Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

roleta elektryczna nie podnosi się do końca

a.maczek 10 Jan 2015 22:02 14946 3
    a.maczek
    Level 2  
    Witam serdecznie, jak w temacie mam problem z roletą zewnętrzną.
    Zaczęło się od tego, ze zawołałam fachowca do rolety, ponieważ roleta "zgrztała " przy zwijaniu. Po zdjęciu obudowy okazało się, że jeden z wieszaków rozleciał się ( w sumie było ich 4) Fachowiec oczywiście miał jakieś wieszaki przy sobie, ale nie takie jak na mojej rolecie więc zdjął uszkodzony wieszak a pozostałe rozsunął równomiernie po rolecie. Przy tej całej operacji roleta była kilkukrotnie zwijana i opuszczana na krótkich odcinkach. Po złożeniu do kupy okazało się, że roleta idzie do góry, ale zatrzymuje się jakieś 30 cm niżej niż powinna. Wcześniej taki problem nie występował. Fachowiec obiecał zorientować się o co chodzi, stwierdził ze coś mogło się rozstroić od klikania na pilocie i tyle go widziałam :(
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy, czy to dlatego że na rolecie jest za mało wieszaków i mechanizm nie ma mocy żeby podciągnąć ją do końca ? czy raczej coś uszkodził przesuwając wieszaki
    Mleczyk89
    Level 34  
    Witam
    Trochę mało informacji o napędzie rolety.
    W silnikach napędzających roletę zazwyczaj są wyłączniki krańcowe (w samym silniku). Możliwe ze zostały przestawione, możliwe też ze roleta została inaczej podczepiona na wieszakach do rury. Czy przy maksymalnym opuszczeniu rolety silnik się sam zatrzymuje, czy kręci pomimo ze roleta jest już w maksymalnym dolnym położeniu.

W niektórych modelach radiowych (a o takim Pani pisze) położenia krańcowe programowane są z pilota i tu trzeba by już zagłębić się w instrukcje obsługi i programowania.

Niestety wiele nie pomożemy nie znając typu silnika i zastosowanego sterowania.
    a.maczek
    Level 2  
    Nie wiem jakiej firmy jest napęd, pilot do rolety jest z firmy Nice, taki jak ten
    http://www.nice.pl/Produkty,2192/Automatyka_do_rolet/Piloty/Sterowanie_radiowe/Ergo_Flor_
    Znalazłam w internecie instrukcję do tego pilota, ale nie ma w niej nic na temat ustawień krańcowych.
    Przy maksymalnym opuszczeniu roleta zatrzymuje się prawidłowo.
    Fachowiec nie odczepiał rolety od rury, zdjął tylko uszkodzony wieszak a resztę przesunął na rurze tak aby były równomiernie rozmieszczone
    piotrsworz
    Level 11  
    W rolecie tam gdzie jest silni jest regulacja śrubkami należy wyregulować tymi śrubkami to roleta będzie sie podnosić do końca ,a swoją droga co to za serwis ,który nie wie podstawowych rzeczy powodzenia