Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Płyta gazowa nad piekarnikiem elektrycznym, jaki przewód gazowy, co z elektryka?

ken-wawa 11 Jan 2015 20:59 32139 10
  • #1
    ken-wawa
    Level 12  
    Cześć

    Mam następująca konfiguracje - zabudowa, na górze płyta gazowa pod nią piekarnik elektryczny - słowem standard. Całość podłączał facet z uprawieniami gazowymi i elektrycznymi.

    I pewnie bym w ogóle się tym nie zajmował, gdyby nie jedna rzecz...

    Włączyłem piekarnik na pierwsze uruchomienie - wygrzewanie wg instrukcji Amici 250 stopni i pol godziny po wcześniejszym umyciu całości, smród szedł taki, że zacząłem żałować, że nie mam maski przeciwgazowej i to przy otwartym na maksa oknie. Drugie mycie, czyszczenie parowe i łącznie jeszcze później około 4 godzin wygrzewania, częściowo w niższej temperaturze typu 180 stopni. Obecnie smród został niewielki, ale wciąż jakiś dziwny zapach w niewielkim zakresie jest.

    Zacząłem więc szukać w internecie co może być powodem. Pojawiły się różne podpowiedzi na grupach dyskusyjnych, ale jako jedna podano niewłaściwy montaż przewodów. Na tyle na ile to możliwe wsadziłem więc smartfon w dziurę pomiędzy sąsiadującą szafkę pod zlewem a szafkę gdzie jest zamontowany piekarnik i płyta
    i niepokoją mnie następujące rzeczy:

    1. Przewód gazowy jest gumowy (dokładniej nie jest to przewód z tych najtańszych pomarańczowych a solidny żółty przewód, kosztujący coś ok. 150 zł, pisze na nim EN14800 lub EN14900 (nie jestem pewien jednej cyfry), Dodatkowo przewód w jednym miejscu leży na piekarniku. Czy taki przewód może być używany w miejscu gdzie potencjalnie może dojść do jego nagrzewania (jak sądzę nie aż tak znacznego, bo jak wsadziłem łapę, na ile to możliwe z braku miejsca, to góra piekarnika chyba się nie nagrzewa, nagrzewa się za to tył piekarnika).

    2. Gdzie kuchenki amica maja wyjście przewodu elektrycznego z tylu? Na górze, czy na dole? Po wyłączeniu kuchenki włączonej na 180 stopni, przewód elektryczny piekarnika był wyraźnie ciepły w jednym miejscu (nie gorący ale ciepły, prawdopodobnie nagrzał się od tylu piekarnika). Przewód jest wyciągnięty górą do szafki, gdzie jest zlew. Zastanawiam się, czy przy wyższej temperaturze nie zachodzi ryzyko jego stopienia?

    Sorry za laickie pytania ale nie chciałbym mieć później jakiś problemów. Z drugiej strony nie chce znów wzywać fachmana i mu płacić, robić sobie problemu, szczególnie, ze jak pisałem montował to tez fachowiec (i nawet przybił pieczątki na kartach gwarancyjnych). Mógłbym teoretycznie jego ściagnąć ale pewnie skoro on sam to robił to oczywiście powie, że jest dobrze.

    W załączniku zdjęcia, które być może trochę pomogą w ocenie sytuacji.

    Płyta gazowa nad piekarnikiem elektrycznym, jaki przewód gazowy, co z elektryka? Płyta gazowa nad piekarnikiem elektrycznym, jaki przewód gazowy, co z elektryka? Płyta gazowa nad piekarnikiem elektrycznym, jaki przewód gazowy, co z elektryka?
  • #2
    Anonymous
    Level 1  
  • #3
    ken-wawa
    Level 12  
    skryn wrote:
    Piekarnik Amica musi się "wysmrodzić", a dokładnie jego izolacja komory. Tak ma być.
    Piecz z dziesięć razy (ciasto, mięso), a się wysmrodzi.
    Izolacja piekarnika jest nasączona specjalnym preparatem. Ekologicznym, choć w oczy kole... :)


    Ty mi nie mow o ekologii, skoro w kuchni okno otwarte na maksa, ja w drugim pokoju i zamkniete drzwi a smord i tak sie dostawal, ze az leb mnie rozbolal. :D

    Pomijajac temat smordu, byloby dobrze na wszelki sluczaj otrzymac odpowiedz na oba zadane pytania 1) czy przewod gazowy ok w sytuacji ryzyka nagrzewania 2) i gdzie piekarniki amica maja wyjscie kabla elektrycznego (z tylu na gorze czy na dole)?
  • #4
    Anonymous
    Level 1  
  • #5
    ken-wawa
    Level 12  
    Na karcie gwarancyjnej fachowiec podbil pieczatke (zarowno w przypadku piekarnika jak i kuchenki).

    To pisalem juz na samym poczatku, ale nie o to pytalem. Przeczytaj prosze na spokojnie moje pytanie.
  • #6
    Anonymous
    Level 1  
  • #7
    jack63
    Level 43  
    ken-wawa wrote:
    smrod szedl taki, ze zaczalem zalowac, ze nie mam maski przeciwgazowej (i to przy otwartym na maksa oknie).
    skryn wrote:
    Izolacja piekarnika jest nasączona specjalnym preparatem. Ekologicznym, choć w oczy kole...

    Panowie, czy to jakieś żarty są z tą "ekologią" ???
    Jakiś czas temu kupowałem piekarnik do zabudowy w IKEA. Szafkę z resztą też. Jak sie okazało piekarnik jest polskiej produkcji (!) i ... po uruchomieniu (bez serwisanta - własnoręcznie) lekko (!) zaśmierdziało. Piekarnik pracuje już prawie dwa lata. Nic nie śmierdzi poza ..spalonym niechcący tłuszczem!
    Czyżby mój piekarnik był NIEEKOLOGICZNY ??? Jeżeli tak to mam gdzieś taką ekologię.
    @ken-wawa Tak dla formalności spytam. Czy piekarnik, płyta grzewcza i mebel są przystosowane do współpracy? Chodzi o piekarnik i płytę do zabudowy? Czy ta zabudowa jest wykonana prawidłowo? Chodzi o otwory/szczeliny wentylacyjne. Ogólnie o całą konstrukcję szafki/fek
    W moim przypadku elementy stanowiły zaprojektowany komplet . A jak to jest u Ciebie.
    Nie che się wypowiadać autorytatywnie, ale dla mnie gumowy wąż gazowy, nawet zbrojny, nie jest dobrym pomysłem w tej sytuacji. Może "krakam", ale...
  • #8
    ken-wawa
    Level 12  
    jack63 wrote:
    .
    @ken-wawa Tak dla formalności spytam. Czy piekarnik, płyta grzewcza i mebel są przystosowane do współpracy? Chodzi o piekarnik i płytę do zabudowy? Czy ta zabudowa jest wykonana prawidłowo? Chodzi o otwory/szczeliny wentylacyjne. Ogólnie o całą konstrukcję szafki/fek
    W moim przypadku elementy stanowiły zaprojektowany komplet . A jak to jest u Ciebie.
    Nie che się wypowiadać autorytatywnie, ale dla mnie gumowy wąż gazowy, nawet zbrojny, nie jest dobrym pomysłem w tej sytuacji. Może "krakam", ale...


    Pewnosci oczywiscie nie mam. Wg instrukcji piekarnika meble powinny byc przygotowane na temperature 100 stopni. Ale zakladam, ze skoro meble pochodza z duzej ogolnopolskiej firmy, to raczej tak powinno byc.

    Na szczescie obecnie piekarnik smierdzi juz tylko szczatkowo. Moze w moim przypadku pewne znaczenie miala tez dluga przerwa pomiedzy zakupem piekarnika a jego pierwszym uruchomieniem (kilkanascie miesiecy, zycie czasem sprawia niespodzianki).

    Ale tez pewnie po prostu Amica zaladowala jakiegos swinstwa. Tym bardziej, ze z tego co czytam w necie, nie tylko ja skarze sie na ten smrod przy pierwszym uruchomieniu.

    Jakiej firmy masz piekarnik?

    Co do weza, to pytalem w kilka miejscach sprzedajacych ten model weza - wszyscy twierdza, ze w srodku jest metal i ze nadaje sie do montazu nad piekarnikiem i pod plyta. Chyba wiec dam sobie spokoj z dalszym "sledztwem". Choc nie ukrywam, ze budzi to u mnie watpliwosci.
  • #9
    jack63
    Level 43  
    ken-wawa wrote:
    Jakiej firmy masz piekarnik?

    Nie wiem. :D Kupiłem w IKEA i miał jakąś pogańską nazwę, ale na tabliczce z tyłu było "Made in Poland". Nie chcę go wyciągać tylko po to aby tą tabliczkę ponownie odczytać. Sorry.
    ken-wawa wrote:
    Co do weza, to pytalem w kilka miejscach sprzedajacych ten model weza - wszyscy twierdza, ze w srodku jest metal i ze nadaje sie do montazu nad piekarnikiem i pod plyta.

    Tam musi być "guma". Chodzi o coś elastycznego, ale szczelnego. Oplot chroni tylko mechanicznie. Może te węże mają "homologację" na wyższe temp. ???
    W kwestii szafki. U dołu, nad cokołem, mam szufladę. Między czołem szuflady a spodem piekarnika jest szczelina - ok 10 mm. Podobna szczelina jest między szczytem drzwi piekarnika a korpusem panelu sterującego. Piekarnik ma wentylator chłodzący przestrzeń wokół niego - za izolacją. Wentylator wewnętrzny jest zupełnie inny. Dzięki temu wentylatorowi tą górną szczeliną wydobywa się mocno ciepłe powietrze. Pracuje on nawet po wyłączeniu piekarnika aż do obniżenia temp. wnętrza szafki.
    Nie wiem jaki masz mebel, ale ten mój wygląda na solidnie przemyślany i nie mam żadnych problemów ani z płytą indukcyjną (ma czujniki przegrzania) ani sąsiadującymi szafkami.
  • #10
    Anonymous
    Level 1  
  • #11
    ken-wawa
    Level 12  
    jack63 wrote:

    Tam musi być "guma". Chodzi o coś elastycznego, ale szczelnego. Oplot chroni tylko mechanicznie. Może te węże mają "homologację" na wyższe temp. ???


    Byc moze, ale wlasnie dlatego tu zapytalem. Natomiast nikt sie fachowo nie wypowiedzial. Np. jak zaczalem czytac instrukcje piekarnikow to niektorzy producenci pisza, ze kabel jest odporny tez do temperatury 100 stopni. Ale juz np. Amica w instrukcji milczy, czy ich kabel ma jakokolwiek odpornosc. Nie ma tez zadnych zalecen, czy i jak nalezy kabel umiescic za piekarnikiem, nad piekarnikiem, pod piekarnikiem itd.