Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel astra 1.6 8v 97r. Gaśnie, masa błędów z odczytu.

Hubert443 15 Sty 2015 12:10 2898 34
  • #31 15 Sty 2015 12:10
    Hubert443
    Poziom 6  

    Tego nie napisałem. Po prostu zauważyłem, że wentylator też nie działa i to wszystko.

  • #32 17 Sty 2015 23:10
    Hubert443
    Poziom 6  

    Panowie temat nie jest zamknięty. Kontrolka check zapala się coraz rzadziej na benzynie. Na gazie jest to ,,nałogowe,,. Na gazie silnik chodzi chwilkę i zaraz kuleje jakby go zalewało.Na benzynie się coś zmieniło.Na postoju na benzynie jakoś chodzi.Odkryłem ciekawą rzecz. A mianowicie. Jak zapali się kontrolka check, staje, odłączę kostkę od jakiegoś czujnika z prawej strony koło wtrysku, silnik się ,,za kołysze,, i kontrolka gaśnie. O co w końcu chodzi??? Może to jest uszkodzenie w okolicy wtrysku o którym mowa w w/w błędzie?

  • #33 18 Sty 2015 09:23
    pusty20
    Poziom 21  

    Pracę "na gazie" na razie zostaw w spokoju.Stojąc przodem do silnika po prawej stronie w korpusie wtrysku masz czujnik położenia przepustnicy (TPS).Chyba o niego Ci chodzi.Sprawdź napięcia we wtyczce i rezystancję tego czujnika.Było wielokrotnie poruszane na forum jak to zrobić.Powodzenia.

  • #34 18 Sty 2015 12:11
    Hubert443
    Poziom 6  

    Jak ściągnę wtyczkę z niego to obroty ładnie się podnoszą do góry. Założę wtyczkę, opadną i kontrolka gaśnie.Dzięki pusty20

  • #35 20 Sty 2015 21:37
    Hubert443
    Poziom 6  

    Witam drodzy użytkownicy.Temat rozwiązany.Wymieniłem silniczek krokowy, zaślepiłem zawór Egr, wymieniłem czujnik temperatury cieczy, wymieniłem reduktor. Autko nie chodziło. Wczoraj postanowiłem odkręcić linkę prędkościomierza od skrzyni, odkręciłem licznik. Wziąłem wkrętarkę i z pomocą kolegi zaczeliśmy obracać trzpień linki. Pod komputer podpięliśmy laptopa z autoscanem opla. Na wykresie podczas kręcenia powinny pojawić się km/h wskazówka na prędkościomierzu wskazywała 120km/h a na wykresie widniało 0km/h. Sprawdziliśmy obwód, napięcia, wszystko było w normie, oględziny linki również. Spieliśmy dwa piny z tyłu licznika, żeby ominąć czujnik, km/h się pojawiły, lecz wyskoczył błąd o napięciu cewki.Nie pamietam już dokładnie.Po wymiany licznika wraz z czujnikiem obrotów własnych problem zniknął, check też. Przyczyna prosta.Wręcz banalna.A uszkodzenie w obwodzie wtrysku, nie ma nic do rzeczy. Autko jest w gazie i taki raport będzie generowany. Pozdrawiam.