Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dedra desi199bt czy DESI 201

zieloczek100 09 Jan 2015 20:00 2121 2
    zieloczek100
    Level 38  
    Witam.
    Tata chce (chciał) kupić sobie jakąś spawarkę do okazjonalnego spawania. Mamy w domu starą spawarkę transformatorową, którą ciężko jest przenieść z miejsca w miejsce w dwie osoby(z tego co wiem, była składana przez kogoś ze znajomych grubo ponad 20/30 lat temu). Z tego względu chcemy kupić coś nowszego i oczywiście mniejszego. Tata nosił się z zamiarem zakupu spawarki już wcześniej, czytał o inventerowych, rozmawiał z różnymi osobami aż w końcu pojechaliśmy dzisiaj do castoramy i zakupiliśmy wersję 180A (czyli tą DESI199BT). Pojechaliśmy z zamiarem zakupu 200A, ale sprzedawca przekonał nas do wersji 180A z tego względu, że jest wykonana w nowszej technologii i ogólnie może dłużej pracować bez odpoczynku. Temat założyłem, ponieważ w internecie ciężko jest znaleźć jednoznaczną opinię (ale większość + jest raczej za wersją 180A) a mój tata, po prostu nie wie czy dobrze zrobił i chcielibyśmy, aby spawacze, którzy robią to na co dzień (ogólnie osoby z większym doświadczeniem w tym temacie) wypowiedzieli się.

Mimo, że już ją kupiliśmy mamy możliwość jej wymiany. Różnica w cenie to ok 100zł (585zł 180A kontra 686zł 200A (+- kilka zł)).
    Krótko zapytam:
    I co zrobić?
    Pozdrawiam.
    Leszek Augustyniak
    Level 19  
    Witam.
    Kolego zieloczek100, nieważne jest to co producent sprzętu napisał na obudowie spawarki dla cyklu pracy 10-15%. Przeczytaj co jest napisane, gdzie cykl pracy wynosi 100%, okaże się że spawarka 180A, ma większy prąd spawania jak ta 200A.
    zieloczek100
    Level 38  
    Według tabliczki wersja 200A przy 100% ma 80A a wersja 180A przy 100% ma 125A cykl pracy.
    A jeszcze jedno pytanie, wersja 200A jest sporo większa i cięższa 5 vs 8Kg, czy nie ma to realnego odniesienia do żywotności pod względem zainstalowanych komponentów (bo chyba większa waga z czegoś się wzięła). Proszę nie porównywać mi wagowo jej do starych transoformatorówek ;)