Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wyjście optyczne w płycie Gigabyte nie działa Win7

raven80 11 Sty 2015 20:44 1179 18
  • #1 11 Sty 2015 20:44
    raven80
    Poziom 9  

    Witam, mam płytę Gigabyte GA-EP43T-UD3L, która posiada wyjście optyczne. Nigdy z niego nie korzystałem, lecz zakupiłem kino domowe i chciałem podłączyć dźwięk pod to. Podłączyłem i nie działa, instalowałem nowe sterowniki i nic, później się okazało ze to wyjście powinno świecić na czerwono, a własnie u mnie nie świeci. Czy możliwe jest, żeby było uszkodzone? Tak jak pisałem wcześniej, nigdy z niego nie korzystałem. Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? Jeśli nie działa to jakie najlepsze byłoby wyjście z tej sytuacji? Karta dźwiękowa czy płyta główna nowa? Generalnie nie chce już inwestować w komputer, bo normalnie korzystam z laptopa, stacjonarnego. Chciałem tylko podpiąć do kina, żeby filmy oglądać.
    Poprawiłem wyrażenia z polskimi literami. Proszę, byś stosował odpowiednią pisownię w postach. swiercm

    0 18
  • #2 11 Sty 2015 21:06
    sosarek

    Poziom 43  

    W ustawieniach karty dźwiękowej przestawiłeś wyjście sygnału z analogowego na optyczne?
    Zmieniłeś domyślne urządzenie audio w systemie?

    0
  • #3 11 Sty 2015 21:20
    raven80
    Poziom 9  

    Wyjście optyczne w płycie Gigabyte nie działa Win7 Wyjście optyczne w płycie Gigabyte nie działa Win7

    Tak to u mnie wygląda, poza tym kablem optycznym nie mam nic podłączone, żadnych głośników

    0
  • #4 11 Sty 2015 21:23
    sosarek

    Poziom 43  

    Czyli ustawienia są w porządku, w kinie domowym wybrane odpowiednie źródło sygnału? Podaj model kina.

    0
  • #5 11 Sty 2015 21:26
    PeteSh
    Poziom 30  

    Powinno świecić na czerwono cały czas. Nawet gdy nie jest używane.

    0
  • #6 11 Sty 2015 21:29
    raven80
    Poziom 9  

    Model kina to Sony BDV-N9200WL, ale właśnie martwi mnie to że to wyjście optyczne nie świeci

    0
  • #7 11 Sty 2015 21:32
    sosarek

    Poziom 43  

    Kino posiada także analogowe wejście audio, więc w najgorszym wypadku możesz podłączyć komputer za pomocą kabla mini-jack - chinch.

    0
  • #8 11 Sty 2015 21:35
    PeteSh
    Poziom 30  

    Wygląda na uszkodzenie, chociaż ciężko mi sobie wyobrazić jak mozna uszkodzić TosLinka. Pozostaje jeszcze sprawdzić sterowniki. Zauważ, że na stronie jest kilka wersji tej płyty. Instalowałeś wszystkie sterowniki z oryginalnej płytki CD załączonej do płyty głównej?

    sosarek napisał:
    Kino posiada także analogowe wejście audio, więc w najgorszym wypadku możesz podłączyć komputer za pomocą kabla mini-jack - chinch.

    Tyle, że w ten sposób nie uzyska dźwięku 5.1 DD/DTS.

    0
  • #9 11 Sty 2015 21:45
    raven80
    Poziom 9  

    Sterowniki ściągałem ze strony producenta, tylko te sterowniki były do audio do mojej płyty.
    W poprzednim kinie nie miałem optycznego i miałem podłączone analogowo,ale mi chodzi o dźwięk 5.1

    Dodano po 3 [minuty]:

    Jeśli już jest uszkodzone to lepiej kupić płytę główną czy kartę muzyczną, bo jednak zależy mi na dźwięku 5.1, tak żeby było bez wiekszych inwestycji ale jednak żeby to grało dobrze.

    0
  • #10 11 Sty 2015 21:52
    PeteSh
    Poziom 30  

    W 5.1 jakość karty nie ma specjalnego znaczenia, bo dekodowanie strumienia odbywa się już po drugiej stronie kabla. Możesz kupić na przykład zewnętrzną "kartę" na USB. Najtańsze z optykiem są już poniżej 100zł.

    0
  • #11 11 Sty 2015 21:56
    sosarek

    Poziom 43  

    Czy posiadasz kartę graficzną z wyjściem HDMI?

    0
  • #12 11 Sty 2015 22:09
    raven80
    Poziom 9  

    Nie, mam GeForce GTX260, obraz mam podłączony przez to złącze co monitor, z drugiej strony HDMI.

    0
  • #13 11 Sty 2015 22:16
    sosarek

    Poziom 43  

    Jakie złącze "to co monitor" - chodzi Ci o D-SUB czy DVI?
    Za pomocą kabla HDMI można by podłączyć obraz i dźwięk do amplitunera.

    0
  • #14 11 Sty 2015 22:19
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dźwięk - zakładka |Odtwarzanie| - PPM i zobaczy masz zaptaszkowane wyłączone i odłączone
    [może tutaj rozdzielili jak to bywa na: Realtek Digital Output + Realtek Digital Output (Optical)]

    Wyjście optyczne w płycie Gigabyte nie działa Win7

    BTW: GTX260 aby wysłać dźwięk po HDMI musi go otrzymać po S/PDIF z karty dźwiękowej :wink:

    0
  • #15 11 Sty 2015 22:22
    sosarek

    Poziom 43  

    WojtasJD napisał:
    BTW: GTX260 aby wysłać dźwięk po HDMI musi go otrzymać po S/PDIF z karty dźwiękowej :wink:

    Zgadza się, ale do tego wystarczy dwużyłowy kabelek wpięty do płyty w odpowiednie miejsce :)

    0
  • #16 11 Sty 2015 23:02
    raven80
    Poziom 9  

    To można podłączyć przez moją kartę graficzną także dźwięk czy nie?
    Odznaczyłem wyłączone urządzenia i teraz po prostu pokazuje mi tylko Realtek Digital Output.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sosarek napisał:
    Jakie złącze "to co monitor" - chodzi Ci o D-SUB czy DVI?
    Za pomocą kabla HDMI można by podłączyć obraz i dźwięk do amplitunera.


    Chodzi mi o to wejście obok podłączenia monitora, nie wiem jak się nazywa.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Jeszcze pytanko:
    Czy wyjście optyczne i wyjście cyfrowe SPDIF to to samo?
    W kinie mam Digital Optical In, zakupiłem tez kabel optyczny, ale w kartach dźwiękowych które oglądałem te wyjścia są opisane jako właśnie cyfrowe SPDIF?

    0
  • #17 11 Sty 2015 23:09
    PeteSh
    Poziom 30  

    To okrągłe gniazdo typu CINCH które znajduje się nad optycznym również służy do tego samego. Można przez nie przesyłać dźwięk wielokanałowy. Oczywiście Amplituner musi mieć takie wejście. Tak przy okazji, gdy puszczasz dźwięk na wyjście cyfrowe, to w tym okienku którego screen jest trzy posty wyżej, zielony powerbar przy Realtek Digital Output powinien "pracować". Pracuje?

    0
  • #18 11 Sty 2015 23:14
    raven80
    Poziom 9  

    Tak, jak puszczam film to "pracuje" ten zielony potencjometr, ale dźwięku dalej nie słychac.

    0
  • #19 11 Sty 2015 23:21
    PeteSh
    Poziom 30  

    Może jakimś cudem dźwięk idzie tylko na Coaxiala.

    0