Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Atmega32 - Pierwsze programowanie nie działa tak jak powinna

grunz 08 Sty 2015 20:57 1431 14
  • #1 08 Sty 2015 20:57
    grunz
    Poziom 18  

    Witam.
    Dostałem "płytkę z Atmegą32" i program "sterownik terrarium", który podobno działa... Wgrałem go i niestety lipa.
    Tzn. niektóre funkcje działają jednak nie wszystkie.
    Można ustawić godzinę, czasy włączenia/wyłączenia urządzeń zewnętrznych jednak po upływie określonego czasu nie ma żadnej reakcji.
    Elektronika jest sprawna ponieważ wgrywałem inne "uniwersalne programy" i te działały bez problemu.
    Z tego też wnioskuję, że fusebity są dobrze ustawione...
    Chciałbym wrzucić program, pytanie tylko w jakim formacie ma on być :
    .bas
    .bin
    .hex

    0 14
  • #3 08 Sty 2015 21:42
    grunz
    Poziom 18  

    No to wrzucam. Atmega32 - Pierwsze programowanie nie działa tak jak powinna

    Tak wygląda płytka. Czujniki mam takie jak na rysunku i ta samo mam je podłączone. Zasilanie : zasilacz stabilizowany 9V 1A
    Dodam, że czujnik temperatury DS18B20 działa i pomiar jest dokładny
    Bateria podtrzymująca też jest.

    0
  • #4 09 Sty 2015 07:49
    yokoon
    Poziom 28  

    Witam.
    W programie jest deklarowany mikrokontroler Atmega16 być może, że różnią się rejestrami.

    Jeżeli posiadasz pełną wersję Bascoma to spróbuj zrobić tak:
    - otwórz plik z rozszerzeniem .bas
    - w linii $regfile = "m16def.dat" zmień na "m32def.dat"
    - skompiluj program i wgraj do procka być może wtedy będzie dobrze.

    3
  • #5 10 Sty 2015 21:52
    grunz
    Poziom 18  

    Witam.
    Układ śmiga. Martwi mnie jeszcze jedna sprawa. Jak chcę wybrać jakieś ustawienia z menu to nie zawsze działają przyciski wyboru. Czasami reagują od razu, czasami muszę dłużej przytrzymać a czasami muszę kilka razy wcisnąć ...
    Zmieniłem wartość waitms na 100 i działa trochę lepiej ale minusem jest mruganie tekstu...
    Gdybym chciał zamiast funkcji klimatyzacji mieć kolejny moduł regulacji temperatury to co powinienem zmienić???

    0
  • #6 11 Sty 2015 14:03
    yokoon
    Poziom 28  

    Witam.
    Może zdradzisz tajemnicę co zrobiłeś, że śmiga ?

    0
  • #7 11 Sty 2015 16:05
    grunz
    Poziom 18  

    Zrobiłem to co napisałeś :

    yokoon napisał:
    Jeżeli posiadasz pełną wersję Bascoma to spróbuj zrobić tak:
    - otwórz plik z rozszerzeniem .bas
    - w linii $regfile = "m16def.dat" zmień na "m32def.dat"

    I działa ale teraz mam problemy z postu powyżej...
    Masz na to jakiś pomysł???

    0
  • #8 11 Sty 2015 17:12
    yokoon
    Poziom 28  

    Witam.
    Przeglądając program zauważyłem, że w pętli Do..Loop jest bardzo dużo Cls'ów.
    Spróbuj nie które usnąć przez zrobienie z nich komentarzy stawiając przed znak ' (apostrof). Po każdym zaznaczeniu sprawdzaj czy mruganie tekstu ustąpiło.

    0
  • #9 11 Sty 2015 18:19
    grunz
    Poziom 18  

    Niestety nic to nie daje. Wręcz przeszkadza, ponieważ napisy nakładają się na siebie...
    Mruganie zlikwidowałem zwiększając trochę waitms. Przyciski niestety nadal nie działają prawidłowo

    0
  • #10 06 Kwi 2015 14:15
    grunz
    Poziom 18  

    Powoli zaczyna to działać...
    Jako czujnik wilgotności mam dht11. Może on również być czujnikiem temperatury.
    Co muszę zmienić/dodać, żeby ten czujnik mierzł zarówno temperaturę jak i wilgotność?

    0
  • #11 06 Kwi 2015 21:01
    dondu
    Moderator Mikrokontrolery Projektowanie

    Mam dla Ciebie dobrą radę - wyrzuć Bascom ze swojego komputera i zacznij programować w C - wszystko co trzeba w tym zakresie znajdziesz tutaj: http://mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html

    A zrób to dlatego, że: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jaki-jezyk-wybrac.html

    Znajdziesz tam także DHT-11: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/D...gotnosci-temperatury-Przyklad-AVR-ATmega.html

    0
  • #12 06 Kwi 2015 21:30
    grunz
    Poziom 18  

    C też się kiedyś troszkę uczyłem... "Język popularny wśród najmłodszych elektroników, ze względu na podobieństwo do Basic-a" Dawno temu jakdinozaury biegały po ulicach miałem Commodore64 i tam troszkę pisałem w Basic-u. I właśnie dlatego jakoś mnie do bascom-a ciągnie... Spróbuję zarazić się programem C ;-) Może coś z tego wyjdzie :-)

    0
  • #14 07 Kwi 2015 05:43
    grunz
    Poziom 18  

    Mam takie jeszcze jedno pytanie ...
    Czy w przypadku przejścia na C to czy płytka z Atmegą, którą posiadam przyda mi się czy muszę mieć inny "sprzęt" ?

    0