Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE26S81B - Obraz działa po 30 minutach

pepe150 12 Sty 2015 20:05 2634 11
  • #1 12 Sty 2015 20:05
    pepe150
    Poziom 34  

    Witam

    Mam problem z telewizorem Samsung.
    Płyta zasilacza to BN44-00191A.
    Profilaktycznie zostały wymienione wszystkie kondensatory elektronicznie.

    A teraz do tematu:
    Telewizor się włącza, uruchamia się podświetlenie matrycy i są widoczne pasy, które szybko przechodzą w niebieski ekran.
    Tak po ok. 30 minutach telewizor się uruchamia i widać Menu OSD (kanał).
    I pracuje bez zarzutu, kolory ostre, brak plam na matrycy.

    Zanim zaskoczy, podczas zmiany kanałów widać tylko przygasanie świetlówek.

    Napięcie VCC na IC801B wynosi 14,2V, ale VCC na ICM801 (MC33067P) wynosi już 15,2 V.

    Zasilacz wystawia napięcia 5V, 12V, 13V, 24V.
    Na napięciu 12V mam 11,99V, a na 13V mam 12,45V.

    Czy sprawdzić układ t-Con, czy przyjrzeć się płycie mediów?

    1 11
  • #3 12 Sty 2015 20:20
    LCD-LED-PDP

    Poziom 27  

    Nie ma się jej co przyglądać tylko trzeba ją naprawić.

    0
  • #4 12 Sty 2015 20:21
    pepe150
    Poziom 34  

    LCD-LED-PDP napisał:
    Nie ma się jej co przyglądać tylko trzeba ją naprawić.


    To może powiesz na co zwrócić uwagę? Gdzie wykonać jeszcze pomiary.

    0
  • #5 12 Sty 2015 21:48
    lisek
    Spec od monitorów

    Już było, ale nadal nie wiemy czy to taka sama matryca Link

    Podaj nazwę matrycy i T-on ?

    Potem pomierz napięcia na pkt. opisanych na T-con i porównaj z tym , co już zapewne napisano na forum.

    -1
  • #6 12 Sty 2015 22:55
    pepe150
    Poziom 34  

    A co do linku to nie ma pewności czy zadziała te drutowanie, bo nie ma odpowiedzi.

    Matryca to v260B1 -L04 Rev. C2
    T-con: V260B1-C04

    Znalazłem jeszcze coś takiego: http://monitor.net.ru/forum/v260b1-l04-v260b1-l03-info-487452.html

    Znalazłem jeszcze coś takiego, i wg tego będę robił (załącznik).

    Edit:
    Nigdzie nie mogę znaleźć schematu od tego modułu T-Con.
    Ktoś poda link?

    0
  • #7 13 Sty 2015 09:28
    lisek
    Spec od monitorów

    SM na ten T-con nie znajdziesz .
    Popatrz za napięciami na T-con , np. Link_jeden z forum
    Link_ T-con

    Warto byłoby sprawdzić stabilizatory na Main

    Cytat:
    np. na MB o p/nr.druku BN41-00878A problem bywał z IC104-3,3V, IC107-1,8V i kondensatorami elektrolitycznymi w ich ukł. pracy

    0
  • #8 13 Sty 2015 22:59
    pepe150
    Poziom 34  

    Pomiary na podpiętym T-Con:
    VGH 21,1
    VGL -5,4
    VDA 13,0
    Vref 12,2
    VCM 5,2
    VGHP 22,5
    V33V 3,2
    VIN5V 5,0
    SDA 3,2
    SCL 3,2
    STPGM 0,0
    V5V 5,0
    GM1 11,2
    GM2 8,3
    GM3 7,3
    GM4 7,5
    GM5 5,4
    GM6 5,0
    GM7 4,0
    GM8 3,6
    GM9 3,0
    GM10 0,34

    Pomiary na CNF1 się rozjechały.... Raz mierzę pin 18 i ma 3,11, teraz mierze i ma 1,25. Na pinie 21 było napięcie, a teraz nie ma. Tam gdzie pomijam to jest 0,0 lub NC.
    Tyle udało się mi zmierzyć, i nie wiem w którym momencie mi się rozjechały...
    CNF1: 5 - 1,48; 6 - 1,15; 8 - 1,46; 9 - 1,18; 11- 1,31; 12 - 1,34; 14 - 1,28; 13 - 1,35; 15 - 1,40; 16 - 1,24; 18 - 3,11; 21 - 3,11 23 - 5,14; 26-30 - 5,14

    W trakcie pomiarów matryca zdążyła się uruchomić. Ostatnie mierzyłem CNF1 (CN1001).

    Pomiary na odłączonej i zimnej matrycy:
    Dla CN1001 1 - 1,49; 2 - 1,15; 3 - 1,46; 4 - 1,18; 5 - 1,31; 6 - 1,34, 7 - 1,29; 8 - 1,35; 9 - 1,40; 10 - 1,21; 11-16 - NC; 17-20 - 0,00; 21 - 3,11; 22-25 - 0,00; 26-30 - 5,22;
    VGH 20,5
    VGL -5,4
    VDA 13,1
    Vref 12,2
    VCM 0,0
    VGMP 22,6
    V33V 3,2
    VIN5V 5,1
    SDA 3,2
    SCL 3,2
    STPGM 0,0
    V5V 5,1
    GM1 11,2
    GM2 8,3
    GM3 7,8
    GM4 7,5
    GM5 5,4
    GM6 5,0
    GM7 4,0
    GM8 3,6
    GM9 3,0
    GM10 0,30

    Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

    Napięcia:
    IC107 1-0,0. 2-1,78(ST-By)1,82. 3-3,29.
    IC104 - 1-0,0. 2-3,30. 3-5,19

    0
  • #9 14 Sty 2015 10:35
    pepe150
    Poziom 34  

    Dzisiaj podam pomiary kiedy matryca się uruchomi.

    0
  • #10 14 Sty 2015 21:25
    LCD-LED-PDP

    Poziom 27  

    A teraz zmierz sobie miernikiem TAB i wyciągnij wnioski. Pozdrawiam

    0
  • #11 14 Sty 2015 23:12
    pepe150
    Poziom 34  

    Tak myślałem żeby sprawdzić TAB: https://www.youtube.com/watch?v=XWWayjFU1Jw

    Tylko mnie zastanawia jedna rzecz. Kiedy matryca się uruchomi to z pomiarów które wykonałem na T-Con i na CN1001, to zmienił się jeden parametr na T-Con.
    Napięcie VCM kiedy wcześniej było 0,0, to przy nagrzanej matrycy i działającej mam 5,2V.

    0
  • #12 15 Sty 2015 21:34
    pepe150
    Poziom 34  

    Na VCM sobie sam doszedłem co i jak. VCM to "odpowiedź" matrycy.

    Okazało sie problematyczny TAB (taśma przy matrycy).
    Obyło się bez drutowania. telewizor działa.

    I tak nieźle jak na naprawę pierwszego LCD.

    0