Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Crafter 2.5 2007 - Zgasł, brak komunikacji, nie kręci.

dabu 11 Sty 2015 21:55 3543 11
  • #1 11 Sty 2015 21:55
    dabu
    Poziom 31  

    Witam, ze względu że jestem po za domem potrzebuję pomocy, samochód zgasł na biegu jałowym, silnik po tym już nie zakręci, brak komunikacji ze sterownikiem silnika, dodatkowo nie działa też nawiew, wszystkie bezpieczniki sprawdzone, te pod deską, pod fotelem i główne na akumulatorze. Posiada ktoś pinout Edc16 z tego auta?
    Błędy czytałem tym co udostępnili, klon delphi, wyszły takie:
    4751 - Magistrala CAN: komunikacja do skrzyni automatycznej
    - Staly
    4759 - Magistrala CAN: komunikacja do silnika
    - Staly
    Co ciekawe brak skrzyni automatycznej, ale podejrzewam sam błąd w tym chińskim dziadostwie.

    0 11
  • #3 11 Sty 2015 22:14
    dabu
    Poziom 31  

    Bodajże 109KM.

    0
  • #5 11 Sty 2015 22:31
    dabu
    Poziom 31  

    Bosch edc16, dalej nie pamiętam, ale prawdopodobnie 16U1 wnioskując po wtyczce. Czyli się zgadza że nie mam zasilania tam na wtyczce, posiadasz może schemat zasilania?

    0
  • #7 11 Sty 2015 22:49
    miler80
    Poziom 34  

    Jak BJK to CP34 i przewód 30 gdzieś odpięty.

    0
  • #8 11 Sty 2015 22:52
    dabu
    Poziom 31  

    Nie jestem pewien w 100%, Lecz zdaje mi się że to BJK. Jeśli się mylę to sprostuję to jutro, ale póki co prosiłbym dla tego silnika.

    0
  • #9 11 Sty 2015 23:11
    miler80
    Poziom 34  

    Zasilanie jeszcze oprócz 5 jeszcze na pinie 3 i 6 w T94.
    Crafter 2.5 2007 - Zgasł, brak komunikacji, nie kręci. Crafter 2.5 2007 - Zgasł, brak komunikacji, nie kręci.

    2
  • #10 12 Sty 2015 22:31
    dabu
    Poziom 31  

    A więc tak, silnik ten najmocniejszy, sterownik 16CP34-4.4, zasilanie po zapłonie na pinie 18, na pinach 3,5,6 brak zasilania, przepalony był bezpiecznik od zasilania tych pinów, brak jest teraz napięcia na tym bezpieczniku, co ciekawe napięcie z pinu 18 pojawia się po zapłonie na 3,5,6 pinie. Po podaniu napięcia na wszystkie piny brak nadal komunikacji. Wiązka sprawdzona żarówką, czyżby uwalony sterownik silnika i Sam? Bo według mnie napięcie nie powinno się cofnąć na 3,5,6.

    0
  • #11 12 Sty 2015 22:57
    Pawel wawa
    Admin grupy Samochody

    Ty żarówką to sprawdzasz czy miernikiem? Zasil i zobacz co z komunikacją się dzieje, oscyloskopem. Zarówno po stronie sterownika, jak i po stronie auta.

    1
  • #12 13 Sty 2015 08:23
    dabu
    Poziom 31  

    Żarówka sprawdziłem czy nie ma kabla uwalonego jakiegoś na zasilaniu,masie. Niestety tu gdzie jestem nie mam oscyloskopu. Sam nie załącza pompy paliwa ani klimatyzacji, brak również prądu na sterownik świec i podzespoły silnika. Jedynie z czym idzie się połączyć to ABS i SAM, w abs błąd brak połączenia z sterownikiem silnika i skrzyni biegów automatycznej której notabene nawet nie ma, oraz niewłaściwa konfiguracja.

    3
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo