Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lenovo Ideapad z510 - Nagła śmierć baterii przy 0,5 rocznym laptopie

Shaker89 12 Oct 2015 22:47 56193 104
    adamos1812
    Level 13  
    Nie miałem skąd sprawdzić, lecz jak laptop jest wyłączony, bądz zakmnę klapę i przechodzi w hibernację to bateria się ładuje normalnie. Natomiast wyskakuje mi komunikat, że ładowarka jest niedodpowiednia. Ale jest to oryginalna ladowarka.
    Lupo - baterie

Level 24  
    No bo laptop nie pobiera wtedy prądu i zasilacz nie jest tak obciążony. Może Twój zasilacz się popsuł i ma za mała wydajność. Trzeba to sprawdzić.
    dankam1
    Level 1  
    Witam, u mnie podobnie, mam z510, wbudowana bateria, równo rok po od zakupu, padła. Pan w serwisie powiedział, że całe szczęście że wbudowana, bo na nią przysługuje gwarancja przez cały okres czyli 2 lata, na nie wbudowaną tylko 0,5 roku. Niby że do niemiec pojedzie, ale po przeczytaniu opinii na ten serwis, aż boję się.
    Ale czas pokaże.
    Pozdrawiam
    Lupo - baterie

Level 24  
    Słyszałem, że w tym serwisie często stwierdzają, że baterii nie da się naprawić i że nie mają możliwości zainstalować nowej przez co odstępują od umowy i zwracają pieniądze za laptopa.
    PioterBe
    Level 10  
    W końcu dotarła do mnie ta bateria
    Z
    a 3000 mAh zapłaciłem około 170 zł z przesyłką.

Narazie po jednej nocy jest OK, zobaczymy jak długo wytrzyma- odkleiłem naklejkę to chyby ogniwa made in japan, ale nie widziałem na jakim kontroletrze jest bateryjka - na pewno pasuje jako zamiennik dla L12M4F02 batryjki z Z510
    manikowski
    Level 9  
    To moje screeny z baterymon -da się to regenerować?

Lenovo Ideapad z510 - Nagła śmierć baterii przy 0,5 rocznym laptopie Lenovo Ideapad z510 - Nagła śmierć baterii przy 0,5 rocznym laptopie
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Sprawdź, jaki jest w niej kontroler.
    Lupo - baterie

Level 24  
    PioterBe wrote:
    W końcu dotarła do mnie ta bateria
    Za 3000 mAh zapłaciłem około 170 zł z przesyłką.

Średni interes zrobiłeś. W tej cenie, a nawet niższej, zregenerowałbyś oryginalną baterie na pojemność 3400mAh z polską gwarancją.

Wiesław - Batki do z510 są na MAX17808 albo na BQ8055
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Wiem, dlatego pytam o kontroler w tej baterii.
    manikowski
    Level 9  
    W lapku pojawił się kolejny problem:

Gram w WoW-a i do wczoraj wszystko było ok. W dniu wczorajszym podczas grania fps-y spadły do 5... potem się podniosły do 15 ale tak czy inaczej bieda (normalnie około 60). Po restarcie kompa Fpsy- wystrzeliły niesamowicie tylko po to żeby po około 7 -10 minutach spaść ponownie.... Po restarcie lapka znowu jest ok i znowu spadek. Przeinstalowałem stery od grafiki ale nic to nie pomogło -czy możliwe, że to zepsuta bateria powoduje takie problemy?
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Jeśli masz podłączony również zasilacz, jest to niemożliwe.
    Lupo - baterie

Level 24  
    Słyszałem już od kilku osób, że te z510 strasznie dziwnie się zachowują przy uszkodzonej baterii. Gdy wyciągnie się w nich baterie i pracuje tylko na zasilaczu to taktowanie procesora spada nawet do 800mhz.
    lelel
    Level 8  
    Witam
    Jestem też tym pechowcem, którego niska cena z510 skusiła, aby go kupić. Też mam problem z baterią. Jak zrobiłem pomiary napięć ogniw, to jedno ma o 0.1V mniej niż pozostałe 3. U mnie występuje coś takiego, że chodzi mi na baterii jakieś 2h, gdzie cały czas mi się pokazuje 100% naładowania, po czym nagle jest 0% i laptop się wyłącza. Jak ładuję to mam cały czas 0% i po jakimś czasie nagle się robi 100%. Jeszcze jak wyłączę laptopa używając na baterii po 2 minutach to już drugi raz z baterii go nie włączę.

