Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch Logixx 6 WLM20440 - nie uruchamia się

N4d01 10 Jan 2015 16:40 8943 25
    N4d01
    Level 12  
    W module sterującym uszkodzony rezystor mocy R71/R72 (dalej leci na złącze ST11 i do panelu sterowania). Potrzebuję informacji o jego wartości.
    Pomóżcie... jest już góra prania i dalej rośnie...
    szabla12
    Level 19  
    Z tego co widać to rezystor ma 1-Ohm

Witam jeżeli fiolet to wychodzi 100 Ohm.

Brąz 1-- Czarny 0--- Fiolet 7-- Złoty 5-- = 100Ohm
    N4d01
    Level 12  
    Nie jestem do końca przekonany bo to zielone tło + termiczne odbarwienie zafałszowuje realny kolor. Na początku trzeci pasek wydawał mi się fioletowy.
    Mamy brązowy, czarny, ???, złoty. W środku na pewno jest drut.
    TONI_2003
    Moderator
    N4d01 wrote:
    Na początku trzeci pasek wydawał mi się fioletowy.

Kolego to jest raczej niemożliwe bo miałby wtedy 100MΩ...

szabla12 wrote:
    Z tego co widać to rezystor ma 1Ω

Kolega sugeruje, że trzeci pasek to złoty?

Jednak dla mnie kolorem trzecim, a przynajmniej tak widzę na zdjęciu jest pasek srebrny, a zatem wartość wynosi wtedy jednak 0,1Ω / 5% :D
    N4d01
    Level 12  
    TONI_2003 wrote:
    N4d01 wrote:
    Na początku trzeci pasek wydawał mi się fioletowy.

Kolego to jest raczej niemożliwe bo miałby wtedy 100MΩ...

Dlatego właśnie napisałem tu z prośbą o pomoc. Przydałby się pomiar albo chociaż zdjęcie nieuszkodzonego rezystora.
    Przez ten rezystor leci "gorąca" linia zasilania sieciowego do panelu sterowania. Wcześniej jest tylko dławik.
    szabla12
    Level 19  
    Może kolega zrobi pomiar uszkodzonego rezystora ale,jedną ostrą końcówką przyłożyć ( znależć miejsce drutu ) jak to jest drutowy rezystor i wyjdzie orientacyjnie rezystancja .
    N4d01
    Level 12  
    szabla12 wrote:
    Może kolega zrobi pomiar uszkodzonego rezystora ale,jedną ostrą końcówką przyłożyć ( znależć miejsce drutu ) jak to jest drutowy rezystor i wyjdzie orientacyjnie rezystancja .

Niestety jest tak uszkodzony (drut rozerwany w środku po długości rezystora) , że nie da rady.
    TONI_2003
    Moderator
    N4d01 wrote:
    (drut rozerwany w środku po długości rezystora)

Jednak wielokrotnie dało radę (z autopsji) zatem delikatnie próbuj coś może uda się wykluczyć :D
    N4d01
    Level 12  
    TONI_2003 wrote:
    N4d01 wrote:
    (drut rozerwany w środku po długości rezystora)

Jednak wielokrotnie dało radę (z autopsji) zatem delikatnie próbuj coś może uda się wykluczyć :D

szabla12
    Level 19  
    Typowe rezystory bezpiecznikowe 0,1Ω do 1Ω, ja bym sprawdził mostek prostowniczy i za nim co się dzieje ,pomiar na elektrolicie filtrującym czy nie ma zwarcia (przed pomiarem na elektrolicie rozładować go) same z siebie rezystory nie zostały by uszkodzone. Jeżeli możesz zrób zdjęcie całego mod.

Nie zapomnij o pomiarze pod kontem zwarcia i myślę, że jak rezystory poleciały to i układ poleciał w przetwornicy, prostownik. Wymiana elektrolitów zapewne nie zaszkodzi.
    N4d01
    Level 12  
    Chyba po prostu wymienię rezystor na 0.1R 2W i profilaktycznie dam nowy kondensator.
    Druga linia na złączu to właśnie wyprostowane napięcia, po drodze jest tylko mostek i kondensator.
    Wymienię elementy na tej płycie i sprawdzę co się dzieje na płycie z panelem sterowania.
    TONI_2003
    Moderator
    N4d01 wrote:
    Chyba po prostu wymienię rezystor na 0.1R 2W i profilaktycznie dam nowy kondensator. Druga linia na złączu to właśnie wyprostowane napięcia, po drodze jest tylko mostek i kondensator.

Po zamieszczonym powyżej zdjęciu z innego ujęcia jestem pewny w 100%, iż wartość wynosi jednak 0,1Ω / 5% ... Jednak spokojnie zresztą daj najpierw kilka dobrych fotek z obu stron tego sterownika bo jeśli me przypuszczenia się potwierdzą to może tak łatwo wcale nie być. Zwłaszcza gdy okaże się iż mostek jest jednak uszkodzony!
    Edit:
    Tak dla potomności rezystor ma na 100% wartość 100Ω/2W
    [img] https://obrazki.elektroda.pl/4925834900_1601654139.jpg[/img]
    szabla12
    Level 19  
    Ja bym wymienił to co podaje poniżej z uwagi na wystrzał rezystorów.

1-rezystor ( spalone)
    2-TY 2 bez względu czy sprawny.
    3-mostek prostowniczy
    4-LNK304GN
    5 -C41
    6-C54

Wszystkie elektrolity na 105stp.
    N4d01
    Level 12  
    OK, wymienię rezystor, elektrolity, mostek i triak. Tego drivera LNK304GN nie mam więc na razie odpuszczę.
    wazaari
    Level 10  
    Witam.
    Moja pralka naprawiona we wrześniu 2014 r dobrze się sprawuje po naprawie tego modułu przez specjalistę od RTV i AGD. Ja niestety nie znam się tak dobrze na elektronice. Poszukałem w internecie jakie mogły być przyczyny braku reakcji pralki i znalazłem przypuszczalne części, które mogły się zepsuć w tym module. Wymontowałem moduł z pralki i zawiozłem go do punktu napraw gdzie okazało się, że zepsuł się o ile dobrze pamiętam układ LNK304 i jest to słaby punkt w tych modułach. Elektronik wymienił części na nowe, mocniejsze niektóre z elementów i do dzisiaj pralka działa, naprawa kosztowała mnie jak już pisałem 50 zł. Jak znajdę stronę internetową gdzie pokazane jest, które to elementy to ją wskażę, a na razie wkleję zdjęcie na, którym pokazuję (zakreślone), które części zostały wymienione min. Dokładnie nie pamiętam ile było tych części wymienionych, ale na zdjęciu widać, która była wymieniana. Może podam stronę do tego zakładu napraw to można zadzwonić i popytać dokładniej .
    Pozdrawiam.
    Pralka Bosch Logixx 6 WLM20440 - nie uruchamia się Pralka Bosch Logixx 6 WLM20440 - nie uruchamia się
    Edit:
    Witam. Podaję stronę :arrow: Link
  • Helpful post
    TONI_2003
    Moderator
    N4d01 wrote:
    wymienię rezystor, elektrolity, mostek i triak. Tego drivera LNK304GN nie mam więc na razie odpuszczę.

Zaraz pomalutku czy sprawdziłeś ten mostek? Oczywiście nie wiem co ma do tego wymiana triaka? Został sprawdzony i jest uszkodzony czy jak? Może jest tu jakaś wróżka?

Układ scalony LNK304GN tak jego trzeba sprawdzić zatem miernikiem sprawdź to co napisałem oraz zrób pomiar (zakres 20K) na układzie scalonym (nogi 5 -7) tak jak na obrazku...
    N4d01
    Level 12  
    TONI_2003 wrote:
    Układ scalony LNK304GN tak jego trzeba sprawdzić zatem miernikiem sprawdź to co napisałem oraz zrób pomiar (zakres 20K) na układzie scalonym (nogi 5 -7) tak jak na obrazku...

:arrow: 23.2Ω
    TONI_2003
    Moderator
    N4d01 wrote:
    23.2Ohma

Zatem czeka cię jego zakup bo jest do wymiany LNK304GN...
    Jak reszta pomiarów?
    wazaari
    Level 10  
    Witam.
    Oczywiście to trzeba wszystko sprawdzić w pierwszej kolejności, ja tylko napisałem co w moim module zostało wymienione i zalane żywicą (chodzi o ten triak) i wiem, że było sprawdzane tzn. było wykonywane próbkowanie czyli jak mi się wydaje sprawdzanie modułu jak się będzie zachowywał w warunkach pracy. Pozdrawiam.
    N4d01
    Level 12  
    Na tej "chińskiej" stronie rezystor jest wygląda na 100Ω. Zamówiłem LNK304GN. Okazuje się, że to bardzo powszechny problem, układ bardzo często "pada".
    User removed account
    Level 1  
    N4d01
    Level 12  
    skryn wrote:
    Dla mnie chińskiej strony nie trza było, żeby stwierdzić typowy rezystor w przetwornicy rzędu 100Ω. O parametrach nie trzeba pisać.
    Ale to nie "dla ciebie" tylko dla mnie i to ja prosiłem o podanie wartości.
    Twoja wypowiedź nic nie wniosła do tematu a tym bardziej nie pomogła. Nie wiem skąd i dlaczego taki wyniosły ton? Na szczęście są tu zacni i pomocni ludzie, którym serdecznie dziękuje za chęć pomocy!
    N4d01
    Level 12  
    Wymiana rezystora, mostka, LNK304GN oraz profilaktycznie elektrolitów rozwiązała problem. Triak był sprawny (sprawdziłem wcześniej). Pralka znów żyje.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc!