    dzięki za wszelkie pomysły i pomoc;))
    pozdrawiam serdecznie
    jula