Laptop jest już po gwarancji i rozważam opcję wymiany jednego ogniwa. Oryginalnie w tej baterii są ogniwa ICR18650-32A. I mam pytanie czy ma sens wymiany jednego ogniwa?

Odpowiem jeszcze kilka pytań, które wcześniej zostały zadane:
    Laptopa da się normalnie używać bez baterii, na samym zasilaczu.
    Jeśli chodzi o ten serwis w Niemczech, to jak mi padł dysk, wymienili go, a laptop wrócił po 2 tygodniach.
    kocziis
    Level 11  
    Witam
    Nie chce zakładać nowego tematu bo mój również dotyczy baterii w Lenovo Z510.
    Gwarancje straciłem juz po 3 miesiącach otwierając laptopa i wsadzając dysk SDD.
    Zazwyczaj siedzę na kablu, ale ostatnio bawilem się coś elektroniką (jakies programatory podłączalem pod usb) i komputer chodził 2 godziny na baterii. Podłączylem zasilanie zeby podładować baterie i myslalem ze wszystko cacy a tu nagle odłaczam kabel po paru godzinach i widzę laptop zgasł.
    Po podłączeniku kabla zasilającego (przy wyłączonym laptopie) zaczyna migać pomarańczowa lampka, tak jakby próbowało ładować. Zostawilem wyłączony komputer na noc i niestety bateria się nie naładowała. Nawet odpalić się nie dało bez kabla.
    (dodam że jeszcze dzień wcześniej siedziałem okolo 2 godzin bez ładowarki i nie było problemu).
    Pozstało mi rozebrać laptopa i sprawdzić zasilanie na ogniwach.
    Cóż, sumarycznie wyglądało ze jest 14,4 V (mierząc na koncach ogniw).
    Jak przyłożylem miernik do wtyczki od baterii gdzie byly 3 czarne i 3 czerwone przewody to w zadnej konfiguracji nie bylo zasilania. Były jeszcze 3 inne przewody ale podejrzewam ze odpoweidzialne za coś innego. Nie jestem pewien czy aby na pewno powinienem widzieć napięcie miedzy czerwonymi a czarnymi żyłami, może to zależne od kontrolera ?
    Tak czy inaczej zacząłem wertować internet i zainstalowałem aplikacje lenovo do zarządzania energią -niestety program mówi ze nie wykrywa baterii.
    BatteryMon pokazuje jak na załączonym obrazku.

Jakieś pomysły ? Uszkodzony kontroler baterii ?
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Kontroler nie psuje się. Pojemność FCC jest mniejsza od DC co świadczy o uszkodzeniu przynajmniej jednej sekcji. Jeśli bateria ma więcej niż 1 rok, to w tym laptopie jest to częsty przypadek.
    Lupo - baterie

Level 24  
    Oj, w nieszczęsnym z510 sporo się już zmieniło. W połowie stycznia Lenovo wypuściło aktualizację firmware do tych baterii, jest o niej mowa na oficjalnym forum Lenovo:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z...w-Battery-Warning-Problem/td-p/2103366/page/2

Nie twierdzę, że w Twoim przypadku to pomoże, bo na pewno nie pomoże jeżeli kontroler jest już zablokowany, ale myślę, że warto ten update zainstalować na przyszłość :)
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Adaś, ten update firmware jest ok, ale bateria musi jeszcze wykazywać aktywność, czyli dać się ładować. Już miałem okazję wypróbować to w Z510 - rewelacji nie ma.
    kocziis
    Level 11  
    @Lupo - baterie Wczesniej windowsowski wskaźnik pokazywal ciągle 0% na baterii.
    Po wgraniu nowego firmware'u i resecie nagle zaczęło ładować. Co najlepsze już da się odpalić bez zasilacza. Ciekawy jestem jak to mogło się uszkodzić.

OT.Nie sądziłem ze lenovo wypuszcza czasami aktualizacje które pomagają... Jak pamiętam zeby usunąć whiteliste na biosie na karte wlan musialem uzywać programatora SPI bo oficjalna aktualizacja biosu lenovo powodowała blokade flasha z poziomu OSa.... a dzisiaj miłe rozczarowanie. Tak więc 1:1 :)
    Dziękuję.
    Lupo - baterie

Level 24  
    Lenovo z tymi bateriami musiało coś zrobić. Z tego co ja się orientuje Rzecznik Praw Konsumenta oraz Inspekcja Handlowa zainteresowały się bardzo poważnie tym tematem i wszczęli kilka postępowań wobec sprzedawców tych laptopów, którzy z kolei (notabene słusznie) mieli pretensje o to do Lenovo.
    pako12ko
    Level 2  
    Witam, od 2-3 dni miałem podobne problemy jak poprzednicy.
    Batterymon pokazywał coś prawie identycznego:

jebuem wrote:

Lenovo Ideapad z510 - Nagła śmierć baterii przy 0,5 rocznym laptopie Lenovo Ideapad z510 - Nagła śmierć baterii przy 0,5 rocznym laptopie

Dziś już miałem wychodzić do serwisu z lapkiem, ale po zainstalowaniu tego nowego firmware od lenovo wszystko wydaje się być dobrze, ale mam jedna pewną wątpliwość :D otoż naładowanie od 30% baterii do 100% napisane jest że bedzie trwało ok. 5 godzin i 40 minut... Wydaje mi sie to dość długo. Czy coś jest nie tak czy przez te problemy z baterią jestem przewrażliwiony? :D wcześniej godzina czy półtorej i było 100% i moze sie przyzwyczaiłem? :D
    Bartek0000
    Level 11  
    [quote="Lupo - baterie"]Oj, w nieszczęsnym z510 sporo się już zmieniło. W połowie stycznia Lenovo wypuściło aktualizację firmware do tych baterii, jest o niej mowa na oficjalnym forum Lenovo:

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z...w-Battery-Warning-Problem/td-p/2103366/page/2

Witam
    Czy ktoś to instalował i może się podzielić czy to pomogło ?
    Czy to jest oprogramowanie do kontrolera baterii czy może do biosu, systemu ?
    Czy wystarczy to tylko raz zainstalować, czy po zmianie systemy trzeba ponowić ?
    Jak jest to tylko do kontrolera baterii, czy mogę to zainstalować pod nieoryginalną baterię ?
    Lupo - baterie

Level 24  
    Jest to jednorazowy patch na bios instalowany z poziomu systemu operacyjnego. Jeżeli ogniwa są ok, to pomoże. Baterie odzyskują pojemność po jego zainstalowaniu. Z tego co wiem póki co zamienniki do Z510 też są robione na MAX17808 oraz bq8050, wiec powinien zadziałać
    Adam-T
    Level 40  
    Bartek0000 wrote:
    Czy ktoś to instalował i może się podzielić czy to pomogło ?

Na jedno z pytań odpowiem pomimo tego, że się lenileś i nawet ostatnich paru postów nie raczyłeś przeczytać
    kocziis wrote:
    Po wgraniu nowego firmware'u i resecie nagle zaczęło ładować. Co najlepsze już da się odpalić bez zasilacza.
    OT.Nie sądziłem ze lenovo wypuszcza czasami aktualizacje które pomagają...

oraz
    pako12ko wrote:
    Witam, od 2-3 dni miałem podobne problemy jak poprzednicy.
    Dziś już miałem wychodzić do serwisu z lapkiem, ale po zainstalowaniu tego nowego firmware od lenovo wszystko wydaje się być dobrze
    Bartek0000
    Level 11  
    Lupo - baterie wrote:
    Jest to jednorazowy patch na bios instalowany z poziomu systemu operacyjnego. Jeżeli ogniwa są ok, to pomoże. Baterie odzyskują pojemność po jego zainstalowaniu. Z tego co wiem póki co zamienniki do Z510 też są robione na MAX17808 oraz bq8050, wiec powinien zadziałać

Na moim zamienniku baterii patch się nie instaluje, nie przechodzi weryfikacji.

Po zainstalowaniu baterii zamiennika po wyłączeniu lapka np.wieczorem, rano z baterii nie chce odpalić. Podpinam zasilanie dioda baterii pomarańczowa mruga około 5-6 razy i zapala się biała. Teraz już bez zasilacza mogę odpalić lapka.
    Po włączeniu lapka poziom naładowania baterii jest 90% a wieczorem wyłączyłem przy poziomie 100%.
    Zamiennik baterii jest na 14,4 v a oryginał był na 15v.

I co robić ?

Pozdrawiam
    Bartek0000
    Level 11  
    Lupo - baterie wrote:
    To zainstaluj patch wsadzajac do lapka starą, oryginalną baterie.

Patch przywrócił mi starą baterię do życia.
    Pozdrawiam wszystkich.
    pl123pl
    Level 1  
    Mam podobny problem jak Bartek0000, update nie instaluje się, bo bateria nie przechodzi weryfikacji. Mam faktycznie zamiennik, ale niestety nie mam już oryginalnej baterii, by włożyć ją ponownie do laptopa. Czy istnieje jakiś sposób na pominięcie weryfikacji lub w jakiś sposób manualne zainstalowania tego update'a?

Z góry dzięki za pomoc.