Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralko-suszarka Ariston AQM9D49U - Wyświetla kod błędu F15

newDJ 08 Sty 2015 19:07 2157 3
  • #1 08 Sty 2015 19:07
    newDJ
    Poziom 17  

    Panowie, przyszło mi uzdrawiać pralko-suszarkę Ariston AQM9D49U.

    Ktoś powypinał moduł programatora. Właścicielka tłumaczy niejasno, że coś się wyświetlało. Po sprawdzeniu i ponownym wpięciu modułu pralka ożyła. Jednak tu pojawił się problem gdyż wyświetla się błąd F15. Gdy wreszcie wyciągnąłem od właścicielki to okazało się, że w 2013 roku w ramach gwarancji serwis wymieniał płytę modułu dwa razy właśnie z powodu błędu F15. Proszę o sugestie co może być prawdopodobną przyczyną powtórnego wyświetlania się tego samego błędu.

    0 3
  • Pomocny post
    #2 08 Sty 2015 21:54
    skała
    Poziom 16  

    Witam .
    Producent opisuje to tak:
    F15 – Brak wyłączenia suszenia
    1. Sprawdzić, czy złącze CN1 jest prawidłowo podłączone do płyty połączeń.
    2. Poprawić styki złącza.
    3. Sprawdzić, czy czujnik poziomu jest prawidłowo podłączony.
    4. Wymienić złącze.
    5. Wymienić czujnik poziomu.
    6. Wymienić płytę łączącą.

    2
  • #3 09 Sty 2015 16:30
    newDJ
    Poziom 17  

    Dziękuję za info. Zastanawia mnie fakt kolejnego jak twierdzi właściciel 3 lub 4 wystąpienia tego samego błędu. Na czym należałoby się skupić aby nie tylko naprawić, ale i w przyszłości uniknąć tego samego błędu.

    Problem rozwiązany bez zbędnych kosztów. Po analizie płyty modułu i układu połączeń okazało się, że problemem była nie płyta tylko załamujący się wężyk łączący kubek hydrostatu z samym hydrostatem. Przeczyszczenie i właściwe jego umocowanie wyeliminowało powtarzający się co pewien czas błąd F15. Natomiast serwis w lipcu 2013 roku wymienił na gwarancji płytę, a mimo tego problem się powtarzał aż upłynęła gwarancja.

    1
  • #4 08 Lip 2018 13:25
    wojciechbanach
    Poziom 2  

    Witam.
    Borykam się od kilku dobrych dni z błędem F15.
    Serwis (jeżeli tak można ich nazwać) za każdym razem ma inne tłumaczenie tego błędu. Jednoznacznie nie mogą stwierdzić co jest przyczyną.
    Sprawdziłem hydrostat pod oscyloskopem. Generuje sygnał prostokątny i zmienia częstotliwość wypełnienia ze wzrostem ciśnienia więc chyba jest sprawny.
    Triak wygląda na sprawny ale dla pewności był usunięty na czas testów. W akcie desperacji wyluzowałem nawet wszystkie przekaźniki do sprawdzenia. Faktycznie jeden elektrycznie wygląda na zmęczony. Ale kolejna próba bez przekaznikow. Efekt bez zmian. Jedyne co pomaga to nie podłączony hydrostat i reset. Ale wówczas nie wyrzuca błędu ani nie startuje - po prostu odlicza czas. Czy ktoś może ma jeszcze pomysł co może być przyczyną (oprócz wymiany sterownika).
    A może ktoś jest w posiadania schematu elektrycznego tego modelu?
    Dzięki i pozdrawiam

    0