Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips sw6600/12 - Wszystko działa ale gra bardzo cicho

Banandg 10 Jan 2015 12:23 1977 3
  • #1
    Banandg
    Level 10  
    Witam :)

    Jestem w posiadaniu zestawu wymienionego w temacie, jest to zestaw 2.1 z odtwarzaczem DVD, USB itd. tylko dość mocno rozbudowany(głośniki przednie są podzielone na sekcje i emitują dźwięk przestrzenny) na wzmacniaczu klasy D oparty na procesorze TAS5508A . I mój problem polega na tym że wszystko działa odtwarza i wszystkie wejścia audio działają tylko że wszystko działa bardzo cicho. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną ... ?? Jak się zwiększa głośność to normalnie skala działa do 39 ... potem się wyświetla MAX i wtedy nawet słychać delikatnie że sygnał jest przesterowany ... ale mimo wszystko cichy. Ja już nie mam pomysłów ...

    Nie wiem jaka była przyczyna uszkodzenia, ponieważ dostałem to już w takim stanie.
  • #2
    SERVICE-AV
    Level 39  
    Podałeś symbol subwoofera a przecież problem tyczy się jednostki HTS .
    Jakiś pomiar wewnątrz , ocena sygnału oscyloskopem ?
  • #3
    Banandg
    Level 10  
    No w sumie tak podałem symbol subwoofera bo tam znajduje się wzmacniacz, zasilacz i płyta główna a HTS to tylko sterowanie i DVD. Nie posiadam oscyloskopu ... co mogę zmierzyć ?
  • #4
    Banandg
    Level 10  
    Okazało się że brakowało napięcia głównego na zasilanie końcówki mocy, tzn było ale rzędu 0.12 V (Ciekawe że w ogóle końcówka działała ). Więc uszkodzona była przetwornica, a dokładniej STRX6759. Po sprawdzeniu całego obwodu przetwornicy padło na strx-a i po wymianie wszystko wróciło do normy.

    Więc wszystko wskazuje na to że temat do zamknięcia :)

    Ps. Prawdopodobnie przyczyną było po prostu przegrzanie strx-a co można było wnioskować bo zimnych lutach na radiatorze do którego był przykręcony układ i delikatnie przyciemnionym lakierze na płytce w tych okolicach.