Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cisco EPC3928S EuroDocsis 3.0 2-PORT SB-WiFi

maciejmp3 10 Jan 2015 15:40 2265 9
    maciejmp3
    Level 8  
    witam!
    mam problem mam laptopa msi ge 70
    karte sieciową intel(r)centrino(r)wireless-n 135
    modem Cisco EPC3928S EuroDocsis 3.0 2-PORT SB-WiFi
    i usługodawca inea udostępnia mi100mb a na laptopie mam 40 mb

na stacjonarce pod kablem mam 90mb

moje pytanie jak zrobić by na laptopie msi ge70 pod kartą wifi mieć też 90 mb
    proszeo szybką i dokładną odpowiedź bo męczę a nie po to kupiłem internet 100mb by mieć 40mb

dodam że i modem jak i karta sieciowa działają w zasięgu 802.11n 2,4hm

karta sieciowa ma najnowsze sterowniki z 2014-07-22 wersja 15.13.0.2
    dasej
    Level 32  
    Witam,

Jeden kanał WiFi to max 54mb przepływu ( taki jest standard ).
    Do tego jeszcze szyfrowanie i masz około 40. Wszystko jest ok.
    Cisco i laptop musiałyby się komunikować co najmniej na dwóch kanałach wifi.
    VooVoo
    Level 34  
    dasej wrote:
    Witam,

Jeden kanał WiFi to max 54mb przepływu ( taki jest standard ).
    Do tego jeszcze szyfrowanie i masz około 40. Wszystko jest ok.
    Cisco i laptop musiałyby się komunikować co najmniej na dwóch kanałach wifi.
    Coś mi tu nie pasuje. 54 Mbps to standard g, ten router pracuje do 144 Mbps mówią, że to n ale prawdziwe n to 300 Mbps. Oznacza to, że po wifi powinien uciągnąć max 70 Mbps. Ale jest to uzależnione od wielu czynników. Nie jest źle skoro wyciąga 40 ;)
    dasej
    Level 32  
    A jak jest szerokość kanału nadawczego czy nie przypadkiem 8 MHz?
    Laptopy mają nadajniki jednokanałowe, być może są bardziej wypasione które mają kilka kanałów jednocześnie.
    VooVoo
    Level 34  
    Szerokość kanału wynosi 20 Mhz dla b/g oraz 40 Mhz dla n.
    maciejmp3
    Level 8  
    czyli że co? to oznacza że mam za słabego laptopa? bo z tego rozumiem że moja karta tylko 40 mb osiągnie przez wifi i to i tak bardzo ładnie...

to oznacza że czas na nowego laptopa? by osiągnąć 100mb? bo gadacie jak bym miał pojęcie... nie po to napisałem w dziale dla początkujących by teraz szukać w internecie co jest pięć :P można bardziej wytłumaczyć to jak dla osoby nie kumatej?

innaczej hmm twoja karta nie uciągnie 100mb albo twój router nie może wysłąć takiego przesyłu albo zrób tak by osiągnąć 100 mb... krótko zwięźle i byle by było czazrno na białym może być obrazkowo nawet hehehehhe :D

dzięki za pomoc
    dasej
    Level 32  
    W Twoim przypadku mogą być różne przyczyny.
    To co piszę w parametrach to bym olał. Napisać można wszystko a sprzęt zachowuje się tak jak widać.

Teoretycznie według Kolegi @VooVoo powinieneś mieć spokojnie w swojej konfiguracji 100mb/s po wifi.
    Ale wychodzi na to że albo cisco albo msi w dokumentacji mija się z prawdą.
    I ostatnie przypuszczeni zbyt dużo fal radiowych w Twoim domu. Co powoduje że urządzenia nie mogą nawiązać szybszego połączenia.
    Priorytetem jest jakość a nie szybkość. Urządzenie zmniejszają szybkość by nie tracić pakietów.
    Nagus
    Level 27  
    Twoja karta w laptopie nie obsługuje MIMO, zatem wynik 40 Mbps jest bardzo dobry.
    Teoria znacznie odbiega od praktyki i z tą kartą więcej nie wyciągniesz.
    Lepsze wyniki uzyskasz montując adapter obsługujący MIMO2x2 lub 3x3 (niektóre wersje WPC3928 chyba to obsługują), a jeszcze lepiej pracujący też w paśmie 5GHz (o ile jest przyzwoity zasięg)

Chcesz mieć gwarancję transferu to podciągnij kabel. W radiu, kanałem musisz podzielić się z sąsiadami.
    maciejmp3
    Level 8  
    zamykam temat, rozwiązałem swój problem podłączając kabel, ale osiągnąć na wiele sposobów nie dało się prawdopodobnie wszyscy po części mieliście rację.