Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę

wlochacz4444 09 Sty 2015 03:19 1803 14
  • #1 09 Sty 2015 03:19
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Witam, zakupiłem kino domowe amplituner. Nie działa jednak do końca poprawnie. Mianowicie problem jest z zasilaniem. To co zauważyłem, to napięcie najpierw trafia do płytki standby, na której znajduje sie przekaźnik elektromagnetyczny 9V i mały transformator który powinien go włączyć. Jednak nie wiedzieć czemu nie włącza go. Na początku myślałem ze to przekaźnik, więc kupiłem 12V bo podobno nie ma to tak dużej różnicy, ale niestety nic to nie dało. Zacząłem dalej szukać, sprawdzać napięcie no i zauważyłem, ze nie dochodzi tam do niego w ogóle nic. Kombinując dalej zacząłem sprawdzać opór rezystorów ale to też nic to nie dało. Potem zauważyłem ze przy mocowaniu płytki jest pęknięcie, akurat od strony ścieżek doprowadzający zasilanie do przekaźnika. Polutowałem ścieżki i dalej nic. Zauważyłem grzejący sie tranzystor C2785 czy on może być przyczyna usterki i ewentualnie czym mogę go zastąpić ? Bo jest na tej płytce taki sam ale ten akurat się nie grzeje - parzy.

    0 14
  • #2 09 Sty 2015 05:11
    mobius121
    Poziom 17  

    Kolego pisz poprawnie bo ci moderator uszy urwie. Raczej daj to komuś do naprawy skoro nie masz za bardzo pojęcia, jak sam zauważyłeś. Przekaźnik nie może być sobie na 9 V lub 12 V, tak samo rezystory mają określone wartości a nie jakieś tam. jeżeli mamy pomóc, a chcesz go sam naprawiać to zrób łaskawie zdjęcia tych elementów z każdej możliwej strony i sam nic nie grzeb bo może być tylko gorzej. Co oznacza tranzystor się grzeje - parzy, czy jest ciepły ?
    Ze schematu wynika że przekaźnik jest sterowany z płyty głównej - sprawdź jakie masz napięcia na na gnieździe CN903, który tranzystor się grzeje ? Q951 czy Q901

    0
  • #3 09 Sty 2015 13:16
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Zdjęcia płytki. Co ciekawe jak się mechanicznie zepnie styki w przekaźniku to sprzęt działa, nie wyłącza się i działa poprawnie. Naciśnie przycisku POWER na panelu głównym powoduje wyłączenie jak i włączenie zasilania. Napięcie na 1 i 3 pinie 29,4 v, natomiast na 2 i 3 32,8 v.

    Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę

    0
  • #4 09 Sty 2015 23:30
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Drodzy koledzy wymieniłem kondensatory oraz rezystory dalej efektu nie ma. Czy ma może ktoś jakieś pomysły co mogło walnąc ? Dziwi mnie tylko to ze działa wszystko normalnie ale po mechanicznym zwarciu styków przekaźnika. Oglądam właśnie płytę główna. Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę

    Zauważyłem cześć R1632 jest strasznie zdeformowana, nie pokazuje żadnych wartości w przeciwieństwie do R1635 -9,9 om. Sony str-ksl5 - Nie działa płytka standby nie włącza zasilania proszę o radę

    0
  • #5 10 Sty 2015 00:07
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Oglądanie nic nie da.
    Trzeba mierzyć.
    Skoro przekaźnik sprawny to sprawdź jeszcze diodę D951 czy niema zwarcia to tak ku pewności a potem sprawdzić czy z płyty dochodzi sygnał sterujący masz na gnieździe niebieskim opisane sygnały. Trzeba mierzyć i sprawdzać czy jak wciśniesz standby czy pojawia się jakieś napięcie na zacisku względem GND ( masy ) .

    Zaś co do tranzystora Q951 widać że idzie ścieżka od cewki do niego może jest uszkodzony zwarty.

    0
  • #6 10 Sty 2015 00:16
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Tranzystory wymieniłem oba na nowe dioda D951 pokazuje wartości 1.0 om.
    Natomiast dziwna sprawa jest z Q951 wszędzie w około jest do niego doprowadzane napięcie jednak środkowy pin nie daje tego napięcia dalej czyli do przekaźnika.

    0
  • #7 10 Sty 2015 01:27
    L_M
    Poziom 32  

    Diody D951 nie można mierzyć w układzie trzeba ją wylutować.Sprawdź opornikR953 zmierz napięcia na Q901.

    Dodano po 22 [minuty]:

    Napięcia mierzysz względem minusów kondensatorów C924,C923(GND)

    0
  • #9 10 Sty 2015 02:00
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Tak to jest ten sprzęt.

    0
  • #10 10 Sty 2015 16:03
    L_M
    Poziom 32  

    Jak teraz masz już schemat to pomierz napięcia na wtyku G względem nóżki nr.4

    0
  • #11 10 Sty 2015 18:41
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Napięcie jakie dochodzi do 4 wynosi 11,3V . Zasilacz daje napięcie 11,5V.
    R953- 1.3 om , Q951 po wylutowaniu 0,7 om

    0
  • #12 10 Sty 2015 22:36
    L_M
    Poziom 32  

    wlochacz4444 napisał:
    Napięcie jakie dochodzi do 4 wynosi 11,3V . Zasilacz daje napięcie 11,5V.
    Jak to mierzysz?
    wlochacz4444 napisał:
    Q951 po wylutowaniu 0,7 om
    Jak to mierzysz?

    0
  • #13 10 Sty 2015 22:44
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Multimetrem cyfrowym , może zle to robię ale czerwony przytyłam do plusa a czarnym sprawdzam przytykając do pinów na płycie i takie wartości pokazują.
    Om przytykając koncówki do pinów.

    0
  • #14 10 Sty 2015 23:01
    L_M
    Poziom 32  

    Końcówkę - multimetru przyłóż do pin 4 gniazda G a końcówkę + przyłóż kolejno do pin1,2,3 gniazda G i napisz jakie są napięcia na tych pinach.Tranzystor Q951 mierzy się omomierzem lub na zakresie dioda przykładając + przyrządu do bazy a - kolejno do kolektora i do emitera

    0
  • #15 10 Sty 2015 23:42
    wlochacz4444
    Poziom 9  

    Drodzy koledzy winna była dioda Q951 dlatego tez tranzystor sie grzał podczas pracy. Poczytałem trochę na forum o uszkodzonych diodach i pasowało idealnie. Przylutowałem po uprzednim pomiarze wartości podobna diodę i przekaźnik od razu sie włącza a rezystor nie grzeje. Dzięki i pozdrawiam :)

    0