Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra

09 Sty 2015 18:42 2538 17
  • Poziom 7  
    Witam kupiłem wzmacniacz Pionner A-447,problem jest w tym że jeden głośnik trzeszczy lub gra ciszej drugi czyli R gra dobrze bez zastrzeżeń.Cała strona zaznaczona na czerwono(załącznik)daje skutek trzasków a strona zaznaczona na szaro eliminuje defekt i dżwięk jest super.
    Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra

    Jeszcze jeden problem jak mam włączyć wejście PHONES podłączam słuchawki zmieniam kanał i nic (cinch podłączony do wejścia TUNER)

    Nie wiem czy jest to spowodowane złym podłączeniem czy brakiem czego kolwiek

    Dodam jeszcze na co natrafiłem po kupnie wzmacniacza,jest to poprzednia aukcja tej osoby(ten sam wzmacniacz)jest napisane o buczeniu kolumn przy 2parach podłączonych do wzmacniacza. Jeżeli jest to spowodowane nie z mojej winy to na ile wycenili byście ten sprzęt.Czy lepiej go zwrócić ?W tej aukcji z której kupiłem wzmacniacz nic nie pisało o buczeniu w mailach także autor zaprzeczył że są trzaski ,,same się naprawiły"
    Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra
    Bardzo proszę o pomoc jestem początkujący z takim sprzętem
  • Poziom 42  
    Jak zachowują się kolumny po przełączeniu na zestaw A?
    Czy kolega próbował zamienić miejscami podłączenie kolumn?
    Czy zakłócenia "idą" za kolumną czy też wciąż ten sam kanał jest zakłócony?

    Przy przełączaniu kolumn z wyjść B na A czy odwrotnie, proszę pamiętać, że tylko odpowiedni przycisk zestawu głośników powinien był być wciśnięty na panelu wzmacniacza.
    pawel9093 napisał:
    Jeszcze jeden problem jak mam włączyć wejście PHONES podłączam słuchawki zmieniam kanał i nic (cinch podłączony do wejścia TUNER)

    Co kolega rozumie przez "zmieniam kanał"?

    Po włożeniu słuchawek do wyjścia na panelu przednim wzmacniacza głośniki powinny wyciszyć się automatycznie i dźwięk powinien był być słyszalny w słuchawkach.
  • Poziom 7  
    Kolumny przełączone na zestaw A zachowują się tak samo jak na zestawie B czyli Lewa kolumna albo trzeszczy albo gra ciszej od prawej,prawa gra dobrze,po zamianie miejsc jest to samo.

    Zmiana kanału jak cinch podłączony jest do wejścia TUNER to zmieniam gałką na TUNER tak to rozumiem.
    Po przyłączeniu słuchawek głośniki grają jak grały nic się nie wycisza.

    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale zakłócenia są tylko w tej strefie jak na załączniku w temacie.NA kanale CD PHONO i TUNER są zakłócenia,czasem zagrają dobrze i czystą ale rzadko.Głośniki są od wierzy nwm czy to ma jakieś znaczenie.Wzmacniacz podpięty do przedłużacza(nwm czy ma to jakieś znaczenie)
  • Poziom 42  
    pawel9093 napisał:
    Po przyłączeniu słuchawek głośniki grają jak grały nic się nie wycisza.

    To jest na pewno uszkodzenie. Wzmacniacz nie ma specjalnego przełącznika dla słuchawek. Powinny one działać od razu, a głośniki powinny się wyciszyć.

    pawel9093 napisał:
    czasem zagrają dobrze i czystą ale rzadko.

    To daje nadzieję, że wzmacniacz ma problem z potencjometrami. Na rynku są dostępne środki do czyszczenia potencjometrów. Może ich czyszczenie pomóc rozwiązać ten problem. Ale nie podejmuję się odpowiedzieć, który z nich jest najlepszy.
    Niech kolega przejrzy dział RTV Service - to jest najlepsze miejsce, aby uzyskać odpowiedź w kwestii tego wzmacniacza. W sumie ten temat tam powinien być założony.

    Można poprosić moderatora o przeniesienie - link "Zgłoś do moderatora".
  • Poziom 7  
    11 stycznia grało już wszystko fajnie włącznie z PHONES,od momentu włącz wyłącz po staremu wszystko.Zagrało raz i wróciło, przeczyściłem potencjometry i nic się nie zmieniło ale dodaje zdjęcia,mam wrażenie że coś lekko spalenizną czuć.

    Już nawet jak ciężko będzie coś tu naprawić to spróbować chociaż wejście PHONOS wyregulować jakoś by grało.Reszta jak w temacie.

    Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra Pioneer A-447 Kolumna ciszej gra

    Proszę o jakieś podpowiedzi :

    "Pionner", "Phonos"?! Niechże Kolega chociaż nazwy poprawnie przepisuje z tego urządzenia.
    Przenoszę do bardziej właściwego działu.
  • Poziom 42  
    Polon_us napisał:
    To jest na pewno uszkodzenie. Wzmacniacz nie ma specjalnego przełącznika dla słuchawek. Powinny one działać od razu, a głośniki powinny się wyciszyć.

    To co napisałeś nie jest prawdą. w tym wzmacniaczu włożenie wtyku słuchawkowego nie powoduje odłączenia głośników w sposób automatyczny. To czy i które głośniki są włączone zależy wyłącznie od przełączników głośników.
  • Poziom 42  
    @SlawekKedra

    Nieczęsto spotyka się wzmacniacz o takim rozwiązaniu. A instrukcji obsługi tego wzmacniacza nie udało mi się znaleźć, aby to zweryfikować.
    Także, napisałem, to co napisałem.
    Moja wina :_(
  • Poziom 42  
    Najłatwiej zweryfikować to na podstawie schematu który jest na sieci. Jeśli chodzi o częstość występowania takiego rozwiązania to mam całkiem odwrotne spostrzeżenia. W zachodnich wzmacniaczach dość rzadko można spotkać automatyczne wyłączanie głośników po włożeniu wtyczki od słuchawek.

    Dodano po 3 [minuty]:

    pawel9093 napisał:
    problem jest w tym że jeden głośnik trzeszczy lub gra ciszej

    Mógłbyś dokładniej opisać te trzaski lub np. wrzucić gdzieś mp3 z nagranym dźwiękiem z tego kanału który nie działa poprawnie?
  • Poziom 7  
    Grało dobrze nie liczac Phones traciłem jakis kabelek i po staremu Glos00007(1).3gp
    Czy zdjecia ktore podałem kilka postow wyżej maja cos z tym wspólnego, widać tam czarne plamy*jak by nadpalone,czuć lekki smrud spalenizny jak graja.
    Wejscie PHONES raz zadziałało,więc licze na to że to mankament.
  • Poziom 42  
    Nie bardzo mam jak otworzyć tem plik ze względu na to że mam jakiegoś starego media playera jedynie a on tego nie rozpoznaje niestety

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jeśli chodzi o zdjęcia, to to pierwsze pokazuje przebarwienia wewnętrznej strony obudowy w miejscach pod którymi znajdują się elementy które podczas normalnej pracy mają podwyższoną temperaturę. Można to uznać za normalne zjawisko.
    Na pozostałych nie widać nic spalonego, za to widać tumany kurzu który pokrywa elementy i należało by to odkurzyć delikatnie
  • Poziom 7  
    Zmieniłem format Glos00007(1).mp3
    Jeszcze mam pytanie,czuję llekki smród nwm czy to przez to że się nagrzewa czy przypala coś?To jest normalne?
  • Poziom 42  
    Tego też mi nie otwiera chociaż to niby mp3. Normalnie otwiera mi tego typu pliki, nie mam pojęcia dlaczego tego akurat nie chce otworzyć.

    Co do tego smrodu to jest oczywiście możliwe że coś tam się nadmiernie nagrzewa. Twój opis wskazuje że w jednym kanale jest coś uszkodzone tak więc może się to wiązać również z nadmiernym nagrzewaniem jakichś elementów
  • Poziom 32  
    Nie otwiera się winampem, ani wmp , ale da sie odsłuchać za pomocą media player classic. Nie są to trzaski , raczej bzyczenie , tak na oko spowodowane gdzieś brakiem masy. Tłumaczyłoby to czemu się naprawiło, a potem znów popsuło, gdzieś w tym kanale nie łaczy masa.
  • Poziom 39  
    Słychać przydźwięk identyczny jak przy chwilowych brakach masy albo przy dotykaniu palcem wejścia.
    Należałoby gdzieś w połowie toru zewrzeć sygnał do masy lub go odizolować, aby określić od którego stopnia się pojawia.
    Podobny efekt przydźwięku daje wadliwy potencjometr siły głosu, przełącznik źródeł, loudnes, direct line. W tym wzmacniaczu jest cała masa mechanicznie przełączanych styków, lata swoje robią.
    Oby się nie okazało, że to kable chinch mu przerywają... Masz kolego na podmianę inne albo zamień je miejscami - te z lewego wepnij w prawe. Czy jak nic nie masz powpinane w gniazda wejściowe chinch to też słychać ten przydźwięk w lewym kanale?
    Autor pisze, że czyścił potencjometry - które i czym?
  • Poziom 7  
    Póki co jest dobrze włączam i wyłączam,trzasków nie ma,zobaczymy jutro.Czy takie zachowania ktore opisałem mogą być powiązane z wejściem PHONES ?
    Mam na myśli potencjometry idące od gałek(nwm czy sa inne).Całe oczyszczenie polegało na odpięciu suwaka i pryśnięciu w wolne miejsce preparatu ,,Kontakt PR,,
  • Poziom 39  
    Nie rozumiem określenia "polegało na odpięciu suwaka i pryśnięciu w wolne miejsce" - coś ty odpinał? Wylutowywałeś potencjometr i rozbierałeś go w drobny mak?

    Pytałem -
    - czy słychać ten przydźwięk gdy nic nie jest podłączone do gniazd chinch z tyłu wzmacniacza?
    - zamień miejscami wtyki chinch - czy ten przydźwięk nie przeniósł się do drugiego kanału?

    Jakie urządzenie podpinasz pod wejście Phones?
    Czy bez wpiętych w te gniazda kabli i kręcąc potencjometrem siły głosu też masz przydźwięk?

    Dlaczego ciągle dopytujesz tylko o to wejście? Na innych nie słychać tego przydźwięku?

    I prośba - nie pisz tylko tobie znanym skrótem "nwm", bo czasu i tak nie oszczędzisz a nam będzie się lepiej czytało.
    Serwera Elektrody nie zapchasz dłuższymi wypowiedziami.
  • Poziom 7  
    krakarak napisał:
    Wylutowywałeś potencjometr i rozbierałeś go w drobny mak?
    Nie rozbierałem go
    Pytałem -
    Cytat:
    - czy słychać ten przydźwięk gdy nic nie jest podłączone do gniazd chinch z tyłu wzmacniacza?

    Tak słychać
    Cytat:
    - zamień miejscami wtyki chinch - czy ten przydźwięk nie przeniósł się do drugiego kanału?

    Skutek ten sam po zmianie miejsc.Na wejściu phones to samo*Na wejściu Tuner ciszej gra i szelest słychać.Na wejściu CD nadal dobrze nie słychać szumów i gra równo.
    Cytat:
    Jakie urządzenie podpinasz pod wejście Phones?

    Słuchawki.Jak już mówiłem raz zadziałały jakiś czas temu,
    Cytat:
    Czy bez wpiętych w te gniazda kabli i kręcąc potencjometrem siły głosu też masz przydźwięk?

    Nie mam
    Cytat:
    Dlaczego ciągle dopytujesz tylko o to wejście? Na innych nie słychać tego przydźwięku?
    Mam na myśli wejście do słuchawek tak dla przejrzystości.Tak jak pisałem jest jedna kombinacja w której zawsze* grają głośniki dobrze jak bym mógł podłączyć jeszcze słuchawki do wzmacniacz to już by było dużo*

    Nie będę tworzył kolejnego postu.Powili zanika lewa strona,-gra na chwile traci moc* i gra ciszej,kolejno powraca moc i znów gra.
  • Poziom 39  
    pawel9093 napisał:
    ...
    Cytat:
    - czy słychać ten przydźwięk gdy nic nie jest podłączone do gniazd chinch z tyłu wzmacniacza?

    Tak, słychać.
    ...
    Cytat:
    Czy bez wpiętych w te gniazda kabli i kręcąc potencjometrem siły głosu też masz przydźwięk?

    Nie mam.
    ...

    To samo pytanie, wykluczające się odpowiedzi.

    Gniazdo oznaczone jako PHONES znajduje się na przednim panelu, lewa strona, dół i jest to WYJŚCIE na słuchawki (nie wejście).
    Byłem przekonany, że podłączasz sygnał do gniazd WEJŚCIOWYCH chinch znajdujących się z tyłu obudowy, lewa strona, napis PHONO.

    Z twoich odpowiedzi co i jak robiłeś z kablami nic nie zrozumiałem, bo wzajemnie się wykluczają.
    Skoro wzmacniacz nie brumi bez wpiętych kabli do WEJŚĆ z tyłu obudowy to jest sprawny a winę za zakłócenia ponoszą fatalne kable chinch.
    Chyba, że chaotycznym opisem wprowadziłeś mnie w błąd...

    Wybacz, kończę pisanie w tym temacie.