Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

c-330 - Szybko migające kierunki

SiDo105 12 Jan 2015 13:01 2880 7
    SiDo105
    Level 10  
    Witam, mam pewien problem z kierunkowskazami w moim ursusie. Polega on na tym że migają zdecydowanie za szybko, tak jak by któraś z żarówek była spalona, ale tak niestety nie jest. Wszystkie żarówki są sprawne i wcześniej nie było takiego problemu. Wymieniłem przerywacz na nowy bo stary był przyjarany i myślałem że to on był problemem, ale niestety nie pomogło (zainstalowany jest Flasher ME6, wcześniej był taki sam). Problem znika gdy podepnę światła przyczepy pod gniazdo. Dlaczego tak sie może dziać ? Jakieś zwarcie gdzieś ? A może jest źle wpięty w instalacje ? Bo przerywacz ma 3 piny i u mnie jest wpięty następująco : + do plusa, drugi pin na przełącznik i z przełącznika idzie również pod kontrolkę. A 3 pin jest wolny.
  • Helpful post
    13adam13
    Level 29  
    Problem, jest z masą kierunkowskazów, dobrze oczyść miejsce w którym kierunkowskaz styka się z błotnikiem. :D
    Quote:
    Bo przerywacz ma 3 piny i u mnie jest wpięty następująco : + do plusa, drugi pin na przełącznik i z przełącznika idzie również pod kontrolkę. A 3 pin jest wolny.

Jest OK. Z biegiem lat, coś nie coś zaczyna nie łączyć.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    SiDo105 wrote:
    Polega on na tym że migają zdecydowanie za szybko, tak jak by któraś z żarówek była spalona, ale tak niestety nie jest.

Możliwe że masz wsadzone żarówki o zbyt małej mocy - też będzie szybko migać... :D
    SiDo105
    Level 10  
    Zamontowane są żarówki : w lampach tylnych 12v 5w a w bocznych ( na błotnikach) są 12v 21w
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    SiDo105
    Level 10  
    Dobrze to sprawdzę jak to będzie działać w takim układzie i sprawdze co z tą masą.
  • Helpful post
    mtracz
    Level 29  
    A co w tym przypadku za różnica czy na masie jest + czy -?
    Masa jest to nieizolowany przewód instalacji. Jeśli lampa nie ma z nią kontaktu nie będzie prawidłowo działać.
    Tu ewidentnie nie takie żarówki ma błotnikach.
    SiDo105
    Level 10  
    Kurcze taki błahy powód że aż wstyd. Zmieniłem żarówki i wygląda że wszystko działa dobrze. Dzieki za błyskawiczną pomoc :) Pozdrawiam.