Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Daewoo Nubira 1 1.6 1999 - klimatyzacja nie działa na zimnym silniku.

leszek261 11 Sty 2015 19:14 1653 17
  • #1 11 Sty 2015 19:14
    leszek261
    Poziom 7  

    Witam wszystkich,

    Zdecydowałem się na zamontowanie klimatyzacji do samochodu Nubira 1.6 z rocznika 1999.
    Zdobyłem wszystkie potrzebne części i zamontowałem je do samochodu na fabryczną instalacje chłodzenia z jednym wentylatorem. Dorobiłem instalacje do sprężarki oraz podłączyłem ją do skrzynki bezpieczników w odpowiednie piny oraz dorobiłem instalacje do czujnika klimatyzacji i także je podpiąłem w odpowiednie miejsca.
    Wykonałem test szczelności instalacji, który wypadł pozytywnie (instalacja szczelna) oraz załadowałem instalacje czynnikiem stacji obsługi klimatyzacji, ilość gazu oraz pozostałych czynników ustalono według modelu i rocznika samochodu.
    Testowanie klimatyzacji niestety przypadło na okres zimowy i z tego co zauważyłem nie potrafię załączyć klimatyzacji przy temperaturach ujemnych powietrza i zimnym silniku z rana (kontrolka przełącznika klimatyzacji normalnie świeci natomiast elektromagnes sprężarki nie łapie). Gdy silnik się rozgrzeje klimatyzacja działa bez problemu.
    Przy temperaturach dodatnich klimatyzację potrafię załączyć nawet przy zimnym silniku.

    Proszę o pomoc, czy jest to normalne zjawisko? Czy powinienem gdzieś przełączyć instalacje elektryczną.

    0 17
  • #3 11 Sty 2015 20:03
    leszek261
    Poziom 7  

    Czy nie powinno być tak, że w takim momencie kontrola przełącznika nie powinna się świecić skoro klimatyzacja nie działa?

    0
  • #4 11 Sty 2015 21:26
    autoas
    Poziom 42  

    Trochę dziwne, uruchomienie przy tak prostej instalacji zależy od presostatu czyli od właściwego ciśnienia w układzie klimatyzacji
    Trzeba by sprawdzić co się dzieje z ciśnieniem jak jest mróz....

    0
  • #5 11 Sty 2015 21:36
    kortyleski
    Poziom 41  

    dziura gdzies jest i czynnik uciekł. Częściowo... Jak cieplej to ciśnienie rośnie na tyle by presostat pozwolił załaczyć sprężarkę.

    -1
  • #6 11 Sty 2015 22:21
    jurekk55
    Poziom 35  

    Przypadłość Daewoo, poniżej 5 stopni Celsjusza , silnik musi osiągnąć odpowiednią temperaturę pracy.
    Ale uwaga kortyleski całkiem słuszna ,zważyłbym jeszcze raz czynnik

    0
  • #7 11 Sty 2015 22:28
    autoas
    Poziom 42  

    jurekk55 napisał:
    Przypadłość Daewoo, poniżej 5 stopni Celsjusza , silnik musi osiągnąć odpowiednią temperaturę pracy.

    Czy możliwe, żeby taka instalacja o tym "wiedziała", że silnik zimny?

    0
  • #8 11 Sty 2015 23:46
    leszek261
    Poziom 7  

    Klimatyzacja była sprawdzana na szczelność przez 8 godzin ciśnieniem 50 atmosfer i i nie było ubytku.
    Napełniona czynnikiem i problem występował od momentu napełnienia,więc nieszczelność układu można chyba wyeliminować.

    0
  • #9 12 Sty 2015 00:08
    Złota
    Poziom 12  

    Nie panikuj, to normalne. Każde auto wyposażone w klimatyzację tak się zachowuje.

    0
  • #10 12 Sty 2015 09:52
    autoas
    Poziom 42  

    Złota napisał:
    Każde auto wyposażone w klimatyzację tak się zachowuje.

    To nie prawda...

    0
  • #11 12 Sty 2015 11:50
    jurekk55
    Poziom 35  

    autoas napisał:
    Czy możliwe, żeby taka instalacja o tym "wiedziała", że silnik zimny?


    "instalacja" nie sterownik silnika tak

    0
  • #12 12 Sty 2015 14:49
    autoas
    Poziom 42  

    jurekk55 napisał:
    "instalacja" nie, sterownik silnika tak

    Jeśli instalacja jest spięta z ECU...a jest?

    0
  • #13 12 Sty 2015 15:02
    jurekk55
    Poziom 35  

    leszek261 napisał:
    . Dorobiłem instalacje do sprężarki oraz podłączyłem ją do skrzynki bezpieczników w odpowiednie piny oraz dorobiłem instalacje do czujnika klimatyzacji i także je podpiąłem w odpowiednie miejsca.


    Na to wygląda

    0
  • #14 12 Sty 2015 16:33
    leszek261
    Poziom 7  

    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi na temat,zobaczę jak będzie się zachowywać na wiosnę przy ciepłych dniach.
    Dziwi mnie to jednak gdyż kolega w Toyocie yaris nie ma takich problemów.
    Pozdrawiam wszystkich.

    0
  • #15 12 Sty 2015 17:12
    milejow
    Poziom 42  

    Czujnik temperatury parownika(monitoruje go ECM) nie pozwala włączyć klimy w niskich temperaturach.

    0
  • #16 12 Sty 2015 20:55
    leszek261
    Poziom 7  

    Nie zgodzę się z tym ponieważ parownik nie posiada czujnika temperatury, jedynym miejscem gdzie ECM może monitorować temperaturę to jest czujnik temperatury powietrza dolotowego (MAT) lub czujnik temperatury cieczy chłodzącej (C T S ).

    0
  • #17 12 Sty 2015 21:13
    milejow
    Poziom 42  

    leszek261 napisał:
    Nie zgodzę się z tym

    Więc wsadziłeś klimę na sztukę bo w oryginale ma.

    0
  • #18 03 Lip 2016 23:11
    leszek261
    Poziom 7  

    Witam wszystkich i dziękuje za wszystkie podpowiedzi , zrobiło się ciepło i klima działa normalnie , wychodzi na to że te typy tak mają . Uważam temat za zamknięty i dziękuje wszystkim.

    